Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Čipka – naša spremljevalka

Polhov Gradec, 19. junij – V zavetju zidov Polhograjske graščine je potekalo odprtje 18. klekljarske razstave Čipka – naša spremljevalka, s katero se je Klekljarsko društvo Polhov Gradec spomnilo 20-letnice svojega delovanja in 110-letnice ustanovitve Čipkarske šole Polhov Gradec. Z njo je grajskim sobanam dalo bogato vsebino, ki je bila obiskovalcem na ogled vse do konca julija.
Na deževno nedeljsko popoldne je v prostoru Polhograjske graščine številne zbrane prijazno pozdravila Teuta Brumec, vodja Mozartovih družinskih dni, ki jih tu Kulturno-umetniško društvo Serafin pripravlja že vrsto let. 176. tovrstni dogodek so namreč združili z odprtjem klekljarske razstave Čipka – naša spremljevalka in bogati vsebini dodali še kanček glasbenega razvajanja.

Povezovanje društev znotraj občine je v nagovoru pohvalil župan Franc Setnikar ter čestital Klekljarskemu društvu Polhov Gradec za pripravljeno razstavo. Zahvalil se je članicam za njihovo večletno ustvarjanje in s tem ohranjanje tudi za naše okolje pomembne obrti, v prvi vrsti pa je izpostavil pomembnost nagovarjanja mladih, čemur polhograjske klekljarice posvečajo posebno pozornost.

Prijazno dobrodošlico vsem, ki jih je ob tej posebni priložnosti združila čipka, je v imenu organizatorja namenila Tatjana Trontelj. V govoru se je dotaknila pomembnih mejnikov čipkarske dejavnosti na Polhograjskem ter se sprehodila skozi dvajsetletno kronologijo društva, katerega vodilo je bilo in je ohranjati polhograjsko kulturno dediščino in njeno prepoznavnost, krepiti klekljarsko ustvarjalnost in širiti spoštovanje do klekljane čipke. V duhu praznovanja 25-letnice slovenske države se je dotaknila tudi vrednote lastne države ter se spomnila treh pomembnih gradnikov društva, ki jim je bila letošnja razstava posvečena, in sicer dr. Jožetu Trontlju, podpornemu članu društva, Jurici Pivk, ustanovni in častni članici, in Maksu Oblaku, častnemu članu. Trontljeva se je ob koncu vsem zaslužnim zahvalila za pomoč pri pripravi in organizaciji te pomembne razstave čipk, sej se ta navezuje tudi na 17. kongres mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko, ki je konec junija potekal v Ljubljani. V sklopu omenjenega dogodka si je razstavo čipk, kot tudi druge turistične znamenitosti Polhovega Gradca in okolice, poleg številnih domačih obiskovalcev ogledalo tudi mnogo predstavnikov in delegatov kongresa ter drugih tujih gostov.

Številna čudovita mnenja in lepe misli o razstavi in o tej čudoviti umetnini, ki nastane s prepletanjem tankih niti, pa hrani knjiga vtisov. Med drugimi v njej najdemo tudi zapis, kako zanimivo je bilo preskusiti svoje klekljarske spretnosti in osvojiti osnovo klekljanja – prekrižat, posukat, prekrižat.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi