Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 28.04.2017

pretežno oblačno
Ponoči bo oblačno, dež bo zajel večji del Slovenije, na Primorskem bo lahko tudi zagrmelo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo.
11°C | 16°C
sobota, 29.04.2017
6°C | 16°C
nedelja, 30.04.2017
3°C | 18°C
ponedeljek, 01.05.2017
7°C | 18°C
Opozorila
Sreda, 26.4.2017 ob 18h
Od danes do petka dopoldne bo padla večja količina dežja. Zato bodo v četrtek močneje narasli vodotoki v zahodni in južni ter deloma v severni Sloveniji, v noči na petek in v petek dopoldne pa tudi drugod. Danes in jutri zvečer bo povišano tudi plimovanje morja.
11°C
16°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo

Obisk turističnih kmetij na tržaškem Krasu


KMETIJSTVO

| |
02.06.2014      22:15
A A

Obisk turističnih kmetij na tržaškem Krasu


V torek, 20. maja, je Odbor za gospodarstvo, turizem, kmetijstvo in gozdarstvo skupaj z Občino Dobrova - Polhov Gradec organiziral strokovno ekskurzijo na tržaški Kras.


Domačija Bajta, tržaški Kras (foto: Tadeja Plestenjak)
Domačija Bajta, tržaški Kras (foto: Tadeja Plestenjak)
Deli:

Najprej smo si ogledali živinorejsko kmetijo Vidali pri Bazovici, ki na svojih 12 hektarjih površin in 88 hektarjih v najemu obdeluje zemljo. Imajo štiri zaposlene, od tega enega sirarja, Slovenca iz Kopra, preostali so Romuni. Neto plača zaposlenih je okoli 1.400 evrov, pri čemer sirar dela denimo vsak drugi dan po osem ur in predela približno 2.000 l mleka, od tega približno 500 l dnevno pridelajo sami. Imajo 40 glav živine, od tega 22 krav molznic, število živine pa bodo v kratkem povečali na 50. Pridelujejo mehke in trde sire, mocarelo, skuto in mehke sire z dodatki, kot so kumina, bazilika in drobnjak. Lastnik kosi tako na slovenski kot italijanski strani. Košnja je samo enkrat na leto, le redko dvakrat. Njihove parcele so zelo razdrobljene, izdelke pa v 90 % prodajo doma, na kmetiji.

Nato smo obiskali kraško domačijo Bajta v bližini Zgonika, kjer se ukvarjajo s prosto rejo živali, vinogradništvom in degustacijo. Trenutno gojijo 160 krškopoljskih prašičev in 30 glav visokogorskega škotskega goveda. Vse živali pasejo zunaj. Na leto zredijo okoli 250 prašičev. Ob sredah dobijo meso, ob četrtkih odprejo mesnico in restavracijo, prodajajo pa tudi v severno Italijo in Evropo. Za vsakega prašiča, ki ga dajo v klavnico, plačajo 110 evrov od živega do klobas. Imajo lastno naravno sušilnico za salame ter klet za zorjenje pršuta, pancete, vratovine in salam. Zanimivo je, kako je meso, predvsem salame, prepleteno s plesnijo. Dejali so, da je to naravna plesen in da salame pred prodajo seveda operejo. Pridelujejo vino teran, refošk, malvazijo in vitovsko belo vino – vse avtohtone vrste. Vinske trte rastejo na površini okoli 2,5 do 3 hektarjev. Pridelajo okoli 250 hektolitrov vitovske malvazije, to je okoli 12.000 buteljk. 

Ogledali smo si tudi tržaško pokrajino v Ogleju, ki je na seznamu svetovne arheološke dediščine; Italija se na splošno ponaša z največjim bogastvom evropske kulturne dediščine. Bazilika Marijinega vnebovzetja in svetega Mohorja in Fortunata je najlepše ohranjeni mozaik v Srednji Evropi. Je prava zakladnica umetnosti in zgodovinskega spomina. Mozaike smo si ogledali skozi stekleni pod v baziliki, ki je postavljen nad njimi, in si na koncu privoščili zelo okusen sladoled, res enega izmed boljših.

Na koncu pa smo se ustavili še na kmetiji Zidarič v vasi Praprot, kjer sir zorijo v kraški jami. V hlevu imajo dva zaposlena, kmetujeta tudi gospodinja in njen mož ter še ena delavka občasno, po potrebi. Pomagajo tudi tašča in hčerki. Kosijo okoli 250 do 300 ha površin, imajo pa okoli 80 glav živine. Sire pridelujejo ob ponedeljkih, sredah in petkih – okoli 1.000 l trikrat na teden. Uporabljajo robota za molžo; lastnik je povedal, da je to najboljša investicija do zdaj. Od ene krave na dan pridobijo v povprečju od 20 do 25 litrov mleka; imajo črno-bele krave, ki jih z molžo nočejo preveč izčrpati, saj jim je najpomembnejša kakovost, ne količina. Pridelujejo sir iz surovega mleka, ki ga ne pasterizirajo, in ga zorijo tudi v kraški jami – cena tovrstnega sira je 28 evrov na kilogram, medtem ko kilogram klasičnega sira stane 12 evrov. 

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 448
Izšla: 24.04.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.