Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Novega 4,1 kilometra asfaltnih cest v občini

Če se kdo v kraju razveseli nove asfaltne ceste, so to najpogosteje krajani odročnih vasi in naselij, ki se z asfaltirano cesto za vselej rešijo makadamskega prahu in, kar je najpomembnejše, omogoči se jim lažji, varnejši in hitrejši dostop do infrastrukture v kraju.

V septembru se je na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec novih asfaltnih kilometrov veselilo kar nekaj občanov, saj se je zaključila večina asfalterskih del, ki so potekala v zadnjih mesecih. Cestno podjetje Nova Gorica, d. d., ki so ga kot izvajalca izbrali prek razpisa, je uredilo 4,1 kilometra asfaltnih cest s širino, ki vključuje muldo, 3,5 metra, ter 200 metrov pločnika, kar je bilo s pogodbo ocenjeno na 255.731,46 EUR. Pred tem pa so v lanskem in predlanskem delu že potekala zemeljska dela, s katerimi so domači izvajalci (Dolenec Zdenko, s. p., in Trobec Janez, s. p.) utrdili in pripravili teren za asfaltiranje.

Od septembra se je po asfaltni cesti mogoče prevažati na območjih:

  • Babna Gora (Belec–Jamnik): asfalt položen v dolžini 410 metrov;
  • Škofja Loka–Petačev graben: na novo asfaltiranih 1.100 metrov;
  • Lučina–Lamovec–Zajlar: cesta asfaltirana v dolžini 1.300 metrov;
  • Polhov Gradec (Slavcev graben–Potok): asfaltiranih 390 metrov ceste;
  • Zalog–Pasja ravan: asfalt položen v dolžini 750 metrov;
  • Novo naselje–cerkev: urejen pločnik v dolžini 200 metrov in cesta v dolžini 150 metrov. Tu se je poleg širše ceste (5 metrov) in pločnika (1,2 metra) uredila še javna razsvetljava, ki jo je izvedlo podjetje Javna razsvetljava, d. d.

Dolžina asfaltnih cest, ki so kategorizirane kot občinske, se na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec iz leta v leto povečuje. Tako so, za primerjavo, v letu 2002 asfaltirali 68,58 kilometra cest, danes pa to število že presega dvakratnik starega števila: po podatkih občine je asfaltnih cest 144,77 kilometra. Res je, da se skupna dolžina kategoriziranih cest prav tako povečuje, zato delež le počasi raste. Kdo ve, ali bo sploh kdaj nastopil dan, ko bomo lahko rekli, da se prav vsak občan do doma lahko pripelje po asfaltni cesti.

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi