Poleg zelenjavnega napitka je kuhar pripravil dobrote, kot so pirini kruhki s kremo iz jajčevcev, brokolijeva krema, posodice iz sira, piščančji file v vlečenem testu z zelišči, rižota iz ješprenjčka s češnjevim paradižnikom, rukola s sirom, skutni puding in poširane hruške v aromatičnem medu.
Posodice iz sira se pripravijo tako, da iz papirja za peko izrežemo kroge v velikosti ponve, jih prekrijemo z nastrganim sirom in položimo v vročo ponev. Ko se sir stopi in rahlo zabarva, ga poveznemo na model želene oblike, da se oblikuje po njem. V posodico lahko serviramo v sopari kuhano zelenjavo ter jo prelijemo s poljubno omako.
Zaupala vam bom še en recept, ki se mi je zdel zelo okusen in nevsakdanji, tj. rižota iz ješprenjčka s češnjevim paradižnikom, rukolo in sirom. Namočeni ješprenj posteklenimo na čebuli z malo maščobe, ga zalijemo z belim vinom, povremo, zalijemo z juho in dušimo. Medtem na olivnem olju popražimo četrtinke češnjevega paradižnika in rukolo ter vse skupaj dodamo ješprenju, tik preden je dušen. Popravimo okus, potresemo s sirom in ponudimo.
To je le del specialitet, ki smo jih spoznali. Če jih želite spoznati še več, se nam pridružite:
kuharski mojster Robert Merzel nas bo zopet obiskal 19. novembra 2013 ob 18. uri v Osnovni šoli Dobrova, na običajnem mestu. Tema bodo praznične jedi. Prisrčno vabljeni!
Andreja Dolinar