Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Prvo spuščanje gregorčkov po Božni

Polhov Gradec, 12. marec – Na gregorjevo je Društvo za kakovost življenja Lep je dan poskrbelo za obuditev starega slovenskega ljudskega običaja ter pripravilo prvo spuščanje gregorčkov po Božni, s čimer so otroci ter njihovi starši že pozdravili pomlad in daljši dan.
Ljudsko izročilo pravi, da se na gregorjevo ženijo ptički. Legenda o tem prazniku sega v šesto stoletje, ko je papež Gregor Veliki godoval prav na prvi spomladanski dan, torej 21. marca. Ko pa so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorjevega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga še danes praznujemo 12. marca in ne na prvi koledarski pomladni dan. 

Na predvečer praznika na Gorenjskem že od nekdaj ohranjajo navado spuščanja razsvetljenih gregorčkov oziroma barčic po vodi. Ta običaj sega v čase, ko ljudje še niso poznali elektrike in so se daljšega dneva ter z njim pomladi še bolj veselili. Sveti Gregor je tako pomenil preobrat v življenju, saj pri svojem delu niso več potrebovali svetilke. In ker občina Dobrova - Polhov Gradec sega tudi na gorenjsko stran, se je letos ta običaj prenesel tudi na naše območje.

Čeprav je pomladansko cvetje v okolici Pograjskega doma že pognalo in je bilo tako na levem kot desnem bregu Božne opaziti košate veje mačic, zvončke, trobentice, žafrane in druge znanilce pomladi, pa gregorjeva sobota ni bila nič kaj pomladansko topla. Temperature so bile bolj primerne zimskemu letnemu času in tudi sončni žarki so se skrivali za oblaki. A to ni niti malo zmotilo razigranih otrok, ki so pozno popoldan na prizorišče ponosno prinašali svoje gregorčke – pisane barčice, plavajoče hišice, gradove in druge umetnine iz kartonov in lesa. Vanje so položili prižgane svečke ter jih spustili po reki. Pogled na plavajoče gregorčke je bil prijeten, le malo je ponagajal močan tok, ki je nekatere barčice prevrnil, jih odnesel v kak stranski jarek ali pa jih odpeljal s seboj. Poseben izziv za nekaj mladih junakov pa je bilo lovljenje odplavljenih gregorčkov. Poskrbeli so, da je bil dogodek prijazen tudi do narave in okolja.

Vsi, posebej pa organizatorji, so bili ob koncu veseli in ponosni, da se je prvega spusta gregorčkov po Božni udeležilo tolikšno število sodelujočih, zato brez pomislekov obljubljajo, da se na gregorjevo znova srečajo prihodnje leto ter skupaj prepodijo zimo in pozdravijo daljši dan.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi