Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Menjalnica semen in sadik nadaljuje svojo zgodbo

Polhov Gradec, 18. april – V Polhovem Gradcu pred trgovino Mercator je prvič, a ne zadnjič, potekala menjalnica semen in sadik, kjer so se predstavili domači pridelovalci.
Deževni sobotni dopoldan ni prav nič pripomogel k izvedbi dobre ideje – menjalnice semen in sadik, ki je dozorela na eni od delavnic Skupnostnega ustvarjanja; na teh so se v preteklih mesecih zbirali ustvarjalci, rokodelci in obrtniki iz Občine Dobrova - Polhov Gradec in njene okolice. Organizatorka projekta, skupina Oloop, je v sodelovanju z Občino Dobrova - Polhov Gradec in Regionalnim centrom kreativne ekonomije (RCKE), udeležencem predstavila tradicionalna znanja, jih poučila o podjetniški miselnosti in viziji ter jim z nasveti pomagala pri birokratskih ovirah, s katerimi se srečujejo. Izmenjevali so izkušnje, spoznavali in iskali možnosti razvoja že obstoječih izdelkov ter povezovanja ustvarjalnih posameznikov v večje in prepoznavnejše skupnosti in zgodbe. Ena od teh zgodb, ki se šele začenja, je prav gotovo menjalnica semen in sadik.

Tokrat so se pod strehami stojnic na parkirišču pri trgovini Mercator zbrali domači pridelovalci, kmetje in obrtniki, ki so s svojimi semeni, sadikami, izdelki in pridelki vztrajno pričakovali obiskovalce. Teh se je prek dopoldneva nabralo kar nekaj, kar jih je spodbudilo, da bodo projekt nadaljevali, in sicer vsako tretjo soboto v mesecu. Tokrat so ponujali doma pridelana semena ter vzgojene sadike zelenjadnic, zelišč, rož in drugih koristnih rastlin. Kupiti je bilo mogoče tudi nekaj domačih izdelkov (npr. mila), kruh, mesne in mlečne izdelke ter druge pridelke. Posebno zanimiva je bila stojnica, na kateri se je predstavila zeliščarka, ki v najrazličnejših oblikah in pripravkih ponuja trenutno eno najbolj opevanih rastlin, po kateri ljudje vse pogosteje povprašujejo in posegajo – industrijsko konopljo. Obiskovalci so lahko pokusili njen čaj, liker in druge pripravke.

Kaj bodo pridelovalci v zameno ponudili naslednjič, pa naj ostane še skrivnost – to bo prav gotovo kaj aktualnega, za kar bo še čas, da dobi mesto na naši gredici.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

 

Oglejte si tudi