Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Kuharski tečaj na Dobrovi

V četrtek, 11. 1. 2017 zvečer ob 18. uri smo se zbrale na kuharskem tečaju v gospodinjski učilnici OŠ Dobrova. Z dobrotami nas je navduševal, kot vedno, naš kuharski mojster Robert Merzel.

Občudovanja vredne mojstrske spretnosti in žongliranje po kuhinji nas je tako prevzelo, da smo obsedele, gledale, vonjale, testirale, slikale in oboževale odlične okuse. Tokrat nam je pripravil: krompirjev kruh, krompirjevo zloženko, krompirjevo juho s pečenim ribjim filejem v testu, polnjen krompir v ovoju s panceto, krompirjeve žepke, polnjene s skuto, krompirjeve princeske z mesnim ragujem, krompirjevo pito ter krompirjev štrukelj s skuto, mandlji in karamelo. Težko bi izpostavili najboljše. Vse je prijetno dišalo, bilo je lepo za oko in odlično v ustih! Priporočamo vse enostavne, okusne in preproste jedi iz krompirja. Nismo mogle verjeti lastnim očem, da se da res toliko jedi narediti iz krompirja. 
Izdam vam en zelo enostaven recept in to je za polnjen krompir v ovoju s panceto: kuhane krompirje prerežemo na polovico, jih nadevamo z zelišči, sirom, skuto, solimo in popramo, premažemo z maslom, zavijemo v rezine pancete in spečemo v pečici. In še krompirjeva zloženka: krompir narežemo na tanke rezine, jih nalagamo na pomaščen pekač in izmenično prelivamo s sladko smetano, v katero smo vmešali začimbe in jajca. Postopek nekajkrat ponovimo, nato pečemo v pečici na 170 stopinjah približno 30 ali 40 minut, odvisno od debeline zloženke. In še krompirjeva pita: razvlečeno testo (domače ali kupljeno – najbolje polsuho) namastimo, ter potresemo z nadevom – na kocke narezan surov krompir, čebula, česen, sol, poper, katero od svežih zelišč. Po želji dodamo prepraženo meso, suhe mesnine … zavijemo, premažemo s kislo smetano ali pokapamo z maslom … prebodemo in pečemo v vroči pečici na 180 stopinjah približno 30 minut. Ponudimo jo lahko kot prilogo ali predjed.

Za ostale dobrote pa ... se vidimo spet 21. 2. 2017 na naslednjem kuharskem tečaju! 


Po zapisu kuharskega mojstra Roberta Merzela za Društvo kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Horjul - Polhov Gradec zapisala Andreja Dolinar

Oglejte si tudi