Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Se bo rana Polhovega Gradca – avtobusna postaja – kmalu začela celiti?

Polhov Gradec – Sredi marca se je v pionirski sobi Graščine v Polhovem Gradcu zaključila razstava natečajnih elaboratov za urbanistično ureditev Polhovega Gradca. Zmagovalna naloga predvideva ureditev štirih trgov v kraju. O tem, kdaj se bodo začeli urejati, smo vprašali župana.
V začetku septembra lani je Občina Dobrova - Polhov Gradec v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) na portalu javnih naročil ter na interni strani ZAPS objavila javni, odprti, anonimni, enostopenjski urbanistični natečaj za izbor strokovno najprimernejše rešitve za urbanistično ureditev naselij Dobrova in Polhov Gradec. Vse natečajne naloge, ki so prispele do predpisane ure 16. novembra, ko se je razpis zaključil, je obravnavala devetčlanska komisija. Petnajst natečajnih nalog, kar je po mnenju župana zadovoljujoče, bolj ali manj znanih imen slovenskih arhitektov so obravnavali člani komisije, ki sta jih imenovali ZAPS in Občina Dobrova - Polhov Gradec. Po besedah župana, ki je bil eden od članov komisije, je ta v popolni anonimnosti na kar devetih sejah skrbno in natančno obravnavala natečajne naloge ter sledila z razpisom določenim merilom za ocenjevanje projektov. To so urbanistična merila, ki so poudarila, naj naselje ohrani svojo prepoznavnost in identiteto; oblikovalska merila, po katerih se je obravnavala predvsem skladnost projekta s kakovostno lokalno tipologijo; merila racionalnosti in funkcionalnosti, predvsem v smislu faznosti izvedbe ter izvedljivosti in ustreznosti rešitev; merila skladnosti s predpisi in okoljska merila, po katerih se upošteva trajnostni vidik s poudarkom na zagotavljanju kakovosti bivanja. Ob tem je župan povedal, da je umestljivost projekta v obstoječi prostor igrala bistveno vlogo pri izbiranju natečajne naloge, saj bo ta služila kot idejna rešitev in strokovna podlaga za Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN).

 

Prvonagrajeni elaborat za območje Polhovega Gradca, avtorjev Maruše Zorec, u. d. i. a., Maše Živec, u. d. i. a., Uroša Rustje, u. d. i. a., ter sodelavcev študentov arhitekture: Ane Golmajer, Aleksija Vičiča in Tadeja Bolte, predvideva oblikovanje štirih trgov, ki so med seboj povezani z novimi potmi: Gornji trg je trg okoli župnijske cerkve Marijinega rojstva, kjer se proti jugu odpira lep pogled na pokrajino; Narodni trg je trg v okolici kulturnega doma Jakoba Trobca, kjer avtor predvidi prenovo kulturnega doma ter spremembo namembnosti parkirišča; Spodnji trg je trg na mestu sedanje avtobusne postaje, na katerem naj bi se uredila krožišče z drevesi in ploščad ter se zgradil nov objekt, ki bi služil postajališču in informacijski točki; Trg ob Božni se nahaja v območju gostilne Pratkar ter poteka ob reki Božni, kjer se predvideva ureditev nabrežja ob vodi. Natečajna naloga je v kar nekaj primerih v neskladju z že obstoječimi OPPN-ji za posamezne objekte – gradnjo trgovine predvideva na območju Narodnega trga, nasproti objekta KD Jakoba Trobca, čeprav smo tik pred začetkom gradnje trgovine pod šolskim klancem; prav tako predvideva gradnjo poslovilne vežice pod pokopališčem na župnijskem vrtu, čeprav že obstaja idejni načrt za izgradnjo vežice na drugi lokaciji, ki pa se je zaradi zahteve po novih arheoloških izkopavanjih ustavila. Župan v teh primerih pričakuje uskladitev avtorjev natečajne naloge ter dogovor o možnosti in dopustitvi morebitnih sprememb. Prav tako naj bi bilo treba pripraviti dopolnitev glede obvoznice, saj bo ta najverjetneje potrebna.

Ne glede na to pa je bila celotna strokovna ureditev kraja pomembna predvsem zaradi rešitve problema avtobusne postaje, ki že dolga leta velja za rakrano Polhovega Gradca. V preteklosti je bilo predlaganih že nekaj idej, saj so bili interesi mnogih zelo različni, pove župan in doda, da je treba to območje reševati s posebno pozornostjo, saj tu potekajo vsakodnevne šolske poti in je treba najprej poskrbeti za varnost otrok. Zmagovalna naloga ponudi zelo primerno rešitev, in sicer krožno obračališče, poleg tega pa ureditev ploščadi ter izgradnjo novega objekta s postajališčem in informacijsko točko; vse v nivojih, ki ne zastirajo pogleda z Gornjega trga, kar je prav tako posebna kvaliteta naloge. Glede časovnih okvirov je župan popolnoma jasen; njegova želja je, da se to območje začne reševati še v tem oziroma v naslednjem letu, ne glede na to, da proračun občine za ta projekt ne namenja še nobenih sredstev. Rešitev vidi v iskanju drugih finančnih virov – pri iskanju zasebnega investitorja, ki bi financiral del predvidenega novega objekta, investicijo izvedbe krožišča pa bi morala kriti občina z rebalansom proračuna. Naslednji problem, ki se ob tem pojavi, je lastništvo, saj je občina le delni lastnik zemljišča, vendar posebnih težav župan ne vidi, saj je pripravljen na iskanje skupnih rešitev z zasebnim lastnikom.

Če bo interes vseh vključenih v zadevo usmerjen k skupnemu cilju, rešitvi večletnega problema varne ureditve avtobusnega postajališča ob upoštevanju smernic in idej zmagovalne natečajne naloge, lahko "zacelitev rane" Polhovega Gradca pričakujemo v bližnji prihodnosti.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi