Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 23.04.2017

pretežno oblačno
Danes bo na Primorskem sončno. Drugod bo spremenljivo oblačno in ponekod bodo občasno še manjše krajevne padavine. Pihal bo veter severnih do vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem do 19 stopinj C.
5°C | 16°C
ponedeljek, 24.04.2017
6°C | 16°C
torek, 25.04.2017
10°C | 21°C
sreda, 26.04.2017
11°C | 19°C
četrtek, 27.04.2017
11°C | 14°C
Opozorila
Nedelja, 23.4.2017 ob 6h
Dodatnega opozorila ni.
5°C
16°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Kuharski tečaj zdrave prehrane


KMETIJSTVO

| |
10.11.2013      19:19
A A

Kuharski tečaj zdrave prehrane


Društvo kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec - Horjul je konec oktobra v osnovni šoli na Dobrovi organiziralo kuharski tečaj na temo zdrave prehrane. Tečaj je tako kot poprejšnje vodil kuharski mojster Robert Merzel.


Članice pri ogledovanju dela velemojstra (foto: Tadeja Plestenjak)
Članice pri ogledovanju dela velemojstra (foto: Tadeja Plestenjak)
Deli:

G. Merzel nam je najprej predstavil zelenjavni napitek, ki si ga lahko vsak pripravi doma. Za dve osebi potrebujemo 6 dag mlade blitve (ali radič, drugo solato), zelenje peteršilja ter 1–2 dcl vode. Sestavine zmeljemo in zmešamo, nato pa zmes precedimo ter ji dodamo 1 banano, sok 1 pomaranče in sok četrtine limone. Pretlačimo s paličnim mešalnikom in zaužijemo še sveže.

Poleg zelenjavnega napitka je kuhar pripravil dobrote, kot so pirini kruhki s kremo iz jajčevcev, brokolijeva krema, posodice iz sira, piščančji file v vlečenem testu z zelišči, rižota iz ješprenjčka s češnjevim paradižnikom, rukola s sirom, skutni puding in poširane hruške v aromatičnem medu.

Posodice iz sira se pripravijo tako, da iz papirja za peko izrežemo kroge v velikosti ponve, jih prekrijemo z nastrganim sirom in položimo v vročo ponev. Ko se sir stopi in rahlo zabarva, ga poveznemo na model želene oblike, da se oblikuje po njem. V posodico lahko serviramo v sopari kuhano zelenjavo ter jo prelijemo s poljubno omako.

Zaupala vam bom še en recept, ki se mi je zdel zelo okusen in nevsakdanji, tj. rižota iz ješprenjčka s češnjevim paradižnikom, rukolo in sirom. Namočeni ješprenj posteklenimo na čebuli z malo maščobe, ga zalijemo z belim vinom, povremo, zalijemo z juho in dušimo. Medtem na olivnem olju popražimo četrtinke češnjevega paradižnika in rukolo ter vse skupaj dodamo ješprenju, tik preden je dušen. Popravimo okus, potresemo s sirom in ponudimo.

To je le del specialitet, ki smo jih spoznali. Če jih želite spoznati še več, se nam pridružite:

kuharski mojster Robert Merzel nas bo zopet obiskal 19. novembra 2013 ob 18. uri v Osnovni šoli Dobrova, na običajnem mestu. Tema bodo praznične jedi. Prisrčno vabljeni!

 

Andreja Dolinar




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI DR.KMEČKIH IN POD. ŽENA? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
DR.KMEČKIH IN POD. ŽENA
DR.KMEČKIH IN POD. ŽENA
ULICA VL. DOLNIČARJA 002
Tel:
Naš časopis
Številka: 447
Izšla: 27.03.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.