Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija na avstrijsko Koroško

V sredo, 20. avgusta, smo se članice Društva kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec - Horjul odpravile na strokovno ekskurzijo po avstrijskem Koroškem.
Najprej smo čez mejo obiskali živinorejsko kmetijo Gams, katere lastnika sta Brigitta in Hans Mikl. Tudi njuni štirje otroci govorijo slovensko. Kmetijo sta prevzela leta 1998, ko so se pretežno ukvarjali z živinorejo. Kmetija obsega okoli 50 ha zemlje, od tega 30 ha gozda in 20 ha polj. Na petih poljih od Beljaka do Šmohorja imajo nasade jagod. Ljudje si lahko pri njih sami naberejo jagod, malin in borovnic. Začeli so tudi pridelovati olja, in sicer bučno, sončnično, olje iz soje, iz ogrščice ali repično olje, makovo olje, orehovo, laneno in ričkovo olje. Vsako od olj smo pokusili in vsako je imelo res poseben okus. Najbolj pa mi je v spominu ostalo ričkovo olje, ker preizkušeno odpravlja težave z želodcem in črevesjem (zjutraj na tešče zaužijemo eno jedilno žličko). Povedano je bilo, da iz 3 kg maka naredijo približno 1 liter olja in prav toliko olja pridelajo iz 5 kg buč. Ukvarjajo pa se tudi z žganjekuho (iz jabolk, hrušk, marelic, jagod, malin) ter izdelujejo likerje.

Druga živinorejska kmetija, ki smo jo obiskali, je bila kmetija pri Kumru. V hlevu imajo 18 krav molznic, vseh živali pa od 30 do 38. Doma izdelujejo skuto, jogurte, sirotko in tudi maslo. Na teden prodajo približno 60 kg skute, 15 kg masla in 600 l mleka. Cena za liter mleka je od 1,45 do 1,65 evra. Imajo 25 ha obdelovalnih površin, nova pridobitev na njihovi kmetiji pa je sušilnica za seno z dvigalom.

Ustavili smo se tudi pri Vojvodskem prestolu, kjer so ustoličevali karantanske kneze, nato pa smo se vrnili domov prek Celovca in pobočja Konjskega hrbta, na katerem stoji stolp Pyramidenkogel, ki je bil na novo zgrajen lansko leto. Narejen je iz jekla in lesa. Prej je bil visok 45 m, novejši pa je visok okoli 70 metrov in je najvišji stolp v Evropi.

 

Oglejte si tudi