Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Bilten Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Barvila, sladila, kisline, konzervansi ... je možno pripraviti živilo brez aditivov? 


Aditivi so snovi, ki se pri pripravi živil uporabljajo za konzerviranje, obarvanje, slajenje in podobno. Bolj kot je živilo predelano, več aditivov vsebuje. Slaščice, slani prigrizki in aromatizirane brezalkoholne pijače sodijo med visoko predelana živila, ki vsebujejo številne aditive. Živila pa se da pripraviti tudi brez njih. Doma pripravljena hrana je že tak primer. Ker prihaja veseli december in z njim čas številnih druženj, ob pripravi na snidenja pomislite na doma pripravljene jedi. Slednje morda ne bodo videti tako privlačne, bo pa okus zato bolj pristen.

V tokratni številki preberite tudi o znakih, simptomih in preventivnih ukrepih respiratornega sincicijskega virusa (RSV), sezona je namreč pred vrati. Pomembno je vedeti, da antibiotiki ne morejo zdraviti virusnih okužb, kot sta prehlad in gripa, zato jih v tem primeru ne zahtevajte in ne pričakujte. Ne spreglejte pregleda najsodobnejših izsledkov glede obsega alkoholne problematike v Sloveniji, ki smo ga pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), in kazalnikov zdravja držav, vključenih v Organizacjo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Prijetno branje, predvsem pa zdrav in nasmejan zadnji mesec leta! :) 

 

Aktualno

 

 Ali je uporaba aditivov varna?

Varnost aditivov za živila, ki se smejo uporabljati, je bila presojana s strani Znanstvenega odbora za hrano in Evropske agencije za varnost hrane.  V Evropski uniji se smejo uporabljati le tisti aditivi, za katere je predvidena uporaba varna. Več...

 

RSV - respiratorni sincicijski virus

Gre za zelo pogostega povzročitelja okužb dihal pri malčkih. Približno dve tretjini dojenčkov se okužita z virusom v prvem letu življenja, do konca drugega leta pa skoraj vsak otrok. Ker se pri malčkih pojavijo tudi do desetkrat v sezoni, ne pozabimo na preventivne ukrepe.  Več...

 

Antibiotike uporabljajmo skrbno, da ostanejo čim dlje učinkoviti

Pojav in širjenje visoko odpornih bakterij ogroža varnost bolnikov, saj zmanjšuje našo zmožnost zdravljenja infekcijskih bolezni in ogroža napredek na številnih zdravstvenih področjih. Več...

 

Izpostavljeno

 

Prihaja nova revija Javno zdravje

Prihodnje leto bo pod okriljem NIJZ pričela izhajati nova znanstveno-strokovna revija Javno zdravje, katere namen je krepitev in povezovanje znanosti ter stroke na področju javnega zdravja. Več...

 

Alkoholna politika v Sloveniji: Priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov

Publikacija, ki jo je izdal NIJZ, ponuja jedrnat in grafično obogaten pregled najsodobnejših izsledkov glede obsega alkoholne problematike v Sloveniji.  Več...

 

Sladkorna bolezen na očeh

14. novembra 2016 smo obeleževali Svetovni dan sladkorne bolezni. Ta bolezen je v porastu in v razvitem svetu ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja. Več...

 

OECD o kazalnikih zdravja – Health at a Glance: Europe 2016
Slovenija se pri večini kazalnikov zdravja, zdravstvenega varstva in kakovosti zdravstvene oskrbe nahaja nekje v povprečju OECD držav.  Več...

 

Priporočamo

 

Antibiotike uporabljajmo preudarno!

 

Napovedujemo

  • 1. december 2016: Svetovni dan boja proti AIDS-u
  • 2. december 2016: Posvet Ergonomija v teoriji in praksi
  • 7. december 2016: Nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni
  • 13. december 2016: Svitov dan 2016

Oglejte si tudi