Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

AMBROZIJA - najmočnejši znani alergen

SKUPNA OBČINSKA UPRAVA
Medobčinski inšpektorat občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana
Mladinska ulica 2 Tel: 02/541 35 64
9231 Beltinci Fax: 02/541 35 70
E-mail: medobcinski.inspektorat@beltinci.si

Datum: 19.05.2017

AMBROZIJA-najmočnejši znani alergen

Spoštovani občani in občanke,
dovolite, da vas v tem poznem spomladanskem času zopet obvestimo na ravnanje z najdbišči rastišč ambrozije, samim postopkom zatiranja ambrozije in obveznostmi lastnikov zemljišč poraščenih z amrozijo. Trenutno je ambrozija velikosti cca. 10 cm, zato jo že lahko opazimo.
Pelinolistna ambrozija in druge sorodne vrste iz rodu Ambrosia sodijo med škodljive rastline, ki zaradi svoje razširjenosti predstavljajo problem za kmetijstvo in zdravje ljudi. V kmetijstvu kot plevel povzroča dodatne stroške, porabljenih za zdravstveno varstvo in kot posledica manjšega kmetijskega pridelka.
Ambrozija cveti od začetka julija do konca oktobra. Odvisno od vremenskih razmer tudi prej. Ena rastlina lahko proizvede do nekaj milijard pelodnih zrn. Pelod ambrozije je eden najmočnejših znanih alergenov. Osebe, občutljive na cvetni prah ambrozije, velikokrat obolevajo za alergijskim rinitisom in astmo.
Za uspešen boj je treba ambrozijo uničiti pred cvetenjem. Rastline je potrebno odstraniti s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del tako, da se ne obrastejo več. V sezoni se jo lahko tudi večkrat pokosi ali pa se jo lahko zatira s herbicidom.

Imetniki zemljišč (lastniki, upravljavci, najemniki) morajo sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih.
Prijave najdb rastišč ambrozije, lahko oddate pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Murska Sobota, Kocljeva ulica 10, 9000 Murska Sobota, ali po mailu: OU-MurskaSobota.uvhvvr@gov.si ali na tel. št. 02 521 43 40.

Medobčinski inšpektorat
Petra Cvetko, strokovna sodelavka

Oglejte si tudi