Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Včas'h je luštno b'lo

Folklorna skupina Grof Blagaj Polhov Gradec je tudi letos na velikonočni ponedeljek napolnila dvorano Kulturnega doma Jakoba Trobca, kjer je gledalce popeljala v svet ljudskega izročila s plesom, pesmijo in igro, ki je folkloristom že kar domača. Zato je prikazala folklorne točke v malce drugačni izvedbi, kot smo jih vajeni sicer.
Kristjani se na velikonočni ponedeljek, dan po prazniku velike noči, spominjajo Jezusovega prikazovanja učencema na poti v Emavs. V spomin na ta dogodek kristjani obiščejo svoje bližnje in se z njimi veselijo novice o Kristusovem vstajenju. Velikonočni ponedeljek je v Sloveniji tudi dela prost dan. Zato Folklorna skupina Grof Blagaj iz Polhovega Gradca na ta dan vsako leto pripravi celovečerni koncert, stkan iz ljudskega izročila. Letos so gledalce navdušile zanimive zgodbe o sosedih, ki so na humoren način prikazale vsakdanji način življenja na kmetih. Povzete so po knjigi Milke Bokal Jaz sem višje kot Marija, v kateri so zbrane pripovedke iz Polhovega Gradca in okolice. Izvedeli ste lahko, kaj je novega na vasi, kaj se dogaja, kaj je kdo slišal in kaj je kdo videl. Njihove zgodbe so bile zelo različne, dotikale so se smrti, plesa in zaljubljenosti, bolezni, poroke, težav z vremenom, obujanja spominov na mlade dni itd. Saj pravijo, da mora kmetija ustrezati trem osnovnim zahtevam: imeti pot, vodo in dobrega soseda. Dostop do kmetije mora biti iz katerekoli strani, voda pa v bližini. Nadvse pa je dragocen razumevajoč in dober sosed, s katerim si vsak kmet najbolj pomaga in mu zaupa. Kakor pravi slovenski pregovor: sosed brez soseda pač ne more živeti. Pa še res je tako … Seveda pa kmetija brez otroškega joka in kasneje smeha, ni prava kmetija in nima prihodnosti. Zato delo ni bilo nikoli pretežko, saj so si ga otroci popestrili z raznimi pesmicami in zanimivimi igrami. Delček tega veselja je prikazala otroška folklorna skupina Nagajivčki. Odplesali so zanimiv venček štajerišev. Folkloristi so bili sproščeni, nasmejani in brez treme pred domačim občinstvom, tudi če je kakšna noga stopila v napačno smer. Pri dvogovorih so bili zelo suvereni in sproščeni, kakor da se pogovarjajo doma za pečjo in ne na odru. Gledalci so jih vseskozi spodbujali z bučnimi aplavzi in večer je še (pre)hitro minil. 

Skupina vsako leto prikaže ljudsko izročilo na malo drugačen način, vendar sporočilo ostaja enako: tudi včasih so se kmečki ljudje znali zabavati in škoda bi bilo, da bi običaji izumrli. Zato se domači folkloristi zahvaljujejo vsem obiskovalcem, ki s svojo prisotnostjo na prireditvah pomagajo pri ohranjanju izročila, hkrati pa dajejo podporo in spodbudo za nadaljnje delo skupine. Velja pa omeniti, da bodo folkloristi ponovno predstavili pevsko-plesno igro Ko je leto na polhograjskem skoz', saj so se glede na pozitivne komentarje po koncu lanskoletne predstave odločili igro ponoviti. Na odru vam bodo zopet prikazali veselje kmečkih ljudi z igro, pesmijo, plesom in zanimivimi zgodbami o oštirju Ivanu in njegovi ženi Cilki. Njima ni nikoli dolgčas, saj je gostilna vedno polna, pa tudi vaški posebnež Polde ima vedno kaj pametnega za povedati. Če ste si predstavo že ogledali in vam je bila všeč – povejte naprej, tistim, ki je še niso. Če pa ste jo zamudili, vljudno vabljeni. Vidimo se torej ponovno v soboto, 8. oktobra, v Polhovem Gradcu. Vse informacije boste našli na spletni strani  www.fs-grofblagaj.si.

 

Anita Kobe

Oglejte si tudi