Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Desete državne ženske kmečke igre

Zveza kmetic Slovenije in Društvo kmetic Ajda sta organizirala že desete državne ženske kmečke igre v športni dvorani v Podčetrtku.
Tudi letos smo se članice Društva kmečkih in podeželskih žena Dobrova-Horjul-Polhov Gradec odzvale na povabilo Zveze kmetic Slovenije in Društva kmetic Ajda ter se udeležile desetih ženskih kmečkih iger v Podčetrtku.

Sodelovalo je kar 30 društev. Vsaka ekipa je bila sestavljena iz treh članic. Domačo tekmovalno ekipo je spremljalo še nekaj članic, ki so navijale od začetka do konca.

Igre so potekale v športni dvorani v Podčetrtku v dveh delih. Drugi del je bil odvisen od uspeha v prvem delu. V drugi del oz. finale se je uvrstilo osem ekip. Prvi del je bil sestavljen iz petih iger. Vse igre so bile kot vedno povezane s krajem; bile so simbolne, šaljive, nagajive, izvirne in tudi preproste. Prva igra je bila povezana z zelišči. Potrebno je bilo prepoznati šest zelišč. Nismo jih mogli vonjati, ker so bila v polivinilasti vrečki, imen za zelišča pa je bilo na voljo vsaj deset. Prepoznale smo pet zelišč. Druga igra je bila zavijanje bonbončkov v krep papir s pentljama na obeh koncih. Tretja igra je bila igra z ajdo. Prva tekmovalka je ajdo zajela z žličko, žličko podala drugi tekmovalki, ki se je morala zavrteti okoli svoje osi in žličko podati zadnji tekmovalki, ki je morala ajdo stresti v vrečko (kar je je še ostalo na žlički). Na koncu je komisija stehtala vrečke in največ ajde (67 gramov) je zbrala ravno naša ekipa, ekipa Klasje Društva kmečkih in podeželskih žena Dobrova-Horjul-Polhov Gradec. Sledila je igra metanja žoge na košarkarski koš. Dobro nam je šlo od rok. Peta pa je bila igra golfa. Golf palica je bila lesena, na koncu je imela navezano nogavico iz najlona, v njej pa je bila tenis žogica. S to žogico si moral potiskati žogo okoli stožcev in delati osmico.

Rezultatom po prvem delu tekmovanja skoraj nismo mogle verjeti. Največ točk je osvojila ravno naša ekipa Klasje, vendar je o zmagovalkah odločal finale, ki je bil sestavljen iz štirih dodatnih iger, ki pa nam niso bile pisane na kožo. Pri prvi igri je bilo treba povezati prave fotografije z imeni in priimki predsednic ZKS ter jih kronološko razvrstiti. Pri drugi igri je bilo treba sestaviti verz o vinu v minuti. Naš se je glasil tako:« Slovenc Slovenca vabi: če se ti pit ne gabi, tak pridi v gorico k nam! Smo dobre volje tam.« Verza ni uspelo nobeni ekipi sestaviti v celoti. Sledila je morska igra. Eno članico je bilo treba oviti z brisačo, ji nadeti kopalno čepico in plavalni obroč. Najbolj zabavna igra, ki je nasmejala tako članice kot navijače in gledalce, pa je bila: napenjanje elastike v bombažne spodnje hlače, ki jih je bilo potrebno na koncu obleči, s špilo za ražnjiče. Ker smo bile pri zadnjih igrah manj uspešne, smo se na koncu uvrstile na zasluženo 5. mesto. Prva je bila ekipa Čebelice iz DPŽ Škocjan, drugo mesto si je priborila ekipa Divje babe iz DPŽ Idrija-Cerkno, tretje mesto pa ekipa Ovtarke iz DPŽ Lenart. Za dobrote na mizah je poskrbelo Društvo kmetic Ajda, za glasbeni del Pilštanjski gospodarji, za dobro voljo pa humorist Gojko Jevšenak.

 

Andreja Dolinar

Oglejte si tudi