Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Nižji komunalni prispevki za poslovne objekte

Občinski svet je na svoji redni seji 10. julija 2013 sprejel sklep o zmanjšanju plačila komunalnega prispevka za namene gradnje poslovnih objektov.

Ker je gospodarsko stanje v državi nezavidljivo in ker občina malemu gospodarstvu – podjetnikom v občini že nekaj let ni namenila posebne pozornosti, je župan z namenom spodbujanja razvoja malega gospodarstva, predvsem za mikro in majhna podjetja s sedežem na območju občine, Odboru za komunalo in urbanizem predlagal proučitev možnosti zmanjšanja plačila komunalnega prispevka za namene gradnje poslovnih objektov.

Obor pa tudi občinski svet sta pobudo pozitivno obravnavala in sprejet je bil Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Dobrova - Polhov Gradec, in sicer za trajanje najmanj dve leti. Ta pa poleg drugih manjših sprememb na novo določa faktor dejavnosti za proizvodne stavbe (CC-SI: 1251) v višini 0,7 in ne več do 1,2, kot je bilo zapisano v prej veljavnem odloku. Navedena sprememba v praksi pomeni, da pri 1.000 m² površine parcele objekta in 500 m² neto tlorisne površine objekta prihranek znaša 4.132,44 EUR ali povedano drugače: v primeru prej veljavnega faktorja dejavnosti (1,2) bi komunalni prispevek za objekt na parceli, ki je komunalno urejena v celoti, znašal 27.324,34 EUR, v primeru danes veljavnega faktorja dejavnosti (0,7) pa 23.191,90 EUR.

Matična odbora (Odbor za gospodarstvo, turizem, kmetijstvo in gozdarstvo ter Odbor za komunalo in urbanizem) sta na pobudo župana razpravljala tudi o možnostih uvedbe različnih ukrepov s področja pospeševanja razvoja, kot so subvencioniranje odpiranja novih delovnih mest ali samozaposlitev, subvencioniranje promocije izdelkov in storitev, subvencioniranje izdelave poslovnega načrta, subvencioniranje dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za poslovne objekte na območju občine in podobno. Toda na tem področju še niso sprejeli zaključnih sklepov, morda jih bo prinesla jesen.

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi