Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 29.04.2017

pretežno jasno
Ponoči in zjutraj bo delno jasno, ponekod še pretežno oblačno in po nekaterih nižinah zjutraj megleno. Na Primorskem bo proti jutru zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 9, v Gornjesavski dolini okoli 0 stopinj C.
6°C | 16°C
nedelja, 30.04.2017
3°C | 19°C
ponedeljek, 01.05.2017
6°C | 20°C
torek, 02.05.2017
8°C | 18°C
sreda, 03.05.2017
9°C | 15°C
Opozorila
Petek, 28.4.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
6°C
16°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Lokalne skupnosti

Odlikovali so jo vonj, okus, videz in sestava


LOKALNE SKUPNOSTI, DRUŠTVA

| |
20.05.2014      10:38
A A

Odlikovali so jo vonj, okus, videz in sestava


Dvor pri Polhovem Gradcu, 26. april – V dvorani gasilskega doma je v organizaciji Turističnega društva Veternik že tretje leto zapored potekala salamijada. Tudi tokrat je strokovna komisija med prispelimi desetimi salamami izbrala najboljšo klasično in najboljšo divjačinsko salamo.


Dobitniki priznanj za najboljšo salamo 2014 skupaj s člani komisije in županom
Dobitniki priznanj za najboljšo salamo 2014 skupaj s člani komisije in županom
Deli:

Suhe mesnine so naša narodna posebnost. Z njimi so se do nedavnega ukvarjali na skoraj vsaki kmetiji, saj so bili domači prašiči osnovni vir preživetja, zlasti v zimskih mesecih, prihodki od prodanih salam, klobas in drugih mesnih izdelkov pa so bili pomemben vir preživetja družin. No, danes ni več tako, saj se kmetijska dejavnost in hkrati vzreja živali opuščata. A po mnenju mnogih strokovnjakov kakovost tistih, ki se s to dejavnostjo še vedno ukvarjajo, raste oziroma se ne slabša. O tem so se prepričali tudi obiskovalci in komisija na letošnji salamijadi, ki jo je tretje leto zapored pripravilo Turistično društvo Veternik.

Prenovljena dvorana gasilskega doma v Dvoru je že v petek zvečer, ko so pridelovalci salam iz okoliških krajev prinašali svoje salame, začenjala dišati po mesnatem. Tudi letos je bilo kar nekaj teh, ki so se na izboru za najboljšo salamo pomerili že lansko leto, nekaj pa je bilo tudi takšnih, ki so se v kakovosti domačih salam preizkusili prvič. Vsaka salama je glede na žreb lastnika dobila svojo številko in anonimnost je bila zagotovljena vse do razglasitve rezultatov. V soboto je najprej zasedala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Milan Velkovrh, ki ima pridobljen certifikat za ocenjevanje suhomesnatih izdelkov, ter člana Tatjana Vuković in Boštjan Petruša, oba strokovnjaka na področju živilstva. Glede na svoje izkušnje in stroko so vsak zase salamam odgovorno dodeljevali ocene, in sicer glede na njihov videz, sestavo in barvo prereza, vonj ter okus.

"Skoraj vsaka salama bi lahko bila nagrajena," je ob razglasitvi dejal predsednik komisije in dodal, da je bila naloga komisije tudi to pot težka, a ocene so dodeljevali individualno in korektno, zato je zmagovalec le en. Med klasičnimi salamami je letos največ točk prejela salama Braneta Riharja, nekaj manj jih je dobila salama Petra Novaka, na tretje mesto pa se je uvrstila salama lanskega zmagovalca Roka Riharja. V kategoriji divjačinskih salam je salama Tonija Mihevca nekoliko boljša od salame Klemna Tomšiča, lastnik tretjeuvrščene pa je Štefan Novak. Vsem prejemnikom priznanj in nagrad sta čestitala predsednica TD Veternik Mojca Černe in župan Franc Setnikar, ki se je zahvalil ter pohvalil organizatorja dogodka in vse sodelujoče. Ti namreč pripomorejo k spodbujanju domače pridelave suhomesnatih izdelkov, za katero je po njegovih besedah v tej lokalni skupnosti še prostor in priložnost.

Po koncu sta sledila pokušina in druženje. Zbrani so poleg tekmovalnih salam lahko pokusili različne vrste domačega kruha, ki so ga spekle gospodinje Turističnega društva Veternik, ter vloženi slovenski hrustljavi česen z različnimi začimbami, ki ga je predstavljala proizvajalka. Da je šla hrana lažje po grlu, je poskrbela kapljica pijače, za katero je bilo prav tako poskrbljeno, zvok harmonike pa je razpoloženje naredil še prijetnejše.

 

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 448
Izšla: 24.04.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.