Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Kuharski tečaj zdrave prehrane

Društvo kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec - Horjul je konec oktobra v osnovni šoli na Dobrovi organiziralo kuharski tečaj na temo zdrave prehrane. Tečaj je tako kot poprejšnje vodil kuharski mojster Robert Merzel.
G. Merzel nam je najprej predstavil zelenjavni napitek, ki si ga lahko vsak pripravi doma. Za dve osebi potrebujemo 6 dag mlade blitve (ali radič, drugo solato), zelenje peteršilja ter 1–2 dcl vode. Sestavine zmeljemo in zmešamo, nato pa zmes precedimo ter ji dodamo 1 banano, sok 1 pomaranče in sok četrtine limone. Pretlačimo s paličnim mešalnikom in zaužijemo še sveže.

Poleg zelenjavnega napitka je kuhar pripravil dobrote, kot so pirini kruhki s kremo iz jajčevcev, brokolijeva krema, posodice iz sira, piščančji file v vlečenem testu z zelišči, rižota iz ješprenjčka s češnjevim paradižnikom, rukola s sirom, skutni puding in poširane hruške v aromatičnem medu.

Posodice iz sira se pripravijo tako, da iz papirja za peko izrežemo kroge v velikosti ponve, jih prekrijemo z nastrganim sirom in položimo v vročo ponev. Ko se sir stopi in rahlo zabarva, ga poveznemo na model želene oblike, da se oblikuje po njem. V posodico lahko serviramo v sopari kuhano zelenjavo ter jo prelijemo s poljubno omako.

Zaupala vam bom še en recept, ki se mi je zdel zelo okusen in nevsakdanji, tj. rižota iz ješprenjčka s češnjevim paradižnikom, rukolo in sirom. Namočeni ješprenj posteklenimo na čebuli z malo maščobe, ga zalijemo z belim vinom, povremo, zalijemo z juho in dušimo. Medtem na olivnem olju popražimo četrtinke češnjevega paradižnika in rukolo ter vse skupaj dodamo ješprenju, tik preden je dušen. Popravimo okus, potresemo s sirom in ponudimo.

To je le del specialitet, ki smo jih spoznali. Če jih želite spoznati še več, se nam pridružite:

kuharski mojster Robert Merzel nas bo zopet obiskal 19. novembra 2013 ob 18. uri v Osnovni šoli Dobrova, na običajnem mestu. Tema bodo praznične jedi. Prisrčno vabljeni!

 

Andreja Dolinar

Oglejte si tudi