Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

70 let LD Dobrova

Hruševo, 2. oktober – Lovska družina Dobrova je ob praznovanju 70-letnice svoje ustanovitve pripravila slovesnost, na katero je povabila predstavnike sosednjih lovskih družin, lastnike zemljišč in gozdov, v katerih lovci opravljajo svoje poslanstvo, ter goste.
Praznovanje članov lovske družine Dobrova, ki se je odvijalo pod kozolcem na Hruševem, se je začelo in končalo s pesmijo lovskega okteta iz Škofje Loke ter melodijo mladih rogistov. Po glasbi je mesto dobila beseda. Zbrane je pozdravil starešina Lovske družine Dobrova Milan Velkovrh. V govoru se je dotaknil pomembnejših mejnikov, ki so v zadnjih letih zaznamovali kroniko lovske družine, in sicer pridružitve LD Brdo, postavitve in obnove lovske koče pod polhograjsko Grmado ter nekaterih zakonodajnih novosti in državne sistemske ureditve ter smernic za varstvo divjadi, življenjskega okolja in načrtovanje odvzema divjadi, ki veljajo tudi za gorenjsko lovsko upravljavsko območje, kamor zadnja leta sodi tudi območje delovanja Lovske družine Dobrova. Ta razpolaga s 67 člani in upravlja s skupaj 5.546 hektari zemljišč in gozdov, od katerih jih nekaj več kot 4 hektari predstavljajo lovno površino.
"Lov zahteva predanost na vseh osebnostnih vrednotah, zato vsako leto posebno pozornost namenjamo, da so dela v lovišču pravočasno dosledno in strokovno opravljena," je povedal starešina in dodal, da letno po planu opravijo preko 1000 ur, mnogo več pa se jih preživi na lovu za divjadjo. Na tem območju  je največ srnjadi, nekaj jelenjadi, gamsov in divjih prašičev, ki so v zadnjih letih na kmetijskih površinah naredili kar nekaj škode. Ob koncu je še dejal, da člani skrbijo, da se lovska kulturna dediščina z običaji in navadami ohranja in prenaša na mlado generacijo, zato kar nekaj pozornosti namenjajo izobraževanju, misel pa je zaključil z ljudsko modrostjo: "Jaga je bila in vedno bo." Za njim je zbrane nagovoril župan Franc Setnikar, ki je članom lovske družine čestital ob prazniku in za opravljeno delo v vseh preteklih letih ter se jim zahvalil za skrb, ki jo namenjajo živalim in dodal: "Prostor, v katerem živimo, smo ljudje in živali, zato je potrebno, da je sobivanje najboljše." Kot pohvalo za preteklo delo ter v želji po dobrem sodelovanju tudi v bodoče je Lovski družini Dobrova poklonil priznanje občine Dobrova - Polhov Gradec.

Med gosti je bil tudi predsednik krovne organizacije, Lovske zveze Slovenije, Lado Bradač. Ta je zbranim čestital ob okroglem jubileju in dodal, da letos skoraj polovica lovskih družin po Sloveniji obeležuje sedemdesetletnico, kar je rezultat zgodovinskih dogajanj. Pohvalil je delo lovcev in lep obisk, kar je po njegovih besedah odraz dobrega sodelovanja in razumevanja v društvu ter še bolj pomembno za njihov nadaljnji razvoj. Sledila je še podelitev zahval vsem predstavnikom lovskih družin, ki jih je v imenu Lovske družine Dobrova poklonil njihov starešina Milan Velkovrh ter s pesmijo obarvan zaključek uradnega dela. Drugi del pa je bil namenjen okrepčilu in predvsem sproščenemu klepetu članov zelene bratovščine.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi