Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Skupaj zmoremo

Po nastopu Godbe Dobrova – Polhov Gradec ob odprtju ceste in avtobusnega obračališča na Dobrovi v petek, 9. septembra, sta si predsednik godbe Borut Dolinar ter kapelnik Matej Rihter ob številnih pripravah na 5. obletnico obstoja godbe vzela čas za kratek intervju.

Slišali smo, da se godba Dobrova - Polhov Gradec pripravlja na prvo pomembnejšo obletnico delovanja. Kje in kdaj se bo to zgodilo? (odg. Matej)

Res je! To se bo zgodilo 28. 10. v Športni dvorani OŠ na Dobrovi. Programska shema bo zelo zanimiva, saj bo obsegala začetke našega delovanja in ves napredek, ki smo ga dosegli do danes. To bo kot nekakšen zgodovinski prerez od začetka delovanja godbe do današnjih dni. Program bo pester in zagotovo zanimiv za širšo publiko.

 

Kako pa se je pravzaprav vse skupaj začelo? Kdo je bil prvi pobudnik? Kdo je znal podpreti idejo? Kje ste začeli z vajami? Morda še kakšen spomin na začetek delovanja, ki se ne bo zlahka izbrisal? (odg. Borut)

Večkrat sem gledal fotografije mojega pradeda, kapelnika dobrovske godbe. Občudoval sem fotografije takratne godbe in se skušal vživeti v tiste čase. Spraševal sem se, kako je možno, da je godba takrat lahko delovala, ko so bili časi pomanjkanja. Danes, ko se cedita med in mleko, pa se ne dogaja nič. Tako sem začel razmišljati, kako bi to spremenil. V tistem času sem spoznal Mateja, kapelnika godbe v Kranju. Nekoč sem ga vprašal za mnenje in rekel mi je, da če bom našel ljudi, mi bo pomagal. Na srce mi je položil, da moram sam vzgojiti glasbenike in jih ne pripeljati od drugod. Ti bodo v bodočnosti srce in steber godbe, ki bo nastala.

Tako smo skupaj z Matejem in mojim starejšim bratom Matjažem ustanovili društvo in čeprav kakšne širše podpore nisem imel, se je pričelo dogajati tisto, v kar sem verjel, da je na Dobrovi vendarle spet možno. Nabral sem otroke staršev, ki mi jih je uspelo navdušiti nad idejo. Matej mi je pomagal s posojo inštrumentov, pričel je učiti posameznike, jaz sem v začetek delovanja vložil svoj lastni kapital in tako smo aprila 2011 pričeli s skupino trobil. To je bil začetek Godbe Dobrova – Polhov Gradec. Ves čas delovanja ima godba na razpolago župnijski dom, kjer imamo redne tedenske vaje. Zato se g. župniku Alojziju Golobu na tem mestu iskreno zahvaljujem. Dal nam je Dom z veliko začetnico. Brez prostora res ne bi mogli delovati. V spominu mi bo ostal naš prvi nastop na Dobrovi v dvorani z enostavno skladbo, ki smo jo izvedli ob občinskem prazniku dva meseca po začetku delovanja. Nastop ni bil ne vem kaj, smo pa začeli. In občutek je bil dober.

 

Matej, vi prihajate z Gorenjske. Kako ste se vpletli v to našo (z)godbo? (odg. Matej)

Borut je kot aktivni predsednik društva Poskoči – humanitarnega invalidskega društva za pomoč ljudem s posebnimi potrebami – deloval na področju Kranja, kjer sva se srečala. Skupaj sva sodelovala pri projektih in največji ter najbolj odmeven je bil koncert v Cankarjevem domu leta 2007, kjer so sodelovali simfoniki RTV, ansambel Gregorji, Avseniki, Avsenik mlajši, Nuša Derenda in Alfi Nipič. Tovrstni projekti so pomagali društvu pri najemu prostorov, delovanju društva in pri izvajanju različnih terapij za te osebe. Tam sem spoznal, da je Borut zaupanja vreden človek, iz pravega testa. Sam sem predtem aktivno sodeloval pri ustanovitvi godbe Šenčur in Cerklje. Beseda je dala besedo in z Borutom sva hitro našla skupen jezik in začela s prvimi koraki pri ustanavljanju malega orkestra na Dobrovi. To se je večini na začetku zdelo malodane nemogoče. Vendar smo ob pomoči istočasno ustanovljene Glasbene šole Emil Adamič in s pomočjo kakovostnega strokovnega kadra v relativno kratkem času uspeli sestaviti to, čemur smo priča danes.

