Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Izid za kulturni praznik

Druga številka zbornika Občine Dobrova - Polhov Gradec in okoliških krajev je tik pred izidom. Na proslavi, ki jo bo pripravila Dramska skupina Neptun ob kulturnem prazniku (uprizoritev kratkega gledališkega dela z navezavo na prvo svetovno vojno Od vodnjaka do vojaka), naj bi bila njena predstavitev.

Tokratna številka kot osrednjo temo razkriva človeka v vsej njegovi psihološki raznolikosti. Članek dr. Petra Mikše z naslovom Polhograjski puntarji – 500 let od slovenskega kmečkega upora že v naslovu pove, da se spominja letošnje obletnice tega tragičnega upora. Blizu so mu članki o prvi svetovni vojni: Jožice Kavčič o dnevniku Gregorja Oblaka ter Jožeta Marolta in Francke Kozjek, ki obujata družinske spomine.

Človek preganjanec zaživi v spominih Vitala Ašiča. To je zapis o kulturno ozaveščeni rodbini Grajskih, kot avtor sam imenuje svojo rodbino, in o njeni težki usodi v času po drugi svetovni vojni. Janez Dolinar piše o svojem očetu Ivanu Dolinarju, znamenitem rezbarju z Dobrove. Sledijo trije intervjuji, Milke Bokal o lani novoizvoljenem častnem občanu Občine Dobrova - Polhov Gradec Ivanu Belcu, dr. Barbare Ivančič Kutin o Mariji Kožuh in Francki Kozjek ter Urše Remškar o Tončki Sečnik, ki slikajo človeka v kulturni in domači dejavnosti. 

V letu 2015 bo Ciril Velkovrh praznoval 80 let, v nadaljnjo spodbudo ob njegovi dolgoletni fotografski dejavnosti objavljamo njegove spomine na kardinala dr. Alojza Ambrožiča. Spoštljivemu spominu je namenjen tudi ponatis intervjuja z akademikom prof. dr. Jožetom Trontljem, ki je domače kraje (pisano z malo in veliko) vsestransko podpiral. Dr. Alojz Demšar se je našim krajem prijazno približal z natančnim povzetkom knjige Dediščina župnije Šentjošt – Ljudje, domačije in znamenitosti. Dnevnik Franceta Pečenika v tej številki pa opisuje bivanje v ljubljanskem semenišču. Dramatizacija Veronike Cerar o dobrovski legendi je zgled, kako folklorna snov postane dragoceno gradivo, ki je lahko polno navezav na sedanjost. Kronika Občine Dobrova - Polhov Gradec Gašperja Tominca za leto 2013 ima dokumentarno vrednost zaradi iz časa izluščenih bistvenih dogodkov. Slikovna priloga pa tokrat prinaša fotografije hišnega muzeja Milana Koširja iz Črnega Vrha.

 

Vsebina:

Franc Setnikar, Uvodna beseda

Peter Mikša, Polhograjski puntarji – 500 let od slovenskega kmečkega upora

Jožica Kavčič, O dnevniku Gregorja Oblaka iz prve svetovne vojne

Jože Marolt, Snežni plaz na gori Monte Chiese

Francka Kozjek, Tri dni zasut

Milka Bokal, Pesemska zapuščina Marije Šifrer – Bizjanove Micke (1895–1985)

Vital Kristjan Ašič, Rojstni kraj in širni svet

Janez Dolinar, Ivan Dolinar z Dobrove (1907–1993), Iz njegovega življenja

Milka Bokal, Ivan Belec in kamera – trdno prijateljstvo

Barbara Ivančič Kutin, Mi smo bili bolj skupaj, zdaj pa vse drvi, vse se pelje …

Urša Remškar, Močvirska kačunka v Brezju in še kaj

Ciril Velkovrh, Spomini na moja srečanja s kardinalom Lojzetom Ambrožičem (1930–2011)

In memoriam: Akademik profesor doktor Jože Trontelj (1939–2013)

France Pečenik, Dnevnik od 10. oktobra 1935 do 9. julija 1940

Veronika Cerar, Prekletstvo bogate grofice

Alojz Demšar, Ljudje, domačije in znamenitosti šentjoške župnije

Gašper Tominc, Kronika Občine Dobrova - Polhov Gradec za leto 2013

Milan Košir, Iz našega hišnega muzeja – Črni Vrh 31

 

Zbornik po 5 evrov bo po do sedaj zagotovljenih podatkih na voljo v Turističnem društvu Polhov Gradec, v Polhograjski graščini, v Hiši medu Božnar, v bifeju na avtobusni postaji in na izletniški kmetiji pri Mehačku.

 

Za Turistično društvo Polhov Gradec Milka Bokal

Oglejte si tudi