Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 24.03.2017

oblačno
Ponoči bo sprva pretežno oblačno, proti jutru pa se bo na vzhodu delno zjasnilo.
5°C | 20°C
sobota, 25.03.2017
7°C | 18°C
nedelja, 26.03.2017
6°C | 12°C
Opozorila
Sreda, 22.3.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
5°C
20°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Kuharski tečaj zdrave prehrane


KMETIJSTVO

| |
10.11.2013      19:19
A A

Kuharski tečaj zdrave prehrane


Društvo kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec - Horjul je konec oktobra v osnovni šoli na Dobrovi organiziralo kuharski tečaj na temo zdrave prehrane. Tečaj je tako kot poprejšnje vodil kuharski mojster Robert Merzel.


Članice pri ogledovanju dela velemojstra (foto: Tadeja Plestenjak)
Članice pri ogledovanju dela velemojstra (foto: Tadeja Plestenjak)
Deli:

G. Merzel nam je najprej predstavil zelenjavni napitek, ki si ga lahko vsak pripravi doma. Za dve osebi potrebujemo 6 dag mlade blitve (ali radič, drugo solato), zelenje peteršilja ter 1–2 dcl vode. Sestavine zmeljemo in zmešamo, nato pa zmes precedimo ter ji dodamo 1 banano, sok 1 pomaranče in sok četrtine limone. Pretlačimo s paličnim mešalnikom in zaužijemo še sveže.

Poleg zelenjavnega napitka je kuhar pripravil dobrote, kot so pirini kruhki s kremo iz jajčevcev, brokolijeva krema, posodice iz sira, piščančji file v vlečenem testu z zelišči, rižota iz ješprenjčka s češnjevim paradižnikom, rukola s sirom, skutni puding in poširane hruške v aromatičnem medu.

Posodice iz sira se pripravijo tako, da iz papirja za peko izrežemo kroge v velikosti ponve, jih prekrijemo z nastrganim sirom in položimo v vročo ponev. Ko se sir stopi in rahlo zabarva, ga poveznemo na model želene oblike, da se oblikuje po njem. V posodico lahko serviramo v sopari kuhano zelenjavo ter jo prelijemo s poljubno omako.

Zaupala vam bom še en recept, ki se mi je zdel zelo okusen in nevsakdanji, tj. rižota iz ješprenjčka s češnjevim paradižnikom, rukolo in sirom. Namočeni ješprenj posteklenimo na čebuli z malo maščobe, ga zalijemo z belim vinom, povremo, zalijemo z juho in dušimo. Medtem na olivnem olju popražimo četrtinke češnjevega paradižnika in rukolo ter vse skupaj dodamo ješprenju, tik preden je dušen. Popravimo okus, potresemo s sirom in ponudimo.

To je le del specialitet, ki smo jih spoznali. Če jih želite spoznati še več, se nam pridružite:

kuharski mojster Robert Merzel nas bo zopet obiskal 19. novembra 2013 ob 18. uri v Osnovni šoli Dobrova, na običajnem mestu. Tema bodo praznične jedi. Prisrčno vabljeni!

 

Andreja Dolinar




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI DR.KMEČKIH IN POD. ŽENA? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
DR.KMEČKIH IN POD. ŽENA
DR.KMEČKIH IN POD. ŽENA
ULICA VL. DOLNIČARJA 002
Tel:
Naš časopis
Številka: 446
Izšla: 27.02.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.