Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Poletna šola CREA ponovno odprla svoja vrata

Od 19. do 29. Julija 2016 bodo študentje iz Slovenije, Italije, Nemčije, Danske, Irske, Švedske, Češke, Makedonije, Egipta in Indije iskali zelene rešitve za prihodnost
Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) je v soorganizaciji Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) svoja vrata ponovno odprla poletna šola CREA, ki je po lanskoletnem uspehu v Slovenijo privabila tudi številne tuje študente. Poleg udeležencev iz Slovenije bodo interdisciplinarne ekipe sestavljali še posamezniki iz Italije, Nemčije, Danske, Irske, Švedske, Češke, Makedonije, Egipta in Indije,  ki bodo prispevali svoja znanja različnih področij, in sicer: kemijske tehnologije, okoljske kemije, družbenih ved, oblikovanja, ekonomije, turističnega managementa, političnih ved, psihologije, računalništva in informatike, strojništva, agroživilstva, elektrotehnike, farmacije in biotehnologije ter lesarstva. Med skoraj 50 udeleženci pa so tudi mladi raziskovalci iz Inštituta Jožef Štefan in ekipa študentov, ki že sodeluje z nemškim podjetjem Bosch in bo svojo idejo na poletni šoli še nadgradila.

 

CREA 2016 s svojim interdisciplinarnim programom povezuje različna področja in združuje znanja in strokovnjake Fakultete za računalništvo in informatiko, Ekonomske fakultete, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Fakultete za elektrotehniko (vse UL) ter Fakultete za umetnost (Univerza Utrecht, Nizozemska). V okviru poletne šole, ki letos poteka pod naslovom Zelena prihodnost (ang. Green Future), kar sovpada tudi z nazivom Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016, bodo udeleženci pod vodstvom izkušenih mentorjev pridobivali praktična znanja s področij oblikovanja (Miha Klinar), poslovnih modelov (Ivan Župič, univ. dipl. inž.), uporabniške izkušnje (dr. Jože Guna), informacijsko komunikacijskih tehnologij (dr. Andrej Brodnik), »pitchinga« (dr. Aleš Pustovrh) in »team buildinga« (Dorian Maarse) ter razvijali in nadgrajevali svoje ideje v produkte in storitve, ki bodo omogočile bolj trajnostno prihodnost. Pridobljena znanja in izkušnje bodo tudi osnova za razvoj in zagon start-up podjetja, kar je eden izmed ciljev projekta CREA. V desetih dneh bodo udeleženci poletne šole spoznali kreativne pristope k razvoju ideje, v interdisciplinarnih ekipah testirali in izpopolnjevali svoje poslovne ideje, razvili poslovni model in komunikacijski načrt, raziskali priložnosti financiranja, ob koncu programa pa svoj napredek predstavili strokovni komisiji. Najboljši dve ekipi bosta dobili priložnost za predstavitev na mednarodnem tekmovanju poslovnih idej, ki bo potekal oktobra v Milanu, ter s tem pridobili možnost sodelovanja s številnimi evropskimi inkubatorji.

 

O poletni šoli CREA

Poletno šolo CREA 2016 organizirata Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI). CREA je mednarodna mreža poletnih šol, ki se izvajajo sedmih državah (poleg Slovenije še v Italiji, Nemčiji, Estoniji, Veliki Britaniji, Grčiji in na Nizozemskem) in povezuje pomembne institucije na področju izobraževanja na evropski ravni. Prva poletna šola je bila izvedena v letu 2015, ob zaključku te pa je na mednarodnem tekmovanju poslovnih idej zmagala ravno slovenska ekipa HOMEY, ki je domačo in tujo strokovno komisijo prepričala z inovativno mobilno aplikacijo za družine, trenutno pa deluje znotraj podjetniškega  inkubatorja v Memphisu.

 

Organizacija in program poletne šole CREA sta financirana iz programa Evropske unije za raziskave in razvoj Obzorje 2020 na podlagi sporazuma št. 644988, zato je udeležba za študente v celoti brezplačna.

 

 

 

Oglejte si tudi