Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Štiri desetletja Našega časopisa

Vrhnika, 7. maj – Leto 1973. Ameriška vojska je zapustila Vietnam, na bosporski ožini so zgradili most, ki je povezal Azijo in Evropo, film Boter je prejel številne oskarje, v New Yorku so odprli Svetovni trgovinski center, na Vrhniki pa je izšla prva številka Našega časopisa. Mogoče malce nenavadna primerjava, a vsi ti dogodki so v družbi pustili pečat, ki traja in traja – že štiri desetletja.
Naš časopisje jubilej obeležil v Cankarjevem domu z dokumentarno razstavo Simona Seljaka, dolgoletnega novinarja in v. d. urednika omenjenega časopisa, ki je razstavil 40 plakatov – za vsako leto izhajanja po enega, na katerih so prikazani dogodki, ki so zaznamovali tisto leto. Na njih se lepo vidi, kako je časopis počasi zorel, tako v tematskem kot v oblikovnem oziru. »Prva številka vrhniškega občinskega glasila je izšla 6. maja 1973, na takratni občinski praznik, ko se spominjali osvoboditev Vrhnike izpod nacifašizma. Že s prvo številko je uredništvo pozvalo bralce, naj pomagajo najti ime glasila. Pridobili so 23 različnih predlogov,« je dejal Seljak. Med njimi je bil tudi Naš časopis, ki je bil sprva mišljen kot delovni naslov, a se je ohranil do današnjih dni.
Doro Hvalica je bil tisti, ki je uredil prvih štirinajst številk. Kot je dejal, je časopis nastajal za današnje čase zelo pionirsko, kar doma za kuhinjsko mizo, z za današnji čas primitivnimi pripomočki. Nekateri so ga označili tedaj za »troedinega«: ker je časopis delal sam, sam je urednikova in ker naj bi ga tudi samo on sam bral. »A so se motili! Dokaz za to je današnji jubilej,« je menil, kajti če bi ga bral le on sam, potem časopis ne bi dočakal štiridesetega rojstnega dne.
Naš časopis zadnja leta izhaja enajstkrat na leto, pred desetletji manjkrat – odvisno od leta. Izšlo je veliko različnih prilog – od šolskih do turističnih, geslo časopisa pa je bilo (in je še), da naj se piše sam.Naš časopis je v današnjem času medijev, ki hlastajo po rumenih novicah in škandalih, pravzaprav nuja in že skoraj edina možnost, da tudi manjši kraji, društva in organizacije dobijo možnost lastne predstavitve v časopisnih stolpcih. Vrednost časopisa pa se ne kaže le v njegovi priljubljenosti, marveč tudi v sledeh, ki ji je pustil v zgodovini. Tu pride na plan njegova kronološka vrednost, saj postaja nepogrešljiv vir zgodovine za vse, ki raziskujejo sodobno zgodovino. Objavil je tudi ničkoliko drobnih zapisov etnološke vrednosti, zato je reden spremljevalec domoznanskih zbirk lokalnih knjižnic. »Veliko sem brskal po internetu za lokalnimi časopisi in ugotavljam, da jeNaš časopis eden starejših v Sloveniji. Številni so namreč s preoblikovanjem lokalnih skupnosti propadli oziroma je do nastanka novih preteklo kar nekaj časa. Rad pa bi poudaril njegov doprinos kraju, ki sem ga izkusil na lastni koži pred desetletji, ko smo na Vrhniki gradili vodovod. Brez Našega časopisa in informacij, ki smo jih takrat posredovali v njem, bi se Vrhnika težko odločila za dva samoprispevka,« je o časopisu povedal vrhniški župan Stojan Jakin.

Naš časopis danes združuje pet občin, a temu ni vedno bilo tako. Prva se mu je priključila Borovnica, kasneje Dobrova-Horjul-Polhov Gradec in Brezovica. Ko je Horjul postal samostojna občina, se je takoj priključil Našemu časopisu, Dobrova – Polhov Gradec pa je za kratek čas izdajala lasten časopis, dokler ni zopet pristopila nazaj. V približno istem času se je od časopisa odcepila Brezovica, ki ima danes lasten časopis, kot zadnja pa se je priključila log-dragomerška občina. »Nad delovanjem Našega časopisa bedi Komisija za izdajanje glasila Naš časopis, ki ga sestavljajo predstavniki petih občin. Uredništvo Našega časopisa ji vsaj enkrat letno poroča o delovanju časopisa, po potrebi pa še večkrat,« je pojasnil Richard Beuermann, dolgoletni predsednik komisije za izdajanje Našega časopisa.
V času digitalizacije medijev se je tudi Naš časopis znašel na prelomnici. Iz tiskane besede prehaja v digitalni zapis, a nikakor ne sme zanemariti pomena časopisnega papirja, saj ta še vedno ostaja pri številnih občanih najbolj pričakovan časopis zadnji ponedeljek v mesecu. In to že štiri desetletja, štiristo številk.  

Gašper Tominc, foto: Damjan Debevec

Oglejte si tudi