Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Ob okroglem jubileju prevzeli novo moštveno vozilo

Brezje, 30. maj – 70. obletnico ustanovitve Prostovoljnega gasilskega društva Brezje so gasilci počastili s slavnostno sejo, parado ter prevzemom novega moštvenega vozila.
Iz društvene kronike

15. september 1945 velja za ustanovni datum PGD Brezje in je zapisan tudi na društvenem praporu. Tega dne so se namreč vaščani Brezja zbrali na množičnem zborovanju in razpravljali predvsem o obnovi porušene vasi, ki si od leta 1942, ko je bila praktično cela v plamenih, še ni opomogla. Pobuda o ustanovitvi lastnega gasilskega društva je naletela na dober odziv. Kaj hitro se je oblikoval odbor in postavili so lopo za shranjevanje gasilskega orodja, ki se je hitro začela polniti. PGD Dobrova je prispevalo ročno brizgalno in nekaj orodja za delovanje društva, ki so ga slovesno sprejeli. Nekaj let kasneje so leseno shrambo zamenjali z zidano, v katero so leta 1956 postavili novo prenosno motorno brizgalno, ki deluje še danes. Članstvo se je iz leta v leto povečevalo, odločitev o ustanovitvi lastnega društva pa se je izkazala kot zelo modra, saj je pomoč gasilcev prišla pošteno prav, ko se je bilo treba spopasti z ognjenimi zublji na Lesnem Brdu, pri Jerčnku v Zaklancu, Tonetu v Podolnici, ko je zagorel Mravljev skedenj v Zaklancu, pa Liparjev skedenj v Podolnici ter gospodarsko poslopje pri Korunu v Brezju in gospodarsko poslopje pri Matevžu v Podolnici. Leta 1968 se je z geslom 34 dinarjev v gasilski blagajni začela klesati ideja o gradnji novega gasilskega doma. Hiter postopek in naklonjenost vaščanov sta pripomogla, da je stavba bila istega leta že pod streho, pod njo pa kmalu tudi novo gasilsko vozilo, ki je nadomestilo konjsko vprego. Z leti so potrebe narekovale posodobitve in nakupe nove opreme ter orodja; med pomembnejšimi je bila črpalka Rosenbauer 800 l. Prišlo je tudi do nekajkratnih menjav voznega parka. Kot zadnji je pred desetimi leti v garažo doma zapeljal tovornjak Iveco, ki so ga nadgradili v GVV-1 in še danes odlično služi svojemu namenu. Odslej pa bo tudi prevoz gasilcev udobnejši in varnejši, saj so ob okrogli obletnici – 70 let društva – v Brezje pripeljali zanj novo, drugače pa rabljeno moštveno vozilo, ki je zamenjalo starega tamčka. Veliko dela so imeli brezniški gasilci v preteklih letih sicer z vzdrževanjem doma na Ključu ter urejanjem dovoljenj in soglasij za prostore, ki se nahajajo v stavbi gasilskega doma, pa tudi obnovitvenimi deli, a so večino zastavljenih projektov uspešno pripeljali h koncu. Pomagalo jim je tudi medsebojno sodelovanje, ki ga skrbno negujejo. Prav zaradi utrjevanja gasilske tradicije na Slovenskem in prijateljstva se je PGD Brezje januarja 1976 pobratilo s PGD Boštanj ter se zavezalo sodelovanju, predvsem pri razvijanju požarne varnosti in ohranjanju stikov med člani, mladinci in pionirji.

 

Slovesnosti ob 70-letnici društva

Gasilci PGD Brezje so 70-letnico društva najprej počastili s slavnostno sejo 23. maja v dvorani gasilskega doma. Udeležilo se je je lepo število vaščanov, domačih gasilcev, predstavnikov sosednjih in prijateljskih gasilskih društev ter Gasilske zveze Dolomiti in Občine Dobrova-Polhov Gradec. Gostje so prisluhnili izčrpni kroniki društva, ki jo je podal predsednik PGD Brezje Božidar Žvokelj, pa tudi nagovorom in pohvalam gostov ter prisostvovali podelitvi plaket in priznanj, ki sta jih društvo in zveza podelila zaslužnim. Že naslednja sončna nedelja, 31. maja, pa je bila kot naročena za izvedbo slavnostne parade, ki ji je poveljeval poveljnik PGD Brezje Klemen Remškar in se je odvijala skozi vas ter se ustavila pred gasilskim domom. Po glavni cesti so se v spremstvu pihalne godbe Dobrova-Polhov Gradec sprehodili nosilci zastav, konjeniki in narodne noše, za njimi pa so korakali mladi gasilci, ki so nosili društveni grb, praporščaki ter ešaloni gasilk in gasilcev ter gasilskih vozil. Slavnostni del je postregel s kroniko društva, ki jo je prebral predsednik PGD Brezje Božidar Žvokelj. Za njim sta spregovorila predstavnik Gasilske zveze Slovenije in predsednik regije Ljubljana 1 Franc Bradeško, ki je pohvalil aktivno delo društva ter se med drugim dotaknil vloge in poslanstva gasilca v organizaciji in kraju. Z besedami zahvale in pohvale je nadaljeval župan Franc Setnikar, ki je izpostavil predvsem pomen požrtvovalnega in prostovoljnega dela gasilcev. Sledila je podelitev odlikovanj in priznanj, ki so jih od Gasilske zveze Slovenije prejeli Marjeta Urbančič in Marko Zdešar (gasilsko odlikovanje III. st.), Martin Dolinar, Franc Urbančič, Franc Sečnik in Franc Omerza (gasilsko odlikovanje II. st.), Stane Herič (gasilsko odlikovanje I. st.) in Primož Grom (plamenica III. stopnje). Ob tej priložnosti pa je tudi župan Franc Setnikar PGD Brezje podelil priznanje Občine Dobrova-Polhov Gradec za njihov angažma v kraju in občini. Podelitvi je sledila pesem pihalne godbe, zatem pa težko pričakovani trenutek – predaja ključev novega moštvenega vozila poveljnika PGD Brezje Klemena Remškarja vozniku Jakobu Urbančiču. Po običaju je župnik Alojzij Golob opravil še blagoslov novega gasilskega vozila ter gasilce priporočil njihovemu patronu sv. Florjanu, PGD Brezje pa čestital za lep jubilej. Z zaključkom uradnega dela se je dogajanje preselilo na športno igrišče ter se nadaljevalo z veselico z ansamblom Mladi godci.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi