Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Jubilejna razstava čipk Marijance Yartz in razstava Klekljarskega društva Polhov Gradec

V Polhograjski graščini smo polhograjske klekljarice 27. aprila 2013 odprle 15. razstavo. Imenovale smo jo Skrivnost ženske torbice. Skrivnosti smo razkrile le deloma, smo pa na ogled postavile več kot 70 torbic. S čipkami jih je bilo olepšanih več kot 60.
Naša predsednica Marijanca Yartz pa je ob svojem visokem življenjskem jubileju razstavila del svoje izjemno bogate ustvarjalnosti, čipke, ki so nastajale v zadnjih dvajsetih letih.
Priznajmo si, ženske ljubimo torbice. Zakaj jih imamo tako rade, je ena od naših skrivnosti. Ženske torbice so v začetku dvajsetega stoletja postale sestavni del vsakodnevne garderobe. Ob vseh torbicah, ki so se znašle v naših rokah in posesti v preteklih letih, se je tako težko upreti skušnjavi, da si ne bi kupile še ene, ki je tako rekoč univerzalna, pravzaprav večna ... mislimo si: "Ravno takšno sem si želela že vrsto let, pa tako odlično se bo podala k novemu krilu, kostimu, bluzi, jopici."
Naši moški nam o torbicah vedno znova zastavljajo neumestna vprašanja in so potem nezadovoljni z odgovori. No, raznovrstnih razlag slišijo veliko, ženske jih imamo na zalogi. Sprašujejo, zakaj ženske potrebujemo novo torbico, ko pa jih je v omari in na policah že vseh barv, modelov in velikosti, in logično se jim zdi, da več kot ene naenkrat ni spodobno nositi. Ne razumejo, da torbice za različne priložnosti ne morejo biti narejene enako, iste oblike in iste barve. Ne dojamejo, da mora torbica nekako uravnotežiti podobo ženske, ujeti pravo razmerje med modnostjo in uporabnostjo, pa še všeč nam mora biti.
Težko je uskladiti vse te zahteve, ideal torbice se ženski kar naprej izmika. Oni, moški, lahko živijo brez torbic, moški imajo žepe in to je zanje čisto dovolj. Ne morejo ali pa nočejo razumeti, da ženski le nekaj torbic nikakor ne zadošča. Torbica ni samo nepogrešljiv modni dodatek, je tako rekoč esencialni del celotne pojave urejene gospe, ki odločilno prispeva k ženski samozavesti, dobremu počutju in miru v ženskem srcu. Celotna pojava urejene ženske pa ni nekaj, kar bi se smelo od danes na jutri in pojutrišnjem ter mesec za mescem ponavljati. Kaj bi rekli o moškem, ki vsak dan, vse leto, celo desetletje nosi isto kravato?
Razstavo torbic smo pripravile polhograjske klekljarice v sodelovanju s klekljaricami z ljubljanske Ledine, s katerimi uspešno sodelujemo že vrsto let. Na naše posebno povabilo sta svoje unikatne torbice razstavili še naša podporna članica Helga Kuclar in moja morska prijateljica Špela Karba. Skoraj vse torbice so unikatni izdelki, ki so se oblikovali prav za ta dogodek: med njimi so usnjene, kvačkane in filcane torbice, torbice iz tekstila in recikliranih materialov. Čipke so ustvarjalke naklekljale po kupljenih vzorcih znanih avtoric, po starih papircih, nekateri papirci pa so bili avtorski, narisani prav za to razstavo. Nekaj torbic je nastalo v sodelovanju dveh ustvarjalk, vsem torbicam pa je bilo skupno to, da so jih avtorice izdelale z veliko ustvarjalnega veselja.

Naše torbice skrivajo in razkrivajo naše skrivnosti.


Zahvale gredo:

– gospodu Franciju Lazniku, v. d. direktorja Javnega zavoda Polhograjska graščina, in gospe Mariji Nartnik za uporabo grajskih sob;

– gospodu Orestu Jarhu, direktorju tehniškega muzeja, za uporabo hodnikov in vež;

– gospodu Andreju Lovšinu iz Cvetličarne Galerije Lovšin, ki nam je posodil poličke in stojala za postavitev naše razstave;

– triu Rus in Janji Janša za lepo igranje in petje na slovesnosti;

– gospe Mirjam Gremes za pomoč pri oblikovanju vabila in plakata ter pri postavitvi razstave;

– gospe Mimi Plestenjak, ki nas je spet razvajala s kulinaričnimi dobrotami. 

 

Prav na koncu, a ne nazadnje se moram zahvaliti njegovemu blagorodju gospodu grofu Blagaju in gospe grofici Antoniji za gostoljubje v graščini. Našo razstavo si je v maju ogledala gospa Kajsa Borg, podpredsednica OIDFA (Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko); v Slovenijo je prišla na uradni obisk v okviru priprav na 17. kongres OIDFA in generalno skupščino OIDFA, ki bosta potekala od 24. do 26. junija 2016 v Ljubljani. Razstavo si je ogledala tudi skupina klekljaric iz Avstralije, ki so letos znova obiskale Slovenijo. Na lanski obisk Polhovega Gradca so imele kar najlepši spomin. V Adelajdi v Avstraliji bo v letu 2014 16. kongres OIDFA. Z našo razstavo pa smo v juniju na povabilo gostovale na klekljarski razstavi na Rakeku.
Gospe Marijanci Yartz je župan Franc Setnikar 21. junija 2013 podelil občinsko priznanje zlati grb za izredno življenjsko delo.

 

Za Klekljarsko društvo Polhov Gradec

Tatjana Trontelj

Oglejte si tudi