Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Moški pevski zbor TD Briše – družba, ki tudi v vsakodnevnem življenju drži skupaj

Polhov Gradec, 15. februar – Moški pevski zbor Turističnega društva Briše je svojo 20. obletnico praznoval skupaj s prijatelji; ob tej priložnosti je v dvorani KD Jakoba Trobca pripravil bogat koncert in se spomnil vseh pevcev ter zborovodij, ki so soustvarjali zgodovino zbora.
Ideja o ustanovitvi pevskega zbora znotraj Turističnega društva Briše se je porodila med člani, kar je prav gotovo eden izmed pomembnih razlogov, da zbor še danes deluje in prepeva. Večina članov je bila pred dvajsetimi leti še fantov, ki so se radi družili in prepevali. "A zakaj ne bi takrat najbolj aktualne podoknice dopolnili še s katero od pesmi, ki bi lahko popestrila katero od vaških prireditev," so si rekli, prišla je pobuda, in tako se je začelo iskanje članstva, ki je bilo po besedah povezovalca še najbolj podobno vojaškemu naboru. "Vsi zdravi moški, stari od 18  do 100 let, z Briš in iz okolice, naj se zglasijo na avdiciji, ki bo pri Bitencu. Pridejo naj tudi tisti, ki nimajo posluha, saj to ni razlog, da ne bi bili rekrutirani," je pisalo v vabilu. V pevske vrste se je takrat vključilo dobrih dvajset  fantov in mož, zadnja leta pa jih stalno poje še šestnajst, kar je popolnoma primerljivo z vojsko, saj se jih tudi s fronte navadno vrne precej manj, kot se jih tja poda. Palico zborovodje je sprva prevzela Nadja Založnik, takrat učiteljica glasbene vzgoje v polhograjski osnovni šoli. Trudila se je z glasovi, upevanji, intonacijami, in sčasoma so pesmi iz ust Moškega pevskega zbora TD Briše zvenele prijetno, čeprav se je kdaj pa kdaj še zgodilo, da so zapeli tudi večglasno, kot je to zahtevalo notno črtovje. Nadja Založnik se jim je pridružila tudi ob tokratnem praznovanju in pod njenim vodenjem je zbor zapel tri pesmi, ki so prebile led koncerta.

Tako kot tokrat na odru je v tretjem letu delovanja moškega zbora Založnikova vajeti in dirigentsko palico predala Marjanu Malovrhu, ki je sprva sodeloval v zboru kot pevec, obenem pa kot zborovodja cerkvenega jutranjega zbora, v katerem še danes prepeva večina članov. Skupaj so nadaljevali začeto delo. Zbor vsa leta redno sodeluje na letni območni reviji pevskih zborov, se udeležuje pevskega srečanja na Gori, zapoje ženam in dekletom ob materinskem dnevu, že nekaj letu pripravlja srečanje moških zborov in skupin Pod grajsko lipo ter že skoraj dvajset let organizira božično-novoletni koncert Pesem miru. V dvajsetih letih se je v njihovem repertoarju nabralo kar precej pesmi, različnih tematik in žanrov, a posebej ljuba jim je narodna pesem, najraje pa zapojejo tiste "ta domače" – od Slaka, Avsenika, Fantov z vseh vetrov in drugih, pravijo člani zbora. Tudi jubilejni koncertni list je bil pisan, vseboval je mnogo ljudskih in nekaj umetnih ter tudi narodno-zabavnih priredb, seveda pa tudi tokrat ni šlo brez pesmi Žabe, po kateri je briški zbor znan daleč naokoli. Pesmi pridno pilijo na tedenskih vajah, zadnja leta pa se poslužujejo tudi intenzivnih vaj na Višarjah. Vaje navadno zaključijo s pogovorom o aktualnih gospodarskih, političnih, športnih in drugih temah, saj kot pravijo: "Kdor poje, slabo ne misli." Zato tudi med pevci in hkrati sovaščani ni nobenih večjih zamer in prepirov. Zbora torej ne druži le pesem, temveč tudi prijateljstvo, postali so družba, ki tudi v vsakodnevnem življenju drži skupaj. "Skupaj se žalostimo, skupaj veselimo, velikokrat tudi pošteno nasmejimo," pravijo. Tako pri petju kot v življenju pa se člani dopolnjujejo s svojimi boljšimi polovicami, ki v večini prepevajo v Ženskem pevskem zboru Danica. Glasove so združili tudi na tokratnem koncertu in skupaj zapeli pesem Rož, Podjuna, Zila. Zatem je ženski zbor, ki ga vsa leta vodi zborovodkinja Olga Ulokina, samostojno zapel še nekaj ljudskih.   

Po izčrpanem koncertnem repertoarju so se z besedo zahvale spomnili še vseh pevcev, ki so v dvajsetih letih zboru dali svoj pečat, ter obema zborovodjema, Nadji Založnik in Marjanu Malovrhu, ki so jima ob tej priložnosti poleg besed zahvale izročili simbolno darilo. Čestitke v imenu Občine Dobrova - Polhov Gradec je zboru izrekel podžupan Franci Rejec, ki se je med drugim zahvalil za njihov prispevek h kulturnemu ustvarjanju. Poskrbljeno pa je bilo tudi za prijetno presenečenje slavljencev – torto z dvajsetimi svečkami, ki so jih člani Moškega pevskega zbora TD Briše skupaj upihnili, torto pa razrezali in razdelili medse in občinstvo, s katerim so se veselili in proslavljali še dolgo v noč.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi