Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Predstavniki društev in gasilcev pri županu

Na prednovoletnem srečanju so se na povabilo župana Franca Setnikarja v torek, 6. decembra, srečali predstavniki kulturnih, športnih in drugih društev v občini Dobrova - Polhov Gradec, četrtkovo popoldne, 8. decembra, pa je bilo namenjeno klepetu s predstavniki prostovoljnih gasilskih društev v občini ter vodstva Gasilske zveze Dolomiti.
Da si je v predprazničnih dneh potrebno vzeti čas tudi za srečanja in izmenjavo mnenj, je prepričan župan Franc Setnikar, ki vsako leto znova na obisk povabi predstavnike društev, gasilcev in drugih, ki na kakršenkoli način sooblikujejo življenje v občini. Njegov namen je zahvaliti se jim za doprinos ter izmenjati mnenja, pobude in želje, ki bi v bodoče še lahko prispevali k lepšemu življenju občank in občanov.
Na prvem srečanju je župan pohvalil predstavnike kulturnih, športnih in drugih društev za njihovo soustvarjanje življenja v občini ter se jim zahvalil za njihov angažma. Kot izredno pomembno njihovo zaslugo je izpostavil druženje in na nek način posredno izboljševanje klime in rezultatov v občini in to na različnih področjih. Dotaknil se je tudi proračunskih sredstev, katerih višina za društva v naslednjem proračunskem obdobju ostaja podobna kot v preteklih letih. Spregovorili so tudi vsi navzoči, na kratko opisali njihovo delovanje v preteklem letu, našteli projekte, sodelovanja z drugimi društvi, tudi izven občinskih in državnih meja, ter predstavili programe dela v prihodnjem letu. Izpostavljeno je bilo, da se vodje trudijo s programi nadaljevati oziroma jih še bogatijo; da večini uspeva v društva pritegniti nove člane, tudi mlade, ki sprva plodno soustvarjajo v društvu, kasneje pa lahko prevzamejo tudi odgovornost za vodenje; da se je pri mnogih kot dobra praksa izkazalo povezovanje različnih društev in podobno. Mnogi so se županu zahvalili za posluh in finančno podporo občine pri projektih in delu. Župan je ob koncu razprave misel sklenil v želji, da s takšnim delom in sodelovanjem tudi v prihodnjem letu nadaljuje.

Na sprejemu predstavnikov Gasilske zveze Dolomiti in prostovoljnih gasilskih društev v občini pa je župan izrekel zahvalo vsem gasilcem za odgovorno, strokovno in požrtvovalno delo ter dodal, da se na občini trudijo, da še naprej tako ostane. Zbrane so pozdravili tudi predsednik, tajnik in poveljnik Gasilske zveze Dolomiti. Slednji je podal operativno poročilo in med drugim navedel, da so bila prostovoljna gasilska društva v lanskem letu 29-krat klicana na intervencijo, in sicer je šlo za požare, tehnično reševanje, pomoč ob naravnih nesrečah ter prometnih oziroma nesrečah v gozdu, ki so zadnja leta vse številčnejša. Predstavniki GZ so predstavili nove pridobitve posameznih društev, župan pa je dodal novosti, ki jih je prispevala civilna zaščita občine oziroma občinski proračun. Poudaril je, da se bodo sredstva v prihodnjem proračunskem letu za gasilsko službo nekoliko povečala, zato bo še naprej možno sofinanciranje zveze in posredno društev. V razpravi so sodelovali še predstavniki društev ter izpostavili nekatere težave, in sicer v zvezi s kategorizacijami društev, zaščitnimi oblekami in rokom ustreznosti, odgovornostjo poveljnika oziroma vodje intervencije na kraju dogodka in podobnim. Po koncu razprave je župan vsem zaželel, da bi pri opravljanju svoje službe bili premišljeni in vselej pazili najprej na svojo varnost in nato varnost ostalih, da bi izkušnje čim pogosteje pridobivali na vajah in vse redkeje na intervencijah, predvsem pa, da bi prihajajoče leto bilo čim lepše na vseh področjih.

 

Nadja Prosen Verbič
Foto: npv

 

Oglejte si tudi