Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Rože za mamo

Polhov Gradec, 23. marec – Na odru Kulturnega doma Jakoba Trobca so tokrat nastopali zgolj otroci. V organizaciji TD Briše in KD Gregor Rihar so se na različne načine poklonili mamam.
Materinski dan, praznik, posvečen vsem mamam, izhaja iz krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja, ki je Marijin praznik in se obeležuje natanko devet mesecev pred božičem, sicer pa materinski dan izvira iz Združenih držav Amerike; v Evropo je bil prinesen po prvi svetovni vojni. To je poseben praznik, ob katerem se poudarjata pomen materinske ljubezni in hvaležnost za materinsko poslanstvo.

Na to dvoje so se gotovo spomnile in ta čustva občutile matere v dvorani Kulturnega doma Jakoba Trobca, ki so s ponosom spremljale nastope svojih otrok. Na oder so najprej stopili Višajčki, ki so pod vodstvom Eme Nartnik razločno in pogumno, kot se za to pesem spodobi, zapeli tisto iz otroškega filma Bratovščina Sinjega galeba. Za njimi sta Maja Bogataj in Manca Koprivec ob spremljavi Ane Koprivec na kitari zapeli pesmi O Vrba in Ta zelena dežela. Nato pa smo se preselili v Kekčev svet. Briški otroci so prav prisrčno odigrali dva odlomka iz filma Jožeta Galeta; tistega, v katerem Kekec slepi Mojci prinese zdravilne rož'ce, in onega, kjer se Kekec in Rožle sporečeta, Tinkara pa ju pomiri. Dogajanje so občinstvu približali še Višajčki, ki so veselo zapeli Mojčino in nato še Kekčevo pesem.

Po zelo navihanem in sproščenem delu je sledil nekoliko resnejši drugi del. Regina Laznik na violini in Klemen Mihačič na klavirju sta zelo lepo odigrala Koncert v G-duru skladatelja Ferdinanda Küchlerja. Anamarija Čuden na klavirju in brat Anton na saksofonu pa sta se predstavila s skladbo iz filma Gremo mi po svoje. Misli so nam res za kratek čas odšle po svoje, vendar so se hitro pustile ujeti melodijama Uspavanke (Mire Voglar) ter ljudske Tri tičice, ki sta ju zaigrali violinistki Leja Kumar in Kristina Nartnik. Klarinetist Tadej Dolinar pa je ob spremljavi Eme Nartnik na kitari mamicam zaigral Mamica je kakor zarja. Toda tudi očetje niso bili prikrajšani; s skladbo Lojzeta Slaka Ne prižigaj luči jih je razveselil harmonikar Blaž Laznik. Premierno se je publiki predstavila Mladinska vokalna skupina, ki jo vodi Ema Nartnik, in sicer s skladbama Ko boš prišla jemat slovo, mladost ter Pocket full of miracles. Manjkalo pa ni niti plesa; pripravile so ga Pia Kozjek, Lara Stanovnik, Saša Bleiweis in Ana Koprivec. Za njimi so na oder priplesali Nagajivčki, otroška folklorna skupina TD Briše. Ti so zaplesali ljudske plese treh pokrajin, ob tem pa so seveda morali pomahati svojim mamicam in očkom, jim pokloniti nasmešek in pozdravček. Številne nastope otrok so dopolnile mlade napovedovalke Špela Knez, Zala Starin, Beti Škof in Špela Bogataj, ki so prireditev povezovale.

Številnim lepim in prisrčnim besedam ter poklonom otrok pa sta se z besedo zahvale pridružila tudi župnik Bogdan Oražem in Gregor Čuden, ki je ob koncu v imenu organizatorjev vse povabil še na prigrizek. Tam pa je mame čakalo lepo presenečenje, tulipan; v njihovih domovih jih je nato gotovo še nekaj dni spominjal na lep večer.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi