Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Gozdni požar združil reševalce

Zelo zahteven požar na strmih severnih pobočjih Lovrenca (Polhograjske gore) so uspeli pogasiti v dveh dolgih dneh in to le zaradi odličnega sodelovanja skoraj desetih prostovoljnih gasilskih društev, civilne zaščite, policije in vojske, ki je na pomoč prihitela v roku ene ure s helikopterjem in tovornjakom, polnim kerozina!
Prvi je požar opazil naključni kolesar na poti v Zalog, ki je takoj obvestil center za obveščanje, 3. aprila ob 12.22. Polhograjski gasilci so nemudoma izvozili z dvema voziloma in ob ogledu požarišča zaradi težavnosti terena aktivirali še PGD Dvor in Zalog, kmalu nato pa še PGD Dobrova, Butajnova, Črni Vrh, Hruševo in Podsmreka. Ker se je požar zaradi močnega vetra širil, sta se Kristjan Laznik, vodja intervencije, in Franci Koprivec kot poveljnik civilne zaščite za območje občine Dobrova - Polhov Gradec odločila za takojšnje aktiviranje protokola za zračno gašenje. Helikopter je priletel že v prvi uri od odobritve, kmalu za njim je prispela še vojaška cisterna z gorivom, saj je helikopter, ki je opravil 49 prevozov vode s košaro, veliko 800 litrov, ob 18.30 natočil približno 1.500 litrov goriva. Na požarišče je tako s pomočjo helikopterja padlo približno 40 ton vode, umetnega dežja, s čimer so do 19.30 zvečer s skupnimi močmi, prisotna je bila tudi policija, ki je zapirala promet ob pristajanju helikopterja, uspeli požar zadušiti. Brez helikopterja gasilcem ne bi uspelo, saj je bilo kar 200 metrov višinske razlike med črpališčem vode (iz Božne) in požarom, pa tudi severni veter je hitro širil požar. Tako tudi 120 gasilcev z več kot 15 gasilskimi vozili brez helikopterja ne bi bilo dovolj! Tehnika ni bila težava, je ima lokalno društvo dovolj, a ljudi ni pri gozdnem požaru nikoli dovolj – gasilske ekipe so se zaradi izčrpanosti in dima menjale na vsako uro. Pri gostilni Pograjski dom so skrbeli tudi za polnjenje bazena s 15.000 litri vode, iz katerega je zajemal vojaški helikopter. Vanj so črpali vodo z dvema motornima črpalkama.

Ob 21.30 so zaključili gašenje, a redno opravljali obvozne požarne straže. Še dobro, saj se je ob 23.22 alarm zaradi požara na levi strani pogorišča ponovil in gasilcem PGD Dvor, Polhov Gradec in Zalog je uspelo ob 4. uri zjutraj požar dokončno pogasiti. K sreči je del opreme, predvsem cevovodi, preventivno ostal na terenu, saj je ob ponovnem obhodu požarna straža ob 6.24 javila požar na desni strani pogorišča. Z gašenjem so gasilci zaključili ob 13.00. Na srečo so jih morebitnih ponovnih intervencij popoldan odrešile višje sile, začelo je namreč deževati. Policija je bila na straži celo noč in ugotovila je, da je šlo najverjetneje za samovžig, za iskro z visokonapetostnega daljnovoda, kar se občasno zgodi. Delavci Elektro Vrhnika so sicer preverjali morebitna nihanja, saj imajo instrumente, ki taka iskrenja zaznajo, a te domneve niso potrdili.  

Hvala vsem požrtvovalnim gasilcem, slovenski vojski, policiji in drugim, ki so nesebično pomagali reševati tuje premoženje, spet so se dokazala gasilska društva in njihova plemenita dejanja. Hvala!


Sebastjan Vehar 

Oglejte si tudi