Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Prihranite na kurjavi in se grejte na biomaso!

Stari ogrevalni sistemi, ki so še vedno vgrajeni v večini domovanj po Evropi in Sloveniji bazirajo na gretju na Olje. Včasih je takšno ogrevanje veljalo za nadstandardno. Danes pa se vedno bolj zavedamo, da je takšen način ogrevanja cenovno in energetsko potraten, ter da so stroški v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja zelo visoki. Cene Olja so v primerjavi z cenami izpred let veliko višje in takšni sistemi povzročajo ogromno preglavic njihovim uporabnikom. Problem so nihanja cen fosilnega goriva in tudi oddaljenost izvora, da o onesnaževanju sploh ne govorimo.
Cena električne energije je nevaren faktor pri ogrevanju domovanja!

Alternativne vrste ogrevanja so vedno bolj popularne, saj pomenijo avtomatsko ogrevanje in nič dela za uporabnika. Vedno bolj popularne toplotne črpalke so primerne za področja z milo klimo. Torej za tiste kraje, kjer zime ne dosežejo manj kot 0 stopinj celzija. V krajih, kjer pa se pozimi doseže velik minus pa toplotna črpalka več ni prava izbira, saj ob delovanju vklopi vgrajene grelce in strošek porabe elektrike skokovito naraste. Zato je potrebno opozoriti na visoke račune elektrike, ki vas lahko čakajo ob napačni odločitvi, glede ogrevanja vašega domovanja. Toplotna črpalka je sicer udobna rešitev, a stroškovno vas lahko negativno preseneti.

 

Cene lesenih peletov so v zadnjih 2 letih padle in še bodo!

Zaradi velike površine gozdov, ki pokriva Slovenijo in tudi zaradi katastrofalnega žledu, ki se je zgodil lansko leto imamo v Sloveniji prekomerne količine lesa, ki ga je potrebno uporabiti. Les vsako leto znova zraste in spada med trajnostne lokalne energetske vire.  Cene peletov so pred 2 letoma dosegale približno 350 EUR na tono. Danes peleti prve klase že dosegajo cene 250 EUR na tono ali še manj.  Peleti obstajajo v več verzijah.  Peleti za domačo rabo so velikosti 6mm. Za industrijsko rabo  pa se uporabljajo peleti velikosti 8mm. Peleti v primerjavi z klasičnimi drvi pomenijo veliko bolj udobno rokovanje in enakomerni toplotni tok. V primerjavi z Oljem je na trgu peletov konkurenca in cene bodo na osnovi tega podatka verjetno v kratkem še dodatno padle!

 

Valher PK je prava izbira za gretje na lesene pelete

Izbira peletnega kotla ni težka, saj je kar nekaj ponudnikov, ki ustrezajo zahtevam Slovenskega ekosklada.  Pri izbiri vam z veseljem svetujemo pri podjetju Valher d.o.o, ki je izdelalo Specialni peletni kotel Valher PK, ki je certificiran tako za Slovenski kot tudi Avstrijki ekosklad.  Izdelek Valher PK je na voljo v 3 izvedbah. Za manjša domovanja je odlična izbira PK20. Za večja domovanja je na voljo PK30. Za poslovne prostore pa je na voljo PK50. Sistem peletnega ogrevanja PK je plod Slovenskega znanja. Tako zalogovnik peletov, gorilnik, polž kot tudi ohišje kotla je narejeno v Selnici ob Dravi. Kupujmo Slovenske izdelke, podprimo Slovenska delovna mesta in hkrati zmanjšajmo stroške ogrevanja. Idealna rešitev za hiše in objekte, ki nimajo lastnega gozda, a se kljub temu želijo ogrevati na leseno biomaso. Več informacij najdete na: www.VALHER.si

Povezave

Valher

Oglejte si tudi