Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
5°C
NED.
12°C
4°C
Oceni objavo

Teden vseživljenjskega učenja - DAMB

Vse od ponedeljka, 15.5. pa do sobote, 20.5. so se v občini Črenšovci odvijale različne aktivnosti v sklopu vseslovenskega projekta Teden vseživljenjskega učenja v organizaciji Društva alternativne mladine Bistrica.


V ponedeljek, 15.5. smo člani Društva alternativne mladine Bistrica v sejni sobi občine Črenšovci pripravili razstavo, s katero smo na ogled postavili plakate, majice, pokale, ter medalje, ki so rezultat in nagrada za naše desetletno delovanje na področju mladine, kulture in športa. Na ta dan smo pripravili tudi predstavitev društva v zvoku in sliki, s čimer smo se spomnili na vse izvedene projekte. Gradivo, ki nas spominja na pretekle čase priča o našem napredku in rasti iz leta v leto.

V torek, 16.5. se nam je pridružila Mojca Horvat, zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, ki je sodelovala pri vzpostavitvi baze AED. Naučili smo se temeljnih postopkov oživljanja, ter se seznanili z delovanjem avtomatskega eksternega defibrilatorja. Gre za znanje, ki je v primeru zastoja srca pri človeku ekstremno pomembno in lahko reši življenje. Delavnica je bila sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela.

V sredo, 17.5. smo se dodobra razgibali z pametno vadbo na prostem pod vodstvom Filipa iz ekipe Dream Gym, ki je na državnem tekmovanju zasedel trikrat tretje mesto in sicer v kategorijah fitness Fizik, fitness Fizik Athletic, ter BodyBuildnig. Naučili smo se, da je pametna vadba sestavljena je iz 5 glavnih delov: ogrevanje telesa, aktivacija telesa, vaje za moč za celo telo, kardio vadba, ter raztegovanje mišic. Pogovarjali pa smo se tudi o zdravi prehrani in o zdravstvih težavah, ki nas pestijo.

V četrtek, 18.5. smo si ogledali Film Dom ljubi dom, režiserke Maje Prettner, ki zadnjih pet let kot scenaristka in režiserka sodeluje s Televizijo Slovenija. Film je prejel nagrado  za najboljši dokumentarni film na SEE festivalu v Los Angelesu, govori pa o življenju otrok v mladinskem domu.

 

V petek, 19.5. se nam je pridružil Tadej Törnar, član planinskega društva Lendava, ki je pripravil predstavitev ''Osnove planinstva'', namenjeno začetnikom in otrokom. Govorili smo o osnovah planinstva, se seznanili planinsko opremo, odgovornostjo v gorah, pripravah za pohod, orientacijo, ter se seznanili z uporabo zemljevidov. Naučili smo se, da mora biti naša pot v gore vedno premišljena in predvsem varna.

V soboto, 20.5. se je dogajanje preselilo v Športno rekreacijski center Jame na Gornji Bistrici, kjer se je odvil tradicionalni, tokrat peti turnir v namiznem tenisu Breka Pong 5. Po načelih fair playa smo igrali moški in ženske ločeno. Med moškimi je prvo mesto osvojil Mitja Kolar, drugo Andrej Prša, tretje pa Boštjan Balažic. Med ženskami pa je prvo mesto osvojila Monika Čurič, drugo Tjaša Horvat, tretje pa Barbara Žužek. Prvi trije uvrščeni so prejeli pokale in praktične nagrade.

 

Vsi dogodki z izjemo turnirja v namiznem tenisu, kjer se je pobiral prispevek za prijavnino, so bili brezplačni, ter s tem dostopni vsem. Z izvedbo aktivnosti smo želeli opozoriti na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih. Vsebine so bile poučne, ter hkrati namenjene druženju. O njihovi pestrosti pričajo priložene fotografije.

Oglejte si tudi