Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Torta, svečke, polna dvorana poslušalcev in zadovoljni Jurčki

Polhov Gradec, 19. oktober – Športna dvorana Polhov Gradec je v soboto pokala po šivih, saj je v njej svojo 10. obletnico delovanja praznoval Ansambel Jurčki, ki je povabil mnogo gostov in prijateljev iz sveta glasbe.
"Sodijo med čudovite, imajo dober vonj, lahko jih pripravimo z jajcem ali v omaki, a najboljši so tisti z inštrumenti. Prav ti Jurčki danes praznujejo 10. obletnico delovanja in vam želijo, da na koncertu, ki so ga pripravili, uživate," se je iz zvočnikov še nerazsvetljene Športne dvorane Polhov Gradec zaslišalo tik pred samim začetkom. Že naslednjo minuto so na oder prihiteli še rahlo zadržani člani Ansambla Jurčki – Tadeja Trobec, Tomaž Sečnik, Boštjan ter Jure Jurjevčič. Kot jim je v navadi, so tudi tokratni led prebili s Šnopcarsko. Nato se jim je na odru s pozdravom "Dober večer, zbrana gobarska druščina" pridružila voditeljica Saša Pivk Avsec, ki je tekom koncerta o slavljencih izdala kar nekaj zanimivih podatkov. Eden od teh je bila pripoved o njihovem nastanku in imenu. Pred desetimi leti naj bi namreč fantje v stari zasedbi, takrat še brez imena, igrali na neki gobarski veselici in tam so jim poslušalci kaj hitro nadeli ime Jurčki, ki se jih drži še danes. Fantje so tedaj nastopali brez dekleta, spremljal pa jih je Žulov France na klarinetu. Na odru se jim je pridružil tudi ob tej priložnosti in z njimi, kot nekoč, zaigral instrumentalno. Nekaj let pozneje so v svojo sredo dobili najlepši del ekipe – lisičko Tadejo. Postali so trdna zasedba, ki skupaj ustvarja vse bolj pridno in zagnano. "V desetih letih je vsak izmed članov glasbi namenil kar 450.000 ur, kar je 1 leto in 3 mesece. Kitarist Tomaž je v teh letih naredil že več kot 6 milijonov udarcev na strune, Boštjan je izvedel podobno število upihov v bariton, harmonikar Jure pa se je vsaj tolikokrat sprehodil po mehu harmonike." S takšnimi in tem podobnimi podatki je postregla voditeljica, nato pa oder prepustila gostom.

Prvi se je polhograjski publiki predstavil Kvintet Dori. Čestital je Jurčkom za obletnico in jim zaželel še veliko let skupnega ustvarjanja. Za njim so prišli člani Ansambla Prosen, ki so publiki tokrat namenili dve avtorski skladbi ter izkoristili priložnost in vse zbrane povabili na svojo 10. obletnico, ki jo bodo praznovali v naslednjem letu. Sledili so kar nekaj desetletij starejši in modrejši Beneški fantje, ki letos praznujejo 61-letnico delovanja; skupaj z Jurčki so zaigrali in zapeli tisto njihovo najbolj znano in mnogokrat slišano – Rdeči cvet. Jubilanti so nato v novi, črno-oranžni preobleki zapeli nekaj domovinskih, s katerimi kraj in krajane radi ponesejo v svet. Med drugim so predstavili tudi novo skladbo Življenje knjigo piše, ki so jo namenili spominu na Pograjca Pavla Kozjeka, ki mu je ljubezen do gora vzela življenje. Za posredovanje lepe besede o kraju in ljudeh se jim je zahvalil tudi župan Franc Setnikar, ki jim je za obletnico čestital ter jim zaželel, da bi še mnogo let razveseljevali z glasbo. Ansambel Jurčki je za 10. rojstni dan upihnil deset svečk, dvorana pa jim je zapela "vse najboljše". To je bil prav gotovo čudovit občutek, ki so jim ga morda zavidali tudi glasbeni prijatelji – Ansambel Roka Žlindre, ki je prav tako zapel navzočemu občinstvu. Na noge pa ga je spravila živahna in "globoka", kot sama pravi, Tanja Žagar, ki ima z Jurčki kar nekaj skupnega: "Prvi, ki me je v vrtcu ugriznil v lice, je bil Jurček, prvi, ki sem mu dala dolg francoski poljubček, je bil Jurček in danes sem na super koncertu Jurčkov," je dejala. "Kdo ve, kaj bo z Jurčki v bodoče?" Brez dvoma se je tudi v dvorani našel kak Jurček, ki so se mu zasvetile oči ob pogledu na brhko Tanjo. Njej podobna – zgovorna, energična, vesela, a blond – je bila humoristka Ana Lizika, ki je nekajkrat nasmejala in razvedrila zbrane. Na svoj račun pa je prišel tudi ženski del občinstva; ko so na oder stopili člani skupine Gadi, so se iz dvorane zaslišali različni ženski glasovi. Vsi skupaj so zapeli dve njihovi uspešnici, druge pa so pustili za neuradni del. Gadi so bili namreč zadolženi za pokoncertno zabavo, ki je odlično uspela.
Sam zaključek uradnega dela je bil veliko presenečenje. Najprej za baritonista in basista Boštjana, ki so mu kolegi iz ansambla pripravili glasbeno točko in darilo ter se mu kot "šefu oziroma motorju ansambla" zahvalili za trud, potrpljenje in odgovornost, ki jo ima do ekipe in ansambla. Nato pa je sledilo še presenečenje za vse zbrane, in sicer skladba z naslovom Dvorska knjižnica, ki so jo Jurčki ob spremljavi Robija na bobnih izvedli v povsem drugih taktih in ritmih, kot smo jih pri Jurčkih vajeni.

Nepozabno vzdušje v dvorani so občutili tudi gostitelji – Tadeja, Tomaž, Boštjan in Jure ponosno povedo, da so s koncertom več kot zadovoljni. Vsem obiskovalcem pa sporočajo: "V posebno čast nam je bilo stati na odru pred polno dvorano in res še enkrat hvala, da ste praznovali z nami. Vsak trenutek na odru smo uživali, ker ste bili super publika. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili sponzorjem, članom PGD Zalog ter vsem, ki ste nam pri izvedbi koncerta kakorkoli pomagali. Hvala še enkrat. Bilo je zakon!"

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi