Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 03.12.2016

pretežno oblačno
Danes bo zmerno do pretežno oblačno, nekaj sonca bo predvsem na severovzhodu države. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 5, na Primorskem do 10 stopinj C.
-2°C | 4°C
nedelja, 04.12.2016
-2°C | 4°C
ponedeljek, 05.12.2016
-2°C | 4°C
torek, 06.12.2016
-2°C | 6°C
sreda, 07.12.2016
-2°C | 4°C
Opozorila
Sobota, 3.12.2016 ob 8h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
4°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Kmetija Osredkar Pr'Štefc


KMETIJSTVO

| |
21.03.2013      16:20
A A

Kmetija Osredkar Pr'Štefc


Že pred dvajsetimi leti je imel Jože Osredkar vizijo in voljo, pa tudi dovolj posesti, da je začel gojiti jagode. Kmalu se je rdeči sladki razvadi pridružila solata, in tako so v sklopu družinske kmetije rdeče in zelene pridelke pridelovali na kar dveh hektarjih površin. Leta 2004 so k poletni ponudbi sadja in zelenjave dodali še zimsko ponudbo drv, saj imajo kar 22 ha lastnih gozdov, po potrebi pa dobavljajo tudi hlode drugih in pripravljajo drva za trg.


Stroj za sejanje najprej položi folijo proti plevelu in izsuševanju zemlje, nato skoznjo in v zemljo izdolbe luknjo ter v tretji fazi spusti noter sadiko solate.
Stroj za sejanje najprej položi folijo proti plevelu in izsuševanju zemlje, nato skoznjo in v zemljo izdolbe luknjo ter ...
Deli:

V zadnjih letih so spremenili setveni program in sadijo na le enem lastnem, ne najemnem hektarju njiv, pri čemer so solato skoraj v celoti opustili, saj kljub integralni biopridelavi tržno ni dovolj zanimiva. So pa lani poskusno zasadili maline. Povsem nova je prodaja briketov in lesnih peletov; za zdaj jih le prodajajo, ne pa proizvajajo, vendar …

Težave na poti rasti 

Brez težav ni šlo, saj so jih leta 2010 presenetile poplave, ki so zalile polovico hektarja pridelkov, še večja škoda pa jih je doletela leta 2004, ko se jim je zaradi obilice snega podrl rastlinjak, ki se je raztezal kar preko hektarja površin. Škoda je bila velika, pokrili pa so jo povsem sami; kriva je bila predvsem napačna odločitev in izbira preslabe konstrukcije glede na vremenske pogoje. Danes imajo manj rastlinjakov, le 30 arov, a so ti močnejši in pozimi celo ogrevani s pečmi na pelete, tako da sneg sam zdrsne z njih, še preden bi lahko povzročil škodo.

Poletni vsakdan
Trenutni letni obseg pridelave je 15 ton jagod, dve toni malin in tri tone solate, kar je precej manj od stotih ton solate, kakršna je bila letina pred nekaj leti, a žal je trg neizprosen. Jagode in maline ne poznajo nedelj in praznikov; pobirajo jih zjutraj zarana, še preden bi jih sonce preveč segrelo, in jih takoj peljejo v prodajo ali v hladno pritlično skladišče. Prodajajo jih tudi na domačem dvorišču, prav ta prodaja je zanje najpomembnejša, ob sobotah pa na ekološki tržnici na Viču. Česar jim ne uspe prodati do večera, s svojim kombijem hladilnikom prepeljejo v nadaljnjo predelavo, kjer po naročilu izdelajo marmelado ali sok.

Hladilnik je potuha, pravi Jože, ki na sicer izoliranem kamiončku nima montiranega agregata za hlajenje, v skladišču na kmetiji pa prav tako nima hladilnice. Zaveda se, da velikim pridelovalcem, predvsem iz Italije in Španije, količinsko nikakor ne more konkurirati, zato se raje trudi s kakovostjo; vedno ponuja le sveže jagode!

