Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Obiščite Program Svit v Polhovem Gradcu

Več kot 700 smrtnih žrtev na leto … zaradi nevarnosti, ki bi se ji lahko pravočasno izognili, če bi jo zaznali. 700 smrtnih žrtev – to je 14 polnih avtobusov ljudi. Ljudi, ki imajo vsi svoje svojce, prijatelje, znance in sodelavce. Toliko ljudi v Sloveniji vsako leto umre zaradi raka na debelem črevesu in danki – zaradi bolezni, ki bi jo lahko zelo uspešno ozdravili, če bi jo pravočasno odkrili. Pa je pogosto ne odkrijemo dovolj zgodaj – ker se v telesu več let lahko razvija povsem neopazno, kot zahrbten, potuhnjen morilec.

Ne le da pravočasno odkritega raka na debelem črevesu in danki lahko zdravniki ozdravijo – to bolezen lahko celo preprečijo, če odkrijejo že predrakave spremembe, polipe. Prav temu je namenjen Program Svit – presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

Na srečanju v Polhovem Gradcu 7. junija (Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa) bodo z vami tudi sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki bodo na svoji stojnici ob uporabi modela debelega črevesa predstavili Program Svit. To je preventivni javnozdravstveni program, v katerega so vabljeni moški in ženske, stari od 50 do 69 let, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. Z rednim testiranjem v Svitu lahko vsak pravočasno poskrbi za svoje zdravje. S spodbujanjem prijateljev in znancev, naj ne zavržejo vabila in naj se vključijo v Program Svit, pa lahko marsikomu rešimo življenje. Zato ste vabljeni, da se sodelavcem Svita pridružite na njihovem razstavnem prostoru in izveste marsikaj zanimivega o tem, kako v Sloveniji zmanjšati breme tihega morilca – raka na debelem črevesu in danki.

 

Sodelavci Programa Svit

Oglejte si tudi