 

Ime godbe povezuje kraja Dobrovo in Polhov Gradec. Čeprav združeni v eno občino, smo velikokrat na različnih bregovih. Ste želeli s tem kaj sporočiti? (odg. Borut)

Naša godba je edino društvo, ki resnično povezuje vse krajevne skupnosti v naši občini. Imamo člane po vseh krajih, godba nas povezuje in gremo nastopat povsod, kamor nas povabijo. Sodelujemo s kulturnimi, turističnimi, gasilskimi, upokojenskimi društvi, z župnijama Dobrova in Polhov Gradec, OŠ Dobrova in OŠ Polhov Gradec ter s sosednjimi občinami, v bodoče pa bomo svoj obseg zagotovo še razširili. Naša godba je zares odprta, saj vključuje člane kar iz petih različnih občin. Z namenom povezovanja krajev vsako leto s prvomajsko budnico povezujemo občino od Šentjošta, preko Polhovega Gradca do Dobrove.

 

Voditi godbo ni mačji kašelj. Pridobiti na kup vsak teden toliko ljudi, ki so pripravljeni vaditi in se na vaje potem pripravljati tudi še doma, verjetno ni lahko. Začeti z novo skupino, z otroki, ki se komaj učijo inštrumenta pa je verjetno pravi izziv. Kakšen je vaš pogled na to? (odg. Matej)

To je zagotovo izziv, vendar otroci hitro rastejo in napredujejo. Srečo imamo, da je tu dokaj vaško okolje, kjer vrednote kot so družina in pripadnost lokalni skupnosti še vedno veliko pomenijo. Zelo pomembna sta podpora in resen pristop s strani staršev, pa tudi otrok. Glede na to, da nas je na vajah blizu 40, je seveda potrebno ohranjati dovolj visoko raven discipline, kar nam iz leta v leto bolje uspeva.

 

Koliko otrok je trenutno vključenih v Godbo Dobrova - Polhov Gradec? Koliko jih nameravate v prihodnosti še priključiti? (odg. Borut)

Trenutno je 36 aktivnih godbenikov. Številka se bo gibala tja do 45. Zdaj v godbo vključujemo tudi mlajše inštrumentaliste, ker so v godbi potrebni, je pa zanje težko, ker še nimajo takšnega znanja kot večinski del preostalih godbenikov. Čez čas se bo oblikovalo mlajšo skupino, kjer se bodo kalili novi kadri, ki bodo obiskovali prvi in drugi razred glasbene šole, tako da bo kasneje zanje vstop v godbo enostavnejši.

 

V godbi je tudi nekaj odraslih članov, kako to vpliva na dinamiko odnosov? Kako se razumejo z večinsko mlajšo generacijo? (odg. Matej)

To je kar nujno tako z organizacijske plati kot tudi s plati samega izgleda godbe. V nasprotnem primeru bi bil to bolj otroški orkester. Vsi starejši člani imajo v godbi tudi svoje otroke, ki pri godbi že ali pa še bodo sodelovali. To je tudi zelo praktično, saj olajša marsikatero organizacijsko težavo, predvsem kar se tiče prevozov, priprave in pospravljanja prostorov.

