Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Največji "carji" ali škodljivci?

Nekdaj, v pradavnini je bilo življenje preprosto in naravno, saj so najmočnejši in najmodrejši vladali, imeli najlepše samice in na stara leta postali poglavarji plemena. Potem je civilizacija napredovala, izumila parni stroj, bencinski motor in računalnik, in danes smo "carji planeta" ... Ali res?
Res je, da lahko prepotujemo svet v nekaj dneh, ampak za kakšno ceno? Planet Zemlja smo v dobrih sto letih uničili do te mere, da smo v ozračju povzročili nepopravljivo škodo, tj. ozonsko luknjo. Kaj nam pomagajo vsi prevozi, telefoni in računalniki, če naši vnuki ne bodo smeli pokazati oči in kože soncu, za dihanje pa bodo potrebovali maske? Kaj si bodo oni mislili o naši generaciji – "carjih planeta"? Pravi car planeta je televizor, ki spretno manipulira in prepričuje ljudske množice, da nakupujejo tisoč in eno (ne)potrebno stvar. Le oglejmo si svoje odpadke ... Na primer vodni kamen v kopalnici – prave "carice" ga kot leglo zla uničujejo s tistim rožnatim gelom, ki ima zadaj narisan črn križ, ker je strup! Vodni kamen pa ni strup. Enako se dogaja z drugo "umazanijo", kot so maščobe, madeži na perilu, pikice na steklu, ki jih pridno odstranjujemo s pravimi kemičnimi strupi. Ti odtečejo neposredno v Gradaščico, saj čistilna naprava Polhov Gradec itak ne deluje, le največje kose zadrži, ker je čisto premajhna. In ob nalivih obilica dežja ustvari tak vodni cunami, da če bi slučajno delovala, bi vse koristne bakterije spralo iz nje … Zamašen kuhinjski odtok? Na izbiro imate strup, ker bi nekdo rad zaslužil z vami, ali pa preprosto – zadevo rešite s pritiskom vode in gumijastim odmaševalnikom … narejeno brez kemije! Ali pač odvijete sifon in očistite kuhinjske organske odpadke iz njega … Odločitev prepuščam vaši zrelosti.

Vejevje na izpitu

Še en primer "odpadkov" so veje in vejevje kot stranski produkt odstranjevanja podrtega drevja – vaščani to spravijo na kup in kot prava plemena požgejo do tal ... pri čemer ne vidijo dlje od svojega nosa, recimo do škode na že tako uničenem varovalnem obroču okoli Zemlje, ki je luknjast, in tako smo manj odporni proti sevanju, sončnim pegam, zato so vremenske ujme vse bolj nasilne do nas, ljudi, do največjih škodljivcev Zemlje! Pa sploh ni nujno uničiti lesne biomase – dračje je idealno za pripravo butar in butaric. Na fotografiji so majhne butarice za vsako kurišče, kamin ali "šporget", njihova priprava ne zahteva orodja ali posebnega znanja, le eno minuto časa. Lahko bi jih izdelovali množično in prodajali, celo izvažali. In bi zaposlili veliko pridnih, sicer zaspanih rok, ki zdaj najraje upravljajo le še daljinski upravljalnik. Lahko pa smo vsaj toliko ozaveščeni, da dračje naložimo na prikolico in odpeljemo globlje v gozd, razen iglavcev seveda, katerih veje bi privabile lubadarja. Tudi sicer moramo po navodilih Zavoda za gozdove Slovenije vse podrte iglavce spraviti iz gozda do 15. maja. Pa tretja možnost, če nismo preveč slovensko zavistni oziroma če celo radi pomagamo: odpeljimo dračje na deponijo Barje, spotoma, ko gremo vsak teden po nakupih v naše svetišče – megamarket; zraven avtosejma Snaga ločeno zbira kar 20 vrst odpadkov in tam lahko v zabojnik z napisom Zeleni obrez stresemo vejevje, Snaga pa ga bo nato brezplačno predala podjetju, ki vejevje melje v kompost za lepše vrtove ali pa v lesne sekance za ogrevanje. Kako – ne morete, nimate prikolice? Aja, seveda, imate veliko drevja, vrt, terenca, da se vidi blagostanje, za tovorno prikolico, vredno 500 EUR, je pa zmanjkalo ... Kaj je nima sosed? Aha, z njim ste pa v sporu ... Pa drugi sosed? Ima, pa mu nočete dati občutka, da zmore nekaj, česar vi ne, pa še kaj bi hotel ... Ja, tipična "Zlovenija". In zdaj se vprašajmo, kot sem zapisal v uvodu ... Smo res tako napredovali? Smo res carji planeta, bodoči upravljavci sveta? Pa za to ni kriva le vlada in ne politiki, vsak sam lahko premakne veje tja, kamor spadajo, naredi svojo prvo butaro (če ne zase, pa za trg), spremeni današnji odpad v koristno surovino, spremeni negativo v pozitivo … Slovenija potrebuje napredne ljudi ... kaj šele Zemlja, naš planet, ki ima 22. aprila rojstni dan … Vse najboljše, ki nas hraniš in gostiš, nas, največje škodljivce, ki se ne zavedamo, da z uničevanjem tebe uničujemo tudi sebe. Vsaka primerjava z rakom v človeku je namerna …

 

Sebastjan Vehar 

Oglejte si tudi