Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Pod Veternikom znova zvenela frajtonarica

Babna Gora, 28. junij – V organizaciji Turističnega društva Veternik se je tudi letos v Babni Gori odvijalo izbirno tekmovanje za 34. Zlato harmoniko Ljubečne, na katerem se je z izbrano skladbo predstavilo kar triinštirideset harmonikarjev z vseh vetrov naše Slovenije.
Praznik harmonikarjev v Babni Gori, ki ga Turistično društvo Veternik pripravlja že enaindvajset let, je tudi letos pod vznožje Veternika privabil lepo število tekmovalcev, njihovih navijačev ter poslušalcev. Znova se je izkazalo, da je harmonika, ki ji pogovorno najpogosteje rečemo kar frajtonarica in velja za pravo ljudsko glasbilo, vse bolj priljubljena med najmlajšimi, kjer je tekmovalna konkurenca tudi najmočnejša.

Triinštirideset tekmovalcev, ki so tekmovali v petih starostnih skupinah, je s svojimi hitrimi prsti ter ubranimi akordi poskušalo prepričati člana žirije, zastopala sta jo priznana glasbenika Jože Burnik in Tomaž Guček, ter si tako zagotoviti uvrstitev na 34. Zlato harmoniko Ljubečne. Ljubitelji zvokov harmonike so lahko prisluhnili številnim slovenskim narodnim oziroma ljudskim skladbam, pa tudi tistim nekoliko modernejšim. Tako skrbna izbira skladbe kot tudi točnost melodične in harmonske interpretacije ter ritmičnost interpretacije, dinamika in celoten nastop tekmovalca so oblikovali mesto najboljših. Ti so si tudi tokrat prislužili lepe nagrade in priznanja, ki sta jih podelila predsednica TD Veternik Mojce Černe in župan Franc Setnikar; za dober nastop sta jim tudi čestitala in zaželela veliko uspeha na nadaljnjih tekmovanjih.

Najbolje so se letos odrezali: 1. skupina: Domen Baša iz Beltincev, Gal Kovačič iz Krškega in Kevin Poredoš iz Velike Brusnice; 2. skupina: Martin Stopar iz Mengša, Tadej Borštnar iz Kamnika pod Krimom in Grega Skubic iz Plešivice pri Grosupljem; 3. skupina: Simon Razpotnik iz Dolenje vasi pri Selcah; 4. skupina: Metod Bradeško iz Praproč pri Polhovem Gradcu in Anton Pustovrh iz Topola pri Medvodah; 5. skupina: Ivan Šekoranja iz Seče pri Portorožu, Stane Makovec iz Kamnika pod Krimom in Vinko Ušeničnik iz Zgornjih Bitenj pri Žabnici.

Prireditev so harmonikarji zaključili s skupinsko izvedbo slovenskih ponarodelih, tisti s harmoniko, uglašeno v C-F-B, so zaigrali Avsenikovo Na Golici, tisti s harmoniko, uglašeno v B-Es-As, pa Slakovo V dolini tihi. Toda s tem se večer in rajanje še nista zaključila, zvoki ansambla Skala so pod velikim kozolcem v Babni Gori doneli in odmevali še pozno v noč.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: Klemen Zibelnik

Oglejte si tudi