Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
13°C
4°C
Oceni objavo

Pionirke PGD Dvor tretje na državnem tekmovanju v Ormožu

Pred osmimi meseci smo pisali, da je bila sobota, 28. septembra, zgodovinska za dvorsko mladino, saj so se takrat prek regijskega tekmovanja na državni nivo uvrstile vse tri ekipe – pionirke, pionirji in mladinci. A naše zagrete ekipe so vse to še nadgradile in na državnem tekmovanju v gasilsko-športnih disciplinah v Ormožu v soboto, 17. maja, na novo slavile. Pionirke so se namreč povzpele vse do stopničk in tekmo končale na tretjem mestu. Mladinci so bili šesti, pionirji pa 41.
Zgodnji jutranji odhod se je izplačal

Tekmovalci so se proti Ormožu odpravili že ob šesti uri zjutraj, na avtobusu pa se jim je pridružilo še nekaj navijačev. Še večja skupina pristašev naših mladih gasilcev se je navijat odpravila z lastnimi vozili, tako da so bili naši navijači eni od najštevilčnejših in seveda zelo glasni. Triurna vožnja proti Ormožu je minila v sproščenem vzdušju.

Močna konkurenca

Na državnem tekmovanju imajo pravico nastopiti najboljše tri ekipe z regijskih tekmovanj v vsaki kategoriji. Slovenija je razdeljena na 17 gasilskih regij, in tako je v Ormožu v vsaki kategoriji nastopilo 51 ekip. Torej same vrhunske ekipe. Dvorske ekipe so se na tekmovanje začele intenzivno pripravljati marca, prve predpriprave pa smo izvedli že februarja. Za ekipe sta skrbela Klemen Zibelnik in Teja Kopač, ki sta se z njimi srečevala dvakrat na teden.

Pionirke hitre kot blisk

Prve so nastopile pionirke. Devetčlanska ekipa se je postavila za vedra in začela vaje z vedrovko. Prvo vedro uspešno zlito, drugo vedro uspešno zlito, zrušene vse tarče ... Vse skupaj se je zgodilo z naglico, v 16,04 sekunde, kar se je na koncu izkazalo za enega najhitrejših časov vaje z vedrovko. Pomembno je bilo, da so pionirke ostale brez kazenskih točk. Sledila je štafeta s prenosom vode. Dekletom je v dveh minutah do vrha posode zmanjkalo 20 cm, kar je bil tretji najboljši rezultat v tej vaji. Sledila je še vaja razvrščanja, kjer je desetarka Sara dekleta izjemno lepo postrojila, lahko bi dejali – skoraj po vojaško, in tako skupaj z ekipo dosegla popolno izvedbo vaje. O želji po odličnem uspehu na državnem tekmovanju govorijo besede ene izmed pionirk, ki je zjutraj staršem povsem resno dejala, da gredo v Ormož po medaljo. In so jo tudi osvojile.

Kazenske točke pionirje oddaljile od visokih mest

Za pionirkami so nastopili pionirji. Vaja z vedrovko jim ni uspela najbolje, saj so jo končali v 20,55 sekunde, poleg tega pa so prejeli sedem kazenskih točk, kar je bilo v izjemno strnjeni konkurenci preveč za visoko uvrstitev. Pri prenosu vode jim je do vrha posode zmanjkalo 23 cm, na vaji razvrščanja pa so desetar Miha in ekipa svojo nalogo opravili popolno.

Mladinci povsem blizu medalje

Zadnja ekipa na državnem tekmovanju so bili mladinci. Ekipa petih fantov in štirih deklet je že na vajah dokazala, da cilja na visoko mesto, saj so bili iz treninga v trening boljši. Na tekmovanju pa so prvo izmed treh preizkušenj – mokro vajo s hidrantom – izvedli v zelo hitrem času, 35,9 sekunde. Čas z regijskega tekmovanja so izboljšali kar za deset sekund. Sledila je preizkušnja v razvrščanju, kjer imajo mladinci zahtevnejšo nalogo kot pionirji, a so tudi tu desetar Timotej in ekipa zadano nalogo opravili popolno. Za zaključek je sledil še teoretični test, na katerem trije naključno izbrani tekmovalci rešijo vsak po tri vprašanja. Eno vprašanje je ostalo nepravilno rešeno, zaradi česar je ekipa mladincev prejela tri kazenske točke.

Ganljiv sprejem na Belici

Čakanje na slovesno razglasitev rezultatov je bilo napeto, saj smo vedeli, da lahko vsaj dve ekipi posežeta po stopničkah. Na koncu smo se razveselili bronaste medalje pionirk, mentorja pa sta si tako lahko skočila v objem, saj se je ves trening in trud obrestoval. Člani društva so ob prihodu domov za vse ekipe na Belici pripravili slavnostni sprejem, kjer so imele seveda glavno vlogo pionirke.
Ob iztopu iz avtobusa, ponosnem razkazovanju velikega pokala in medalj ter bučnem aplavzu vseh zbranih je bilo na marsikaterem obrazu mogoče zaslediti solzico sreče. Dvorske junakinje je na domačem terenu čakala še ena preizkušnja – v dobro poznani vaji z vedrovko. A tokrat niso ciljale plastičnih tarč, temveč so morale pogasiti pravi ogenj. Kot se za eno od najboljših ekip v državi spodobi, so zadano nalogo opravile hitro in učinkovito.
Zanje najzabavnejši del dneva pa je prišel tik za tem, ko so popolnoma zmočile obe mentorja, Tejo in Klemena, kar je bila tudi ena izmed stav za osvojeno medaljo. Nekoliko v senci je tako ostalo odlično šesto mesto mladincev, a so tudi ti na sprejemu vsem zbranim prikazali veščine, ki so se jih naučili pri mokri vaji z hidrantom. Naloga gašenja pravega požara je bila v hipu opravljena.

 

Mladina uspešna tudi na drugih tekmovanjih

V spomladanskem času pa se je dvorska mladina poleg državnega tekmovanja udeležila še treh tekmovanj. Teden dni pred preizkušnjo v Ormožu so pionirji in pionirke nastopili na tekmovanju za pokal Gasilske zveze Vrhnike v Podlipi, kjer so tekmovanje izkoristili kot generalko pred tistimi v Ormožu. V gasilski dom so prinesli dva nova pokala. Še nekoliko prej, natančneje 12. aprila, pa so štiri ekipe nastopile na občinskem kvizu v Horjulu, kjer so osvojile tri medalje, od tega dve zlati. Po zaključku redakcije pa je potekalo še občinsko tekmovanje v orientacijskem teku na Črnem Vrhu.

S tem pa aktivnosti na področju mladine v PGD Dvor seveda ni konec, saj se pionirji, pionirke, mladinci in mladinke vse leto srečujejo na rednih srečanjih. Razpored vaj je objavljen na spletni strani PGD Dvor, kjer najdete tudi vse rezultate in obsežne fotogalerije.

 

Klemen Zibelnik, PGD Dvor

Oglejte si tudi