Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Krajevni urad Polhov Gradec bo prenehal s poslovanjem 31. marca 2016.

Občina Dobrova - Polhov Gradec je 19. novembra 2015 prejela obvestilo Upravne enote Ljubljana o predlogu za ukinitev Krajevnega urada Polhov Gradec, 22. januarja 2016 pa še obvestilo o prenehanju poslovanja 31. marca 2016.

Župan Franc Setnikar je načelniku upravne enote Lovru Lončarju že na delovnem sestanku, ki je potekal na sedežu občine 21. oktobra 2015 povedal, da za občino zapiranje krajevnih uradov na njenem območju ni sprejemljivo, saj se prebivalcem občine na tak način poslabšujejo pogoji koriščenja upravnih storitev. Pogled lokalne skupnosti na upravne dejavnosti oziroma storitve, ki jih izvajata krajevni urad Polhov Gradec in nenazadnje tudi Krajevni urad Horjul, ki mu teritorialno pripada tudi kar nekaj naselij Občine Dobrova - Polhov Gradec, se bistveno razlikuje od državnega, je župan Franc Setnikar pojasnil že ob predlogu glede zmanjšanja dni in števila uradnih ur na krajevnih uradih na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec v letu 2013.
Z ukinjanjem krajevnih uradov država ne zasleduje cilja nudenja in ohranjanja upravnih storitev za državljane na najvišji ravni, meni župan. Zato je Upravni enoti Ljubljana predlagal, da namesto zapiranja krajevnih uradov razmisli o prenosu nalog, ki jih krajevni uradi lahko učinkovito izvajajo, in istočasno poskrbi za polno zaposlenost javnih uslužbencev, s čimer lahko prebivalcem ponudijo večji nabor storitev. Setnikar je predlagal še, da se uradne ure krajevnih uradov uskladi z delovnimi dnevi in urami ostalih državnih ustanov, z obveščanjem preko medijev, spletnih strani pa naj se prebivalcem približa opravljanje storitev na dislociranih enotah krajevnih uradov, kjer praviloma ni dolgih čakalnih vrst, s čimer se lahko tudi razbremeni preobremenjene službe v Ljubljani.

Občina Dobrova - Polhov Gradec je že v preteklosti za obstoj krajevnih uradov pristala na podpis Sporazuma o neodplačni uporabi in souporabi prostorov za izvajanje nalog krajevnih uradov Dobrova in Polhov Gradec ter zagotavljala brezplačno varovanje in čiščenje prostorov ter na tak način prispevala k ohranjanju uradov in zmanjševanju stroškov upravne enote. Župan Franc Setnikar je mnenja, da so bili krajevni uradi oblikovani zaradi večje dostopnosti upravnih storitev, organizacija, delo in poslovanje krajevnih uradov pa naj bi bili v največji meri prilagojeni potrebam uporabnikov, strank ter predvsem lokalnemu  prebivalstvu, zato ocenjuje, da je odločitev Upravne enote Ljubljana glede ukinitve uradov neprimerna. Upravna enota Ljubljana odgovarja, da je ukinitev krajevnega urada Polhov Gradec utemeljena ter zagotavlja, da bodo občani še naprej lahko storitve koristili v Krajevnem uradu Dobrova ali pa v prostorih Sektorja za upravne notranje zadeve na Tobačni ulici v Ljubljani, s čimer se dostopnost storitev ne bo bistveno zmanjšala. Prav tako bo upravna enota zagotovila uradne ure v Krajevnem uradu Dobrova ob sredah in ne več ob četrtkih ter v večjem obsegu.

 

Občinska uprava 

Oglejte si tudi