 

Godba Dobrova – Polhov Gradec 28. oktobra obeležuje peto obletnico svojega delovanja s slavnostnim koncertom v športni dvorani na Dobrovi. Kako potekajo priprave? Na kaj vse je potrebno misliti pri organizaciji tovrstne prireditve? Kdo vam pri tem pomaga? Kaj lahko gosti ta dan pričakujejo? (odg. Borut)

Priprave potekajo že pol leta. Misliti je potrebno ne le na naš program, ampak na koncert kot celoto. Takrat bomo tudi imenovali prve častne člane Godbe Dobrova – Polhov Gradec. Zahvalili se bomo zvestim podpornikom – mecenom naše godbe, ki nam vsa ta leta stojijo ob strani in nas finančno podpirajo. Nastopajočih na jubilejnem koncertu bo približno 300 oseb. Sodelovala bo tudi celotna Glasbena šola Emil Adamič, ki že ves čas izobražuje naše godbenike. Godba se bo prvič predstavila v poenotenih novih godbenih oblačilih, z nekaj novimi godbenimi inštrumenti, predvsem pa z veliko novega znanja. 

 

Vaje in dodatne priprave na koncert zagotovo od vas zahtevajo precej prostega časa, kako to usklajujete s svojo družino? (odg. Matej)

To morate vprašati mojo ženo ... (smeh). Glede na to, da je to le ena izmed dejavnosti, s katero se ukvarjam, je moj delavnik res precej natrpan. A k sreči nekoliko manj kot prejšnja leta, ko sem še bolj aktivno igral v Sloveniji in po tujini in letno imel tudi po 140 nastopov. Malo mi je v olajšanje tudi to, da starejši od obeh sinov že igra pri dobrovski in kranjski godbi, tako da vsaj del družine za ta čas odpeljem s sabo.

 

Borut, pri vas je v godbi večji del družine. Vi ne samo kot inštrumentalist na tubi, pač pa tudi kot predsednik godbe. V delo in načrtovanje pa je gotovo vpeta tudi vaša soproga, saj vemo, da za vsakim uspešnim moškim stoji zanesljiva žena. Imam prav? (odg. Borut)

To res drži. Tudi pri vodenju glasbene šole mi žena zelo pomaga. Presenetljivo dobro razume, da se kdaj stvari zavlečejo. Od svojih najdražjih kar pričakujemo, da nam stojijo ob strani in nas podpirajo. Pa vendarle to ni samoumevno, zato sem Barbari in hčerki Manci  res hvaležen za vso pomoč.

 

Kakšne zvrsti skladb izbirate za mlado godbo? Ali kdaj upoštevate tudi kakšne želje posameznih članov? (odg. Matej)

Skladbe izbiram primerne znanju in sposobnostim članov. Želje posameznikov zaenkrat ne morem upoštevati, ker mladina še nima pravega vpogleda v glasbeno literaturo. V prihodnosti bomo v godbi oblikovali programski odbor, ki bo skrbel za naš program in verjetno tudi za upoštevanje tovrstnih želja. 

 

Pet let uspešnega delovanja je že lepa doba. Vsi, ki vas spremljamo smo vsako leto znova navdušeni nad opaznim napredkom. Kakšni so vaši načrti za v prihodnje? Kako vidite Godbo Dobrova – Polhov Gradec čez naslednjih pet let? (odg. Borut)

Godba Dobrova – Polhov Gradec bo čez pet let najbolj prepoznavna mladinska godba v Sloveniji. To ne pomeni, da bomo med prvimi na tekmovanjih, bomo pa najbolj opazni.

Že prihodnje leto imamo za cilj z godbo gostovati v tujini. Mladi si želijo potovanj in temu je potrebno slediti. Prav tako se želimo povezati s tujimi mladinskimi godbami in gotovo  bomo v prihodnosti našli pot tudi k našim izseljencem čez lužo. Kjer je volja je tudi pot.

 

Delo z mladimi je hvalevredno in širša družba vam je hvaležna, da se ukvarjate z njimi, čeprav za to niste nikoli dovolj poplačani. Pa vendarle vi sami v tem delu najdete zadoščenje. V kakšnih trenutkih je to največje? (odg. Matej)

Zadoščenje najdem prav v vseh trenutkih, dokler se le opazi napredek in rast ansambla.

