Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

DKPŽ Dobrova - Polhov Gradec - Horjul v Bruslju

Na povabilo Zveze kmetic Slovenije se je nekaj članic Društva kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec - Horjul udeležilo 3. konference mladih kmetov v Evropskem parlamentu.
Naslov konference je bil "Mladi zagotavljajo stabilnejšo rast za evropsko prihodnost". Namen reforme skupne kmetijske politike je izboljšati pogoje za delo mladih kmetov. Evropski poslanec dr. Milan Zver, organizator 3. konference mladih kmetov v Bruslju, je povedal, da je v Evropski uniji 7 odstotkov kmetov mlajših od 35 let, medtem ko je v Sloveniji kmetov te generacije le za 4 odstotke, tretjina kmetov pa je starejših od 65 let. Na konferenci so bili navzoči tudi slovenski in makedonski minister za kmetijstvo in okolje, Dejan Židan in Ljupčo Dimovski, ter članici odbora za kmetijstvo pri Evropskem parlamentu in predstavniki evropske komisije in CEJA (Evropskega komiteja mladih kmetov). Konference se je udeležilo okoli 80 članov iz Slovenije, in sicer s strani Zveze kmetic Slovenije in Zveze slovenske podeželske mladine. Med nami je bil tudi predsednik Zveze slovenske podeželske mladine, Rok Roblek.

Poleg Evropskega parlamenta smo si ogledali tudi mesto Bruselj in Atomium. Atomium je spomenik, ki so ga zgradili za potrebe bruseljske svetovne razstave leta 1958. Njegov stolp meri 102 metra. Sestavlja ga devet jeklenih krogel, ki so med seboj povezane kot 165-milijardkrat povečana osnovna celica jeklenega kristala. Zelo zanimivo za ogled.

Med drugim pa smo si ogledali še kmetijo, kjer redijo belgijsko govedo, predvsem zaradi kakovostnega mesa. Lastnik nam je zaupal, da so telitve zelo problematične. Porodi potekajo predvsem s carskim rezom, posamezna krava pa ima lahko največ štiri teličke.

Na tridnevnem popotovanju smo si ogledali tudi nekdanje koncentracijsko taborišče Dachau, ki je bilo prvi večji tovrstni objekt nacističnega režima, ustanovili pa so ga 21. marca 1933. Eden od glavnih pobudnikov je bil Heinrich Himmler. Taborišče so zgradili na območju zapuščene tovarne streliva, v severovzhodnem delu mesta Dachau v južni Nemčiji. V prvem letu so tja zaprli okrog 4.800 jetnikov. Na začetku so v glavnem zapirali nemške komuniste, socialne demokrate in druge, ki so kakorkoli nasprotovali nacizmu. Čez čas so bili kandidati za "prevzgojo" Jehovove priče, Romi in homoseksualci, označeni kot asocialci in kriminalci, med zaporniki pa je bilo vse več judov. V začetku leta 1937 so SS-enote ujetnike zadolžile, naj prenovijo stavbo taborišča. Jetniki so bili v to delo prisiljeni. Morali so zrušiti nekdanjo tovarno streliva, pri čemer so bili pod velikim psihičnim pritiskom, pogoji za delo pa so bili izjemno slabi. Stavba je bila zgrajena v sredini avgusta 1938, taborišče pa se je s tem precej spremenilo. Delovalo je do leta 1945. Tako je Dachau postal prvo "učinkovito" taborišče v takratnem tretjem rajhu. Povsem natančno število žrtev ne bo nikoli znano.

Andreja Dolinar

 

Oglejte si tudi