Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nagrada za najboljšo salamo v roke Primorcu

Polhov Gradec, 2. april – V prostorih Polhograjske graščine je Lovska družina Polhov Gradec letos prvič pripravila ocenjevanje suhomesnatih izdelkov – Salamijado 2016. Strokovna komisija je v ocenjevanje prejela kar 49 vzorcev domačih salam, izmed katerih je glede na zunanji videz, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus izbrala najboljše tri med klasičnimi in divjačinskimi salamami.
Izdelava domačih salam je na območju občine Dobrova - Polhov Gradec ponovno v porastu, pravijo lokalni pridelovalci. Temu je pritrjevala tudi številka sodelujočih salam na ocenjevanju suhomesnatih izdelkov, ki je v Polhovem Gradcu letos potekala prvič, pretekla leta jo je namreč pripravljalo TD Veternik. Člani Lovske družine Polhov Gradec, letošnji organizatorji, so se zelo potrudili in poskrbeli še za spremljevalni program. Zbiranju salam, ki je potekalo v tednu pred tekmovalno soboto, je sledilo strokovno ocenjevanje, potem razglasitev rezultatov, ves čas pa je bilo poskrbljeno za pokušino vseh 49 vzorcev salam, več vrst kruha in sira ter tekoče okrepčilo. Možen pa je bil tudi nakup lokalnih izdelkov, ki sta jih na založenih stojnicah ponujala Anton Krek s kmetije na Butajnovi in zeliščarka Margita Vehar iz Srednje vasi pri Polhovem Gradcu.
Komisija iz treh članov, Matjaža Pozderca in Damjana Wallnerja ter predsednice mag. Marlene Skvarča, je svoje delo opravila v dopoldanskem delu. V ocenjevanje je prejela 49 salam, ki jim je dodeljevala točke glede na zunanji videz, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus. O njihovem načinu dela in strokovnosti je na podelitvi spregovorila predsednica, ki ima na tem področju tudi sicer dolgoletne izkušnje, saj je že vrsto let del komisije na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij. Med drugim je povedala, da komisija izdelke vedno ocenjuje s polnim želodcem, sprva oceni zunanji videz, pri čemer so pomembni enakomeren mozaik, barva in zunanji rob salame. Ta ne sme biti pretemen, saj je to rezultat prehitrega sušenja na dimu, ki poleg tega pusti še kiselkast priokus. To je bila ena najpogostejših napak tukajšnjih izdelovalcev, je dejala in opomnila še na pogosto preslanost salam ali premočen vonj česna. "Dobra salama mora vedno izražati harmonijo, kjer glavno delo opravi meso, preostali pa uravnotežena mera začimb," je ob koncu dejala mag. Marlena Skvarča ter pohvalila vse, ki so s svojo salamo sodelovali, ter jih povabila, da se kdaj preizkusijo tudi na tekmovanju Dobrote slovenskih kmetij, kjer pogrešajo pridelovalce iz polhograjskega okoliša. 

Zbrane je na podelitvi pozdravil tudi župan Franc Setnikar in čestital vsem udeležencem, organizatorju pa se zahvalil za pripravo dogodka, ki ni v korist le kraju in občini, pač pa tudi vsem pridelovalcem, saj lahko na tak način iz prve roke izvejo, kje in kako so pri delu lahko boljši. Zahvalo vsem sodelujočim je izrekel tudi predsednik Lovske družine Polhov Gradec Marko Čamernik, ki je dejal, da so nadvse zadovoljni z dobrim odzivom, zato bodo dogodek organizirali tudi prihodnje leto. Sledila je še podelitev nagrad in priznanj. Te so si v kategoriji klasičnih salam razdelili tako: prvo mesto je osvojil Primož Rovtar, drugo Rok Rihar in tretje Ivo Dobnikar, med divjačinskimi pa so priznanja prejeli: za prvo mesto Kristina Vrhovec, za drugo Matija Bolha in tretje Kmetija pri Skopc.

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv, ns

Oglejte si tudi