Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Kako se borimo proti osteoporozi

Osteoporoza je zelo razširjeno obolenje v današnji družbi, mnogi ljudje zbolijo za osteoporozo že pred petdesetim letom starosti, njihove kosti pa izgubijo kar 25 % kostne mase. Praviloma pogosteje zbolijo ljudje, ki uživajo preveč beljakovin, posledično pa se iz kosti črpa še kako potreben kalcij.

Manj beljakovin

Mesa naj ne bi jedli več kot enkrat na dan, še bolj priporočljivo je, da se mu kakšen dan enostavno izognemo. Med vegetarijanci je mnogo manj obolelih za osteoporozo, vendar tudi z beljakovinsko bogato zelenjavo (sem spadajo čičerika, leča, fižol in soja