Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija na Južno Tirolsko - Dolomite

V zgodnjih jutranjih urah smo se 16.4.2015 odpravili iz Polhovega Gradca in Dobrove na Južno Tirolsko. Nabralo se nas je kar za dva avtobusa.
Peljali smo se najprej do mejnega prehoda Karavanke in nadaljevali vožnjo mimo Beljaka po Dravski dolini mimo Lienza do Silliana, kjer smo vstopili v Italijo - Južno Tirolsko. Najprej smo si ogledali kmetijo Ojes v Badiji, ki se visoko v Dolomitih (1.400 m.n.v.) ukvara s prirejo mleka in turizmom na kmetiji. Kmetija Ojes obsega 25 ha gozda, 15 ha obdelovalnih površin ter 20 ha obdelovalnih površin v najemu. Imajo 60 glav živine, od tega 37 krav molznic. Na dan pridelajo 800 l mleka in dobijo 50 centov na liter za najboljše kvalitetno mleko. Na kmetiji dela povprečno 5 oseb, to so lastnik, žena in 3 otroci. Vso melko prodajo v mlekarno. Poleg mlečne prosizvodnje imajo tudi 2 apartmaja. Teleta v večini prodajo do starosti 1 meseca cca. 70 kg in zanj dobijo 5 evrov žive teže. Imajo lisasto pasmo goveda. Na 1 ha površin dobijo 300 evrov subvencije. Cena osemenjevanja je okoli 35 do 40 evrov na semenitev.

Po ogledu kmetije Ojes smo si ogledali muzej ladinske kulture Ladinische Landesmuseum "Ciastel de Tor". Muzej sestavljajo objekti, ki sodijo v kraj oz. kompleks, ki so jih rešili ter restavrirali in tudi na novo postavili. Tu so predstavljena življenja vseh slojev (bogatih, kočarjev, skratka vseh). Vse se je obnavljalo več kot 10 let, samo osrednja staba se je obnavljala 10 let. Od 84. leta je tu muzej, pred njim je bila na tem mestu uprava šole. Ogledali smo si osrednji prostor, tako imenovan "hiša", v zgornjih prostorih so se nahajale ljudske umetnosti, narejeni predmeti iz ostankov živali, folklorna oblačila, pasovi, posode za živila, bale v obliki lesene omare (za nevesto), lan, volna, zbirka pip, največja zbirka citer na svetu,... Poleg osrednjega poslopja muzej obsega še kmečko poslopje, kjer so ga krasili lesene živali, vozovi, tkalne naprave, razna orodja, koši,...Poleg kmečekga poslopja pa je muzej obsegal še, senik, hlev, vodnjak, vrt (garklc), kočarje, manjši hlevčki, seniki.... Vsi objekti so iz 16. stoletja. Ena od zanimivih tem je bila, da je bil med v 14. stoletju 7xdražji od masla in da  je čebela veljala za žival, ki zdravi, kjer so imeli tudi čebelnjak z inštrumenti kmečkega zdravnika (samouka), ki je zdravil z zelišči.

Nato nas je pot vodila na govedorejsko kmetijo v dolini Puster, ki deluje v enem izmed redkih ravninskih predelov na severu Italije in se ukvarja z rejo goveda pasme Piemontese. Leta 1970 je posestvo kupil oče, od leta 2014 je gospodar sin, ker je oče pokojni. Od leta 1990 ima mlečno proizvodnjo, ima 20 ha travnikov in njiv, 35 ha gozda ter 50 krav in 75 prirasta (ostalega goveda). Glavna krma je koruza ter suho seno in krav ne molze (le teleta). Podobna sorti Piemontese je modri belgijec. Na kmetiji dela lastnik sam in 1 delavec za 5 ur tedensko. 3/4 krav umetno osemenjuje, za ostalo 1/4 ima bika. Letni zaslužek je 80-90.00 evrov, od kar njemu ostane le 20.000 evrov in še od tega mora plačati delavca. Za bika pa dobi povprečno 2.500 evrov in še davek.

Na koncu smo se ustavili še pri največjem proizvajalcu napolitank in slaščic v Aplah pri podjetju Loacker in tudi izpraznili svoje žepe.

Oglejte si tudi