Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Bo skozi KS Dobrova potekal plinovod in daljnovod?

Pripravljavec državnega prostorskega načrta (DPN), ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MzIP), je s postopkom v fazi zbiranja pripomb in predlogov javnosti ter mnenja občine, in sicer za načrt poteka prenosnega plinovoda M3/1 Kalce–Vodice ter načrt poteka elektrodaljnovoda – prehoda omrežja z 220 kV na 400 kV napetosti od Beričevega do Divače, zato zainteresirane in vpletene poziva, naj se odzovejo.

Občina Dobrova - Polhov Gradec je za DPN za prenosni plinovod M3/1 Kalce–Vodice, ki se načrtuje in bo v celoti zaokrožil neposredno interkonekcijo italijanskega prenosnega omrežja z avstrijskim in hrvaškim prek ozemlja Slovenije, že leta 2008 predložila določene smernice. Prav tako je za DPN za elektrovod, ki predvideva prehod omrežja z 220 kV na 400 kV napetosti ter bo omogočil povečanje prenosnih zmogljivosti elektroenergetskih povezav med proizvodnimi in potrošnimi območji znotraj države, smernice predložila v letu 2011. Te naj bi se glede na fazo postopka in potrditev odgovornih na ministrstvu tudi upoštevale. Občina Dobrova - Polhov Gradec bi v prvi vrsti podprla predlog, kjer bi se trasa plinovoda oziroma daljnovoda izognila območju znotraj občine. Ker pa to nobeden od načrtov ne predvideva, lahko občina zgolj opozarja, in sicer na umeščanje bodočega plinovoda oziroma elektrovoda, v smislu, naj se omrežje zgradi tako, da ta ne bo omejeval sedanjih in bodočih razvojnih potreb ter že določenih obstoječih in načrtovanih prostorskih ureditev v območju Občine Dobrova - Polhov Gradec. Prav tako smernice predlagajo, da se mora vplivno območje plinovoda in elektrovoda načrtovati tako, da ta v najmanjši meri omejitveno vpliva na obstoječa ali bodoča poselitvena območja. Za elektrodaljnovod izrecno predlagajo, naj se trasa prestavi stran od poselitvenih območij, da se izničijo negativni vplivi. Eden od teh je namreč tudi sevanje, ki naj bi bilo zanemarljivo majhno in po zagotovilu pripravljavcev osnutka tudi v skladu z vsemi okoljskimi ter varnostnimi pogoji. Za kmetijska zemljišča smernice prav tako zahtevajo možnost nezmanjšane dejavnosti po izgradnji samih vodov. Poleg teh in še nekaterih drugih manjših predlogov je občina opozorila na možnost vzdrževanja in rekonstrukcije že urejene prometne in druge infrastrukture ter na škodo, ki bi lahko ob gradnji nastala; ta naj bi se odpravila na stroške investitorja.

Več o samem načrtu lahko preberete na straneh Občine Horjul ali še natančneje na spletni strani MzIP, v sklopu direktorata za prostor oziroma na straneh investitorja projekta.

Javna razgrnitev osnutka DPN, skupaj s strokovnimi podlagami in okoljskim poročilom, je v začetku novembra že potekala v prostoru občine. Časa za ogled in podajo mnenj, predlogov in pripomb je še nekaj, do 6. decembra; podate jih lahko pisno na občino ali na Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za prostor, Langusova ulica 4, Ljubljana, oziroma na elektronski naslov gp.mzip@gov.si. DPN bo šele nato ustrezna osnova za pripravo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja po predpisih o graditvi objektov, ki ga bo moral pridobiti investitor – podjetje Plinovodi, d. o. o., v primeru projekta prenosni plinovod M3/1 Kalce–Vodice ter javno podjetje Eles, d. o. o., v primeru projekta prehod Beričevo–Divača.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi