Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Znižuj! Ugašaj! Recikliraj! Hodi!

Kopičenje odpadkov, izsekavanje gozdov, ozonska luknja, globalno segrevanje ozračja ter podnebne spremembe so dandanes velik svetovni problem. Tisti, ki se tega zavedamo, vztrajno iščemo možne rešitve za izboljšanje stanja. In ker "na mladih svet stoji", je vloga nas, mladih pri oblikovanju lepše prihodnosti našega planeta izjemno pomembna.
Že v vrtcih, šolah in prostočasnih dejavnostih veliko mladih aktivno sodeluje v različnih aktivnostih – pri zbiranju plastičnih zamaškov in starega papirja, ločevanju odpadkov, čistilnih in dobrodelnih akcijah, smotrni rabi energije in vode. Med takšnimi sem tudi Urška Maček iz Šentjošta nad Horjulom. Skupaj z Meto Pezdir, sošolko z Gimnazije Vič, že nekaj let izvajava različne projekte na temo okoljevarstva, sonaravnega in trajnostnega razvoja. Tako sva ustanovili in vodili šolsko Eko ekipo, s katero smo organizirali čistilno akcijo in mnogo drugih aktivnosti. Sva tudi dejavni članici EKO frendov v kampanji Pozor(!)ni za okolje. Med vsem naštetimi projekti pa sva največ časa posvetili projektu Ekoindeks Gimnazije Vič, o katerem lahko več preberete tudi na naši spletni strani Eko-vic.org.

Ker so okoljski problemi stvar vseh Zemljanov, jih lahko rešimo le skupaj. V ta namen po svetu za mlade organizirajo veliko mednarodnih okoljskih konferenc, srečanj in projektnih olimpijad za izmenjavo izkušenj, dobrih praks in mnenj ter tkanje novih prijateljstev.

Na eno od tovrstnih olimpijad, mednarodno olimpijado okoljskih projektov INEPO EUROASIA 2013, se je letos kot edina iz Slovenije uvrstila naša ekipa s projektom Ekoindeks Gimnazije Vič. Svoj projekt smo pod slovensko zastavo predstavljali od 3. do 7. aprila v Bakuju, v konkurenci projektov iz 48 držav. V veliko čast nama je, da smo v konkurenci 650 projektov dosegli bronasto odličje! Pomembno pa je tudi, da smo se domov vrnili z novimi izkušnjami, idejami, motivacijami za delo ter z novimi prijateljstvi.

Večletno delo naju je veliko naučilo. Med drugim tudi to, da smo pri reševanju našega planeta pomembni vsi. Da lahko s preprostimi, vsakodnevnimi dejanji vsakdo ogromno pripomore k lepši prihodnosti. Zatorej – Znižuj! Ugašaj! Recikliraj! Hodi!

 

Urška Maček in Meta Pezdir

 

Oglejte si tudi