Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Odlikovali so jo vonj, okus, videz in sestava

Dvor pri Polhovem Gradcu, 26. april – V dvorani gasilskega doma je v organizaciji Turističnega društva Veternik že tretje leto zapored potekala salamijada. Tudi tokrat je strokovna komisija med prispelimi desetimi salamami izbrala najboljšo klasično in najboljšo divjačinsko salamo.
Suhe mesnine so naša narodna posebnost. Z njimi so se do nedavnega ukvarjali na skoraj vsaki kmetiji, saj so bili domači prašiči osnovni vir preživetja, zlasti v zimskih mesecih, prihodki od prodanih salam, klobas in drugih mesnih izdelkov pa so bili pomemben vir preživetja družin. No, danes ni več tako, saj se kmetijska dejavnost in hkrati vzreja živali opuščata. A po mnenju mnogih strokovnjakov kakovost tistih, ki se s to dejavnostjo še vedno ukvarjajo, raste oziroma se ne slabša. O tem so se prepričali tudi obiskovalci in komisija na letošnji salamijadi, ki jo je tretje leto zapored pripravilo Turistično društvo Veternik.

Prenovljena dvorana gasilskega doma v Dvoru je že v petek zvečer, ko so pridelovalci salam iz okoliških krajev prinašali svoje salame, začenjala dišati po mesnatem. Tudi letos je bilo kar nekaj teh, ki so se na izboru za najboljšo salamo pomerili že lansko leto, nekaj pa je bilo tudi takšnih, ki so se v kakovosti domačih salam preizkusili prvič. Vsaka salama je glede na žreb lastnika dobila svojo številko in anonimnost je bila zagotovljena vse do razglasitve rezultatov. V soboto je najprej zasedala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Milan Velkovrh, ki ima pridobljen certifikat za ocenjevanje suhomesnatih izdelkov, ter člana Tatjana Vuković in Boštjan Petruša, oba strokovnjaka na področju živilstva. Glede na svoje izkušnje in stroko so vsak zase salamam odgovorno dodeljevali ocene, in sicer glede na njihov videz, sestavo in barvo prereza, vonj ter okus.

"Skoraj vsaka salama bi lahko bila nagrajena," je ob razglasitvi dejal predsednik komisije in dodal, da je bila naloga komisije tudi to pot težka, a ocene so dodeljevali individualno in korektno, zato je zmagovalec le en. Med klasičnimi salamami je letos največ točk prejela salama Braneta Riharja, nekaj manj jih je dobila salama Petra Novaka, na tretje mesto pa se je uvrstila salama lanskega zmagovalca Roka Riharja. V kategoriji divjačinskih salam je salama Tonija Mihevca nekoliko boljša od salame Klemna Tomšiča, lastnik tretjeuvrščene pa je Štefan Novak. Vsem prejemnikom priznanj in nagrad sta čestitala predsednica TD Veternik Mojca Černe in župan Franc Setnikar, ki se je zahvalil ter pohvalil organizatorja dogodka in vse sodelujoče. Ti namreč pripomorejo k spodbujanju domače pridelave suhomesnatih izdelkov, za katero je po njegovih besedah v tej lokalni skupnosti še prostor in priložnost.

Po koncu sta sledila pokušina in druženje. Zbrani so poleg tekmovalnih salam lahko pokusili različne vrste domačega kruha, ki so ga spekle gospodinje Turističnega društva Veternik, ter vloženi slovenski hrustljavi česen z različnimi začimbami, ki ga je predstavljala proizvajalka. Da je šla hrana lažje po grlu, je poskrbela kapljica pijače, za katero je bilo prav tako poskrbljeno, zvok harmonike pa je razpoloženje naredil še prijetnejše.

 

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi