Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Knjižnica Dobrova je bila tudi v preteklem letu polna dogajanja

Knjižnica Dobrova, enota Mestne knjižnice Ljubljana (MKL), ki deluje v okviru Knjižnice Prežihov Voranc, se nahaja na Ulici Vladimirja Dolničarja, v nekdanji občinski stavbi. Knjižnica je odprta 26,5 ure na teden: ob ponedeljkih od 8.00 do 15.00, ob torkih, sredah in petkih pa od 12.30 do 19.00.
Knjižničarji smo se tudi v preteklem letu trudili približati knjižnico obiskovalcem z rednimi mesečnimi knjižnimi razstavami na oddelkih za odrasle, otroke in mladino. Teme razstav so bile primerne letnim časom, praznikom in drugim aktualnim vsebinam. Poleg izposoje knjižničnega gradiva in posredovanja informacij smo v knjižnici pripravljali kulturno-izobraževalne prireditve, delavnice in ure pravljic. Zelo zanimiva je bila delavnica Samomasaža in samozdravljenje, ki se je je udeležilo deset obiskovalcev. Vsi so bili navdušeni nad temo delavnice in predavateljico Bredo Rajgelj. Zagotovo bomo takšne in podobne delavnice gostili tudi v prihodnje. Izpostavili bi tudi strokovno predavanje Kolač iz drobtin vzgoje priznanega specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki je bilo zelo odmevno in dobro obiskano. Starši in učitelji so dobili izjemno dobrodošle informacije, po predavanju pa se je vnela še zanimiva debata. Obe potopisni predavanji, tako Korzika in Sardinija kot Kambodža, sta bili zelo zanimivi, saj se trudimo imeti v knjižnici kvalitetne in zanimive predavatelje. Bralni projekt Mesto bere je na Dobrovi dobro zaživel. Po prebiranju sodobnih evropskih zgodb v lanski zelo uspešni sezoni, smo konec leta v ospredje programa postavili  sodobno literaturo severnoameriškega kontinenta. Literarna obzorja bomo letos raziskovali s pomočjo zgodb ameriških in kanadskih avtorjev in avtoric.

 

Od prireditev za otroke želimo izpostaviti ure pravljic, ki so zelo pomembna dejavnost, saj že najmlajše uporabnike vzgajamo kot ljubitelje knjig in branja. So zelo dobro obiskane in jih otroci vsak mesec nestrpno pričakujejo. Vodi jih pravljičarka Ana Suhadolnik. Ko ta prebere pravljico, otroci narišejo glavne junake zgodbic, risbice pa izobesimo v knjižnici. Gostili smo tudi lutkovno predstavo Družinskega gledališča Kolenc z naslovom Kako je pujsek gradil hiško, ki je bila zopet izredno obiskana in otroci navdušeni. Prav tako bi radi izpostavili ustvarjalno delavnico s Heleno Crček, na kateri smo izdelovali hranilnike za enkratno uporabo s starejšimi otroki in pravljične kamne z mlajšimi. Letos smo prvič v knjižnici uvedli dvomesečne knjižne uganke, ki jih otroci in njihovi starši zelo radi rešujejo, izžrebanec pa dobi knjižno nagrado.

Knjižnica Dobrova z lokalno skupnostjo sodeluje na različne načine. V sklopu projekta za spodbujanje branja Ciciuhec smo gostili vseh deset skupin otrok iz vrtcev Dobrova in Brezje. Predstavili smo jim knjižnico in gradivo v njej, imeli ure pravljic in na koncu še z vsako skupino ustvarjalno delavnico. Kot vsako leto smo v sodelovanju z vrtcem organizirali zaključno prireditev s podelitvami priznanj in lutkovno igrico, ki so jo odigrali otroci iz Osnovne šole Dobrova. 

S kvizom Robinzonijada v informacijski džungli, ki je namenjen otrokom med 9. in 15. letom ter se rešuje na spletu, želimo predstaviti zlasti spletno stran Mestne knjižnice Ljubljana, ki omogoča dostop do številnih oddaljenih virov informacij. Kviz zajema več različnih tematskih sklopov vprašanj. Motivacija za reševanje so tudi nagrade. Glavna nagrada je bila tablični računalnik, drugi dve pa knjigi in vstopnici za Kinodvor. Vse reševalce smo ob dnevu splošnih knjižnic povabili na zaključno prireditev, kjer smo improvizirali z gledališčem IGLU in se neizmerno zabavali. Vsem reševalcem smo podelili priznanja za sodelovanje in simbolične nagrade. Vse mlade radovedneže vabimo, da preizkusijo svoje spretnosti iskanja podatkov na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana www.mklj.si/mladi in si prislužijo naziv robinzonka ali robinzon, z malo sreče pa še kakšno nagrado.

Projekt Maček v žaklju, ki smo ga lani prvič izvedli v knjižnici, je zelo dobro zaživel. Paketi presenečenj so vsebovali po štiri knjige, urejene po temah. Ponudili smo jih tako mladim kot odraslim bralcem. Izposojati smo jih pričeli en teden pred začetkom šolskih počitnic in do pričetka šole je bilo prebranih ogromno skritih knjižnih zakladov.

Kljub trudu, da bi bila Knjižnica Dobrova čim bolj prijetna za obiskovalce, in številnim prireditvam, se na žalost ne moremo pohvaliti z ustreznimi pogoji za svoje delovanje, saj se knjižnica nahaja v dotrajanih in neprimernih prostorih v mansardnem delu trinadstropne stavbe, zato jo nekateri starejši občani in mlade mamice z vozički težko obiščejo. Knjižničarji si močno želimo, da bi občina čim prej zagotovila primerne prostore za knjižnico in našla primeren prostor, kot nam obljublja. Knjižnica bi tako imela možnost razvoja dejavnosti, lahko bi ponujala  še več,  kot je mogoče v danih prostorskih pogojih. Primerjala bi se lahko z drugimi podobnimi knjižnicami v mreži Mestne knjižnice Ljubljana. Kljub trenutnim razmeram smo knjižničarji in uporabniki knjižnice optimistični ter upamo, da se bodo sanje o novi knjižnici na Dobrovi čim prej uresničile. Šele takrat bo knjižnica resnično zaživela kot tretji prostor.

Najlepše se zahvaljujemo dolgoletnim obiskovalcem Knjižnice Dobrova in tistim, ki nas obiščete le občasno. Knjižničarji se bomo z veseljem še naprej trudili, da boste zadovoljni z obiski pri nas. Vabljeni ste, da knjižnico obiskujete tudi v letu 2016. Obljubljamo, da bo pestro!

 

Maja Car Marn,

vodja Knjižnice Dobrova

Oglejte si tudi