Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Prvo prednovoletno srečanje gasilk v Polhovem Gradcu

Zadnji mesec leta je priložnost, da se srečamo, pogledamo nazaj in si zaželimo vse dobro za leto, ki prihaja. Prav s tem namenom smo se v začetku decembra srečale tudi gasilke – članice iz gasilskih društev naše Gasilske zveze Dolomiti.

Po zgledu okoliških društev in gasilskih zvez, kjer imajo srečanja gasilk že daljšo tradicijo, je bila podana pobuda za organizacijo srečanja tudi v okviru naše gasilske zveze. Ideja je zaživela in gasilke iz društev naše občine smo se srečale v soboto, 7. decembra 2013, v dvorani gasilskega doma v Polhovem Gradcu. Druženje, spoznavanje, izmenjavanje izkušenj, izobraževanje, predvsem pa zahvala za aktivno delo v gasilstvu v preteklem letu je bilo vodilo za organizacijo srečanja. Zbralo se nas je kar več kot 40 gasilk. V uvodnem delu so nas pozdravili gostje, tov. Marjan Peklaj, predsednik Gasilske zveze Dolomiti, tov. Anica Tomšič, dosedanja predsednica članic pri GZ Dolomiti, in tov. Marija Kunstelj iz PGD Šinkov Turn, ki opravlja tudi nalogo predsednice Komisije članic regije Ljubljana I. Pridružil pa se nam je tudi župan Občine Dobrova - Polhov Gradec, g. Franc Setnikar.

Vsi skupaj so poudarili pomen dela članic v gasilstvu. S svojim delom in aktivnostmi pomembno prispevamo k učinkovitejši in večji požarni varnosti okolja, v katerem živimo in delujemo. Želja je, da bi vztrajale in z veliko volje aktivno delovale tudi v prihodnje.

Pod točko ''uporabno in koristno'' se nam je predstavila ga. Barbara Kavčič iz Ljubgojne, ki je svojo delavnico poimenovala Bio/eko/green ali po domače: "Dobra stara kmečka pamet". Barbara je radovedna in zgovorna. Nadvse ceni delo in znanje naših mam in babic, ki so marsikatero tegobo premagale s tem, kar nam narava sama ponuja na domačem vrtu, v našem najbližjem gozdu ali travniku. Predstavila je izdelavo domače kreme za obraz, domačega dezodoranta in mila iz domačih sestavin. Za pokušino in spodbudo nam je podarila vzorčni primer doma pripravljenega mila in dezodoranta. Pravi še, da znanje ne pride čez noč, potrebna je volja, želja in velika mera  vztrajnosti.

Zagotovilo za uspešno delo v društvu so naši medsebojni odnosi, ki morajo temeljiti na vrednotah, kot so medsebojno spoštovanje, pogum, prijateljstvo, humanost in predvsem skupen cilj. Na to temo je Marija Kunstelj  izvedla delavnico. Nagovorila nas je s pomočjo izbranih videoposnetkov, katerih namen je bil, da se nas s svojo vsebino dotaknejo in o njih razmislimo ter nauke ponesemo s seboj tudi v vsakdanje življenje. Njeno delavnico lahko povzamemo z naslednjimi mislimi: "V življenju marsikdaj ni dobro prehitro soditi", "V še tako brezizhodnem položaju moramo iskati rešitve in upati", "Porazi in neuspehi nas lahko tudi okrepijo, da postanemo še boljši", pa tudi "Človeška bližina in toplina je marsikdaj pomembnejša kot vsa zdravila".

Ob zaključku večera smo si gasilke podarile drobne pozornosti in izvedle srečelov presenečenja. Organizatorke se zahvaljujemo prav vsaki članici, ki si je vzela čas, da se je udeležila srečanja in s svojo pomočjo prispevala k izvedbi našega srečanja. 

Prvo srečanje gasilk naj bo tako spodbuda, da ta srečanja postanejo tradicija. 

 

Ana Oblak                        Teja Laznik                               Marjeta Urbančič

PGD Zalog                        PGD Polhov Gradec                      PGD Brezje

 

 

Oglejte si tudi