 

Integrirana pridelava

Kmetija Osredkar ima certifikat integriranega pridelovalca. Integrirana pridelava pomeni nekaj manjši donos na hektar, a boljšo kakovost; posebno skrb posvečajo škropljenju in gnojenju, saj se gnoji le na osnovi analize tal in ne na pamet. Sami uporabljajo hlevski gnoj v peletih, torej uležanega, toplotno obdelanega, da se uničijo semena plevela, in stisnjenega v priročne pelete, ki se posujejo glede na analizo zemlje – to opravlja biotehnična fakulteta ali pa kmetijski inštitut. Škropijo pa s pripravki naravnega izvora, po načelu ekološke pridelave; na njivo se vnašajo naravni sovražniki škodljivcev pridelkov (t. i. predatorji). Jože Osredkar je bil pred leti tudi med ustanovitelji društva za integralno pridelavo v Mariboru, pozneje pa je integrirana pridelava prerasla v nacionalni program, podprt s sredstvi Evropske unije.

Kuriva v mrtvi sezoni
Prodajajo lastna drva ter brikete in pelete drugih. Uporabljajo poseben stroj in sistem za ovijanje narezanih drv, pri čemer za zlaganje in prelaganje drv porabijo zelo malo časa in predvsem ni potrebe po prekladanju, saj drva prevažajo v lastnem kamiončku, do tri palete naenkrat, s prikolico pa k stranki pripeljejo še viličarja, ki drva razloži skupaj s paleto (na eni paleti je 1,4 m3 drv, zavitih v obliki tulca). V lesnih peletih vidi Jože veliko prihodnost, saj se trg porabnikov zelo hitro širi. Ogrevanje hiše s peleti je trenutno skoraj polovico cenejše kot klasično ogrevanje z oljem! Investicija za predelavo na pelete ni zelo velika; menjava gorilnika stane okoli 1.200 evrov, potrebujemo pa še zalogovnik in podajalnega polža. Na splošno velja, da se investicija povrne v prvi kurilni sezoni, v drugi kurilni sezoni pa se prihrani že kar polovica denarja za ogrevanje. Sami ponujajo lastna drva, prodajajo pa tudi brikete in pelete drugih dobaviteljev po ugodnejših cenah. V načrtu je tudi izdelava peletov v lastni režiji, vendar tu nastopi težava z dokumentacijo za postavitev, ki je osnova za industrijski tok jakosti 130 A – kmetija ima lahko le 50 A električne moči.

  

Konoplja ima prihodnost

Peleti so običajno stisnjeni iz žaganja, lahko pa tudi iz žitne slame, sena ali, kakor v Srbiji, iz konoplje, ki je izjemno hitrorastoča in hvaležna poljščina – semena se uporabljajo za olje, rastlina pa za pelete ali tekstilno industrijo. Še več, na njivi je konoplja koristna za kolobarjenje in izboljšanje zemlje, tako da jo morda kmalu srečamo tudi v Dolenji vasi! Vsekakor pa bodo poskusili izdelovati marmelado ne le iz sladkorja ali sladila za diabetike, kakor do zdaj, temveč tudi iz posebnega izvlečka morskih alg z imenom agar agar (res se napiše dvakrat), ki je sprejemljiv za vegane ter je sladkor in želirno sredstvo obenem.
Jože se zahvaljuje tudi občini za posluh, predvsem kar se tiče sobotne tržnice in promocijskih aktivnosti, saj je, kot pravi, njegova dejavnost potrebna in nujna, jedli in greli se bomo namreč ne glede na stopnjo krize.

Sebastjan Vehar

Jože Osredkar 
Dolenja vas pri Polhovem Gradcu 4
 
1355 Polhov Gradec

Telefon: 01/364 52 97
GSM: 041 615 463





Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 443/2
Izšla: 28.11.2016

Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.