 

Za godbo stoji več strokovnjakov, zaradi katerih je napredek Godbe Dobrova – Polhov Gradec strmo naraščajoč. Ali še kakšno godbo v Sloveniji podpira celotna glasbena šola? (odg. Borut)

Dvomim. Mislim, da ne. Glasbene šole imajo orkester, ki interno deluje, niso pa direktno povezani z godbo. Naše učitelje pa prosimo, da učence pripravijo na skladbe, ki jih potem igramo v godbi. V ta namen imamo tudi vsakoletne tridnevne intenzivne vaje na Novi Štifti ob koncu šolskega leta, kjer se kalimo za program prihajajoče sezone in se tako med seboj vsi skupaj še bolje povežemo. Tam učitelji Glasbene šole Emil Adamič po skupinah učijo člane naše godbe, zato tudi lažje čutijo utrip godbe skozi vse leto.

Z glasbeno šolo gostujemo na več osnovnih šolah. Začeli smo na OŠ Dobrova, kjer smo bili že na samem začetku izredno lepo sprejeti. Z veseljem in s skupnimi močmi ustvarjamo prireditve na šoli. Ob tej priliki se iskreno zahvaljujem g. ravnatelju Viljemu Kovačiču za vso podporo in se priporočam za sodelovanje tudi v naprej. 

 

Vi vodite tudi še godbo v Kranju. Se ob kakšnih priložnostnih nastopih povežete z našo godbo? (odg. Matej)

Obe godbi sta že večkrat sodelovali. Naši člani hodijo na pomoč v Kranj, še večkrat pa se zgodi obratno in pridejo k nam Kranjčani, kadar so kadrovske potrebe takšne ali pa če so nastopi ob dopoldanskih terminih in se jih nekateri člani ne morejo udeležiti.

Čaka vas naporen mesec priprav. Godba tudi med počitnicami ni povsem počivala, saj ste imeli nekaj obnovitvenih vaj tudi v tem času. Si bo godba po velikem koncertu vzela kaj dopusta? (odg. Borut)

Da, ker bodo koncertu sledile ravno »krompirjeve« počitnice. Potem pa gremo spet naprej. Imamo še veliko načrtov…

Iskreno se vam zahvaljujem za vaš čas in odprtost pri pogovoru. Bi želeli bralcem Našega časopisa sporočiti še kaj? (odg. Matej)

Podpirajte našo godbo, hodite na koncerte in nastope in bodite ponosni, da ste v kraju dobili nekaj, s čimer se ne more pohvaliti vsakdo, čeprav je godbeništvo v Sloveniji vseeno dokaj dobro razvito.

 

Prebivalci Občine Dobrova – Polhov Gradec smo vam hvaležni za prijetno prevetritev dogajanja v kraju in za to, da imajo mladi možnost druženja v prijetni skupini, ki se vzgaja v delovnih navadah. Hvala za vaš čas. Bi tudi vi želeli še kaj povedati bralcem?

Bilo mi je v veselje. Nekaj bi pa res še želel povedati; rad bi se zahvalil za podporo staršev, še posebej tistih, ki ste prepoznali, da prevoz otroka na godbene vaje še zdaleč ni dovolj. Pa naj bo to pomoč pri organizaciji godbenega tabora, pri pripravi scenarija naših nastopov, pri pripravi odrskih scen, osebnem angažiranju, pri odrskih nastopih, povezovanju, pri pripravi prigrizka za godbenike, pri organizaciji skupnega druženja ali pa pri pripravi zabavnih iger za godbenike. S skupno močjo zmoremo veliko in skupaj bomo pripravili tudi prihajajoči koncert, kar bo zagotovo opazno že na daleč. Vsem skupaj velika hvala.

In seveda ne pozabite: 28.oktobra zvečer bo koncert godbe Dobrova – Polhov Gradec, kar bo prava glasbena poslastica. Vabljeni!

 

Intervju izvedla Magdalena Tehovnik

Foto: Mateja Oven Plevnik

Oglejte si tudi