Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Dobrodelni koncert Vrnimo pomoč

Polhov Gradec, 22. november – PGD Polhov Gradec je ob pomoči Društva Novi Paradoks, Občine Dobrova - Polhov Gradec ter polhograjskih in koroških umetnikov pripravil dobrodelni koncert Vrnimo pomoč, katerega namen je bilo zbiranje sredstev za nakup nove gasilske opreme, saj so društvu opremo julija letos odtujili. Potekal je na petkov večer, v športni dvorani Osnovne šole Polhov Gradec.
Gasilci so danes ena od redkih organizacij, ki komurkoli in kadarkoli priskoči na pomoč brezplačno. Naj gre za gašenje, reševanje lastnine ali življenja, vselej vestno in odgovorno prihitijo na prizorišče nesrečnega dogodka. Za humano in dobro delo pa potrebujejo ustrezno orodje in opremo. Veljalo naj bi, da je gasilska oprema tudi tatovom sveta stvar, saj je gasilci v prvi vrsti ne potrebujejo za lastne potrebe, temveč za potrebe sokrajanov in občanov. A čas je očitno takšen, da se tatovi tudi svetih stvari ne bojijo več, vsaj ne tisti, ki so sredi letošnjega poletja vdrli v gasilski dom v Polhovem Gradcu in odnesli kar bogat zalogaj gasilske opreme: še praktično novo termovizijsko kamero, navigacijo Garmin, kaseto z orodjem, motorno žago za železo in beton, motorno žago za les, večje in manjše škarje za rezanje betona, lomilke, cevne klešče, izpihovalnik zraka in ročno svetilko, kar je bilo skupaj ocenjeno na od 12.000 do 13.000 evrov škode.

Gasilci so vajeni akcij, zato so tudi tokrat hitro staknili vrste in se lotili dela. Toda tokrat v vlogi prosilca pomoči, kar jim ni bilo najbolj poznano in domače, saj so oni navadno tisti, ki nudijo pomoč drugim. Kmalu se je izkazalo, da obstajajo ljudje, ki prepoznajo delo v humanitarni organizaciji, ga znajo ceniti, spoštovati in tudi pomagati, je v koncertnem govoru dejal predsednik PGD Polhov Gradec Roman Hribernik. Njihov glas je najprej slišalo Društvo Novi Paradoks, s katerim so se polhograjski gasilci prvič srečali pred leti, ko so jim v enem od dnevnih centrov pripravili prikaz gašenja. Stiki so ostali in bodo očitno vse močnejši, saj so jim ti tokrat priskočili na pomoč pri pripravi dobrodelnega koncerta. Na njihovo pobudo so se odzvali še Občina Dobrova - Polhov Gradec ter polhograjski in koroški umetniki.

Godba Dobrova - Polhov Gradec je s koračnico pripravila čudovit uvod v petkov koncert in tako gasilce iz PGD Cerknica, PGD Polhov Gradec in PGD Unec pospremila na svoja mesta. Nato sta povezovalca, dr. Borut J. Sommeregger in Mojca Šetinc Pašek, v sproščenem vzdušju na odru gostila številne nastopajoče in goste. Predsednica Novega Paradoksa Slavica Smrtnik in predsednik PGD Polhov Gradec Roman Hribernik sta v imenu gostiteljev pozdravila zbrane. Smrtnikova je predstavila smisel povezovanja in prijateljstva, tudi med društvi. Hribernik pa je predstavil razlog in namen dobrodelnega koncerta ter zaključil z Goethejevimi besedami: "Dobrota je veriga, ki povezuje človeštvo," in dodal: "ne pretrgajmo je!" Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar, ki je med drugim dejal: "S ponosom ugotavljam, da dobrodelnost še živi med nami." Gasilcem se je za dobro delo, ki ga opravijo v občini, zahvalil z besedami: "Gasilci vedno znova dokazujete, da ste vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Vaša volja, odličnost in pogum vas odlikujejo in hvaležen sem vam za vsa vaša prizadevanja, trud in pomoč, ki jo izkazujete brez kakršnegakoli pomisleka." Vsem zbranim je ob tem zaželel vesel in plemenit večer.

Za njim je spregovoril podžupan občine Sele Nanti Olip, ki je ta čezmejni projekt pohvalil z besedami: "Prav je, da smo solidarni in pomagamo drug drugemu ter si tako vlivamo novega optimizma." Opisal je še nekatere druge uspešne čezmejne projekte in se zahvalil Republiki Sloveniji za vse, kar koroškim Slovencem nudi za njihov narodni, kulturni in jezikovni razvoj ter obstoj. "Danes smo tu zbrani dobri ljudje, da v okviru kulture pomagamo domačemu gasilskemu društvu. Bodimo še naprej prijatelji," je zaključil Olip.

Kulturni program pa so oblikovali: Mešani pevski zbor Sele, ki je zapel lep šopek slovenskih in koroških pesmi; Otroški pevski zbor Višajčki, ki je nastopil z otroškima pesmima in venčkom slovenskih ljudskih; Moški pevski zbor TD Briše, ki se je predstavil s tremi ljudskimi priredbami; Ansambel Jurčki, ki je obiskovalcem od blizu in daleč v pesmi predstavil Polhov Gradec; člani Folklorne skupine Grof Blagaj, ki so s Plesom na veliki ponedeljek popestrili dogajanje, ter Teja Saksida, Lara Zorn in Andreja Lekše, ki so z operno arijo obogatile večer. Med kulturnim programom je potekala tudi dražba ustvarjalnih del akademskega slikarja Tomaža Perka, modne oblikovalke Kristine Dolžan Primožič, slikarja DNP Andreja Janže in domačega umetnika Marjana Malovrha, ki so jih umetniki donirali društvu. Ob koncu koncerta so polhograjski gasilci iz rok generalnega direktorja celovške Mohorjeve družbe prejeli knjige v vrednosti 3.000 evrov, od navzočih prijateljskih gasilskih društev pa so prejeli 100-delni komplet orodja in nekaj cevi.

Čezmejno sodelovanje je obrodilo bogat sad, saj se je poleg zgoraj naštetih daril s prodanimi vstopnicami, dražbo in drugimi donacijami zbralo 6.500 evrov. 

Naj velja tudi že izgovorjena in izrečena zahvala članov PGD Polhov Gradec, ki so se ob tej priložnosti zahvalili vsem nastopajočim na koncertu, donatorjem, vsem, ki so pomagali pri pripravi dobrodelnega koncerta, obiskovalcem koncerta in vsem, ki so se odzvali njihovemu klicu na pomoč. ''Vse to jemljemo kot obvezo, da bomo tudi v prihodnje sledili svojemu poslanstvu ter odgovorno in vestno opravljali javno gasilsko službo v korist vas, občanov in krajanov,'' zagotavljajo.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi