Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Občina se bojuje z naravo in za to odgovornimi

Oktobrsko neurje z močnim nalivom, ki je postregel z rekordnimi količinami dežja, je tokrat, že četrtič letos, prizadelo celotno območje občine Dobrova – Polhov Gradec. Tokratno škodo sicer ocenjujejo na 3 milijone evrov, kolikšna pa je skupna nastala škoda ob vseh letošnjih naravnih katastrofah lahko le hipotetično ugotavljamo, enako je z iskanjem krivca za nastale situacije, kaj šele z iskanjem institucije ali subjekta, ki bi stroške za sanacijo lahko zagotovil, kar je glede na razmere v državi najverjetneje iluzorno pričakovati. Kaj torej o nastalih situacijah pravijo odgovorni, v nadaljevanju.
Kaj nam letos želi sporočiti narava, se sprašuje marsikdo. Kdo je krivec, da tako hudo kaznuje prav območje občine Dobrova – Polhov Gradec in njene prebivalce, lahko le domnevamo. A kazanje s prstom na potencialne odgovorne nam ne pomaga kaj dosti, posledice so tu, z njimi pa se soočajo ljudje, ki za lastno preživetje vedno znova nosijo bremena drugih.

 

Oktobrsko neurje povzročilo za okrog 3 miljone evrov škode

Naravna nesreča, ki je letos že četrtič pustošila po občini Dobrova – Polhov Gradec, je tokrat postregla z obilnimi padavinami, ki so poskrbele za porast gladine reke Gradaščice in njenih pritokov, ti pa za visoke vode in poplavljena območja praktično po celotni Polhograjski dolini – od okoliških naselij proti Črnem Vrhu, pa vse do dela Dobrove z najbližjimi naselji. Poročilo štaba Civilne zaščite občine Dobrova – Polhov Gradec namreč beleži, da je voda prestopila pragove 25 stanovanjskih hiš, zalila kleti in prva nadstropja hiš ter uničila zunanje površine, in sicer v naselju Hrastenice, Gabrje in Selo nad Polhovim Gradcem, kjer je plaz iz hudourniškega zaledja z nanosi blata, zemlje, peska in vejevja zasul stanovanjski objekt. Javna infrastruktura ter pravkar obnovljena cestišča pa so bila, poleg že naštetih območij, prizadeta še na področju Butajnove in Šentjošta. Poškodovanih je bilo okoli 20 kilometrov lokalnih cest ter 16 kilometrov javnih poti, številni mostovi pa so prav tako zopet utrpeli škodo. Močan naliv je sprožil tudi številne plazove, narasli hudourniki pa so s seboj nosili blato, mulj, vejevje ter podrta drevesa, ki so tako prizadeli omenjeno infrastrukturo. Pod nanosi mulja v višini cca 1 metra je bilo tudi območje oziroma tehnološki del čistilne naprave Polhov Gradec, kjer pa je bilo po zagotovilih javnega podjetja Vo-Ka d.o.o. kmalu po samem nastanku že opravljen proces čiščenja ter delovanje elektro ter strojne opreme čistilne naprave. Ponovno sta bila prizadeta dva večja proizvodna obrata v Polhovem Gradcu ter eden v Gabrju, poleg tega pa še več manjših proizvodnih objektov ter dva gostinska obrata, in sicer v Polhovem Gradcu in v Gabrju.

Tudi tokrat so bili na terenu ves čas prisotni prostovoljni gasilci iz celotne Gasilske zveze Dolomiti, štab civilne zaščite, delavci občinskih javnih služb z gradbeno mehanizacijo ter pogodbeni izvajalci TGM in drugi dobri ljudje. Roko pomoči so ponudili tudi odgovorni iz GZ Horjul, GZ Brezovica, ki so posodili nekaj črpalk in druge opreme ter Uprava za zaščito in reševanje RS, Izpostava Ljubljana, ki je bila dan po neurju na terenu s tridesetimi slovenskimi vojaki, ki so domačim gasilcem pomagali pri vzpostavljanju zasilnih razmer. 

Skupna škoda, ki jo je zabeležil štab Civilne zaščite občine Dobrova – Polhov Gradec, znaša cca. 3 milijone evrov, zanj pa je Občina na Upravo za zaščito in reševanje že vložila postopek za ugotavljanje skupne škode po naravni nesreči, kamor za tem vsi organi podajo poročilo, na podlagi katerih pa pristojno ministrstvo, glede na razpoložljiva sredstva, določi odškodnino.
npv, foto: npv in sv 

Oglejte si tudi