Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Tradicionalno srečanje ob zvokih harmonike

Babna Gora, 4. julij – V senci pod kozolcem je bilo v organizaciji Turističnega društva Veternik izpeljano XXII. prvenstvo harmonikarjev na diatonični harmoniki, ki se ga je udeležilo 34 harmonikarjev iz vseh koncev Slovenije.
Tudi letos so na Babni Gori pri Polhovem Gradcu prišli na svoj račun ljubitelji diatonične harmonike. Tu je namreč Turistično društvo Veternik že XXII. zapored pripravilo tekmovanje harmonikarjev, ki je hkrati tudi izbirno tekmovanje za 35. zlato harmoniko Ljubečne.

Sončno sobotno popoldne je v Babno Goro letos privabilo 34 nastopajočih iz vseh koncev prelepe Slovenije. Svoje znanje in spretnost igranja na diatonične harmonike so pokazali harmonikarji in harmonikarice, razdeljeni v pet starostnih skupin. Njihovo izvajanje skladb po lastnem izboru sta pod drobnogled vzela stroga ocenjevalca in hkrati prekaljena glasbenika Jože Burnik in Tomaž Guček, prav tako predstavnik Ljubečne. Ocenjevala sta izbor skladb, točnost melodične in harmonske ter ritmične interpretacije, dinamiko, poustvaritev skladbe in nastop tekmovalca. Najboljšim sta za dober nastop čestitala in jim izročila simbolično nagrado župan Franc Setnikar in predsednica TD Veternik Mojca Černe.

V prvi skupini so se najbolje odrezali Martin Meglič iz Ivančne Gorice, David Kuharič iz Dobovca in Anžej Šarc iz Mengša; drugo starostno skupino so najbolje prestavili Rok Traven iz Visokega, Jernej Košir iz Ljubljane ter Žiga Mazi iz Horjula; najboljši v tretji skupini je bil Anže Dragan iz Ljubljane; v četrti pa Metod Bradeško iz Polhovega Gradca; v peti starostni skupini pa je največ točk osvojil Ivan Šekoranja iz Portoroža, sledila sta mu Tone Klun iz Dolenje vasi ter Stane Makovec iz Preserij. Tekmovalci so bili tudi letos po končanem tekmovanju povabljeni, da zaigrajo skupinsko skladbo. Tisti s harmoniko, uglašeno v C-F-B, so zaigrali Avsenikovo Na Golici, tisti s harmoniko, uglašeno v B-Es-As, pa Slakovo V dolini tihi.

Prvenstvo harmonikarjev na diatonični harmoniki, ki ima v Babni Gori že tradicijo, ni namenjeno le tekmovanju, pač pa tudi druženju vaščanov iz različnih vasi. Ti so svojo priložnost izkoristili v drugem delu programa, ko je bil čas za jedačo, pijačo ter ples in zabavo.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi