Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Večer Avsenikovih viž z Godbo Dobrova - Polhov Gradec

Polhov Gradec, 10. januar – Ljubitelji narodnozabavne glasbe so se tokrat zbrali v dvorani Kulturnega doma Jakoba Trobca, kjer je Godba Dobrova - Polhov Gradec pripravila tradicionalni koncert.

Večer Avsenikovih viž, kot so 3. tradicionalni letni koncert poimenovali organizatorji, je obetal veliko dobre glasbe. In res je bilo tako. Člani Godbe Dobrova - Polhov Gradec, ki so ves čas pridno sledili dirigentski roki Mateja Rihterja, so se odlično znašli med notnim črtovjem Avsenikovih viž in tako publiko očarali z odlično izvedenimi, večini dobro znanimi skladbami, kot so Na Roblek, Na Golici, Slovenija, od kod lepote tvoje in mnoge druge. Številne poslušalce je glasba tako prevzela, da je niso le poslušali, temveč so si včasih melodijo tudi zamrmljali, jo zapeli ali pa v taktu zaploskali. Tudi takrat so pošteno zavihali rokave in močno zaploskali, ko je bilo treba nastopajoče nagraditi z aplavzom. Bučnega aplavza pa si niso zaslužili le gostitelji večera, temveč tudi njihovi gostje, in sicer Ansambel Odklop, Fantovski zbor Dobrova in Pograjski kvintet, ki je bil tudi letos posrečeno sestavljen oziroma priložnostno. Vsi ti so bili na oder pospremljeni z duhovitimi verzi, zapisanimi na telegramih, ki jih je na oder osebno prinesel poštar Grega, zadolžen za razvedrilni del programa. Da pa obiskovalci niso Avsenikov spoznali le preko njihovih glasbenih stvaritev, je z jedrnato besedo poskrbel povezovalec večera Danilo Lukan, sicer pevec ansambla Gašperji. O slovenskih legendah – bratih Slavku Avseniku in Vilku Ovseniku – je povedal marsikaj zanimivega in mnogim še nepoznanega. Sprehodil se je skozi njuni glasbeni poti ter navedel nekaj njunih največjih uspehov. Seveda pa večer ni šel mimo uspehov Godbe Dobrova - Polhov Gradec, ki v svoji mladi zgodovini beleži že lepo število nastopov. Večkrat se udeleži občinskih prireditev, proslav v okviru Osnovne šole Dobrova, gasilskih parad, pa tudi podoknice ji niso tuje, predvsem pa godba temelji na povezovanju kulture in druženju mladih. Če bodo njeni člani imeli za vzor glasbeno pot bratov Avsenik, se jim obeta še dolga in uspešna glasbena kariera, in to ne le na domačih, temveč tudi na tujih tleh. Seveda jim želimo vse najboljše, kot tudi vsem tistim novincem, ki so iz rok direktorja Godbe Dobrova - Polhov Gradec, Boruta Dolinarja, prejeli drobno pozornost.

Naučimo se v drobnih pozornostih uživati tudi mi in naj živi Avsenikova glasba, posebej v izvedbi Godbe Dobrova - Polhov Gradec.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi