Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Mladi gasilci že prevzemajo odgovornosti

Polhov Gradec, 2. marec – Aktivna mladina PGD Polhov Gradec je letos prvič pripravila Zbor mladih, ki je ne le prvi v društvu, temveč sploh v Gasilski zvezi Dolomiti. Na njem so gasilci predstavili svoje aktivno udejstvovanje v društvu ter plan dela za prihodnje leto.
 

Gasilstvo kot vsaka druga družbena dejavnost posebno vlogo in poudarek namenja mladim v prostovoljnih organizacijah, saj so ti za njihov nadaljnji razvoj ter prostovoljstvo in humanitarno poslanstvo v gasilski organizaciji še kako pomembni. Prenašanje znanja in izkušenj na mlajše generacije prostovoljnih gasilcev je za obstoj gasilstva najpomembnejše. Tega se še posebno dobro zavedajo v PGD Polhov Gradec, ki vzgoji in delu z gasilsko mladino namenja veliko pozornosti. Da so pri svojem delu nadvse uspešni, pričajo poročila o delu gasilske mladine v društvu, ki so bila podana na tokratnem, prvem zboru mladih PGD Polhov Gradec.

Tako Pravilnik o delovanju mladih v gasilskih organizacijah, ki ureja položaj mladih v gasilski organizaciji ter opredeljuje aktivnosti mladih in naloge gasilskih organizacij pri pridobivanju, vzgoji in delu z mladimi, kot Statut GZS predpisujeta, da se za gasilsko mladino vsako leto pred Občnim zborom PGD pripravi zbor mladih članov, starih od 6 do 15 let, kjer se poroča o delovanju in programu dela za preteklo leto ter pripravi program dela za tekoče leto. Po tem vzoru je potekal tudi tokratni zbor mladih, na katerega so bili vabljeni tudi starši mladih gasilcev. Vlogo delovnega predsedstva so prevzeli Saša Bleiweis, Manca Koprivec in Žan Žagar, ki so zbor vodili vzorno in prisrčno. Poročilo o delu mladine za leto 2012 in plan dela za tekoče leto je podal predsednik mladinske komisije Klemen Hribernik. Za mladimi gasilci je kar nekaj skupnih srečanj, na katerih so med drugim spoznavali sredstva za gašenje različnih požarov, gasilske naprave, opremo in orodje, pa delo starejših gasilcev in še marsikaj, poleg tega pa so se mnogokrat srečali na vajah za gasilska tekmovanja in se udeležili kviza, kjer so dosegli lepe rezultate. V poročilu je bil omenjen tudi nadvse zaslužen izlet. Za aktivno delo mladine so še kako zaslužni njihovi mentorji, ki sta se jim v nagovorih posebej zahvalila predsednik društva Janez Stanovnik in poveljnik Damijan Plestenjak. Izrekanje pohval je nadaljeval Franc Zibelnik, predstavnik GZ Dolomiti, ki je najmlajšim trem gasilcem za njihovo voljo in pogum pri vključevanju v gasilsko dejavnost podelil simbolične nagrade. Dnevni red je vseboval tudi razvedrilne točke, ki jih je prav tako oblikovala mladina. S plesno točko so se predstavile pionirke, fantje pa so skupaj s svojim vaditeljem prikazali nekaj veščin karateja.

Po koncu uradnega dela so bili mladi gasilci s strani vodstva društva za celoletno pridno delo nagrajeni z izjemno okusno nagrado – pico in nekajkilogramsko čokolado, zaradi katere bodo gasilska srečanja tudi v prihodnje še kako sladka in mamljiva.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi