Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

S koncem marca se približuje rok za oddajo letnih poročil

Gospodarske družbe, samostojni podjetniki in društva morajo do konca marca predložiti letna poročila oziroma podatke iz letnih poročil.

Roki za predložitev letnih poročil so odvisni od trajanja poslovnega leta, vrste letnega poročila in vrste poslovnega subjekta. 

Velja pa upoštevati tudi posebnosti pri rokih za predložitev letnih poročil: če je zadnji dan v marcu nedelja, se rok za predložitev letnih poročil prestavi na prvi naslednji delovni dan.

Za lažjo oddajo podatkov AJPES (Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve) omogoča predložitev letnih poročil za državno statistiko na več načinov:

  • prek spletne aplikacije za vse vrste poslovnih subjektov,
  • s pomočjo excelove preglednice (v obliki XML-datoteke) za vse vrste poslovnih subjektov (razen za pravne osebe javnega prava),
  • na papirju (obrazcih) za nepridobitne organizacije – pravne osebe zasebnega prava, za društva in za majhne samostojne podjetnike.

Najlažja in najbolj racionalna je uporaba elektronskega načina predlaganja letnih poročil. AJPES je izdelala računalniške programe z vgrajenimi računskimi in logičnimi kontrolami.

Računalniški programi za vnos, kontrolo in pošiljanje podatkov iz letnih poročil so na voljo na spletnem portalu v rubriki Program za vnos do izteka roka za predložitev. Računalniške rešitve vsebujejo tudi tehnična navodila za ravnanje s programi, ki jih je priporočljivo prebrati pred začetkom dela. Uporaba računalniških programov je brezplačna.

Povezave

www.ajpes.si/

Oglejte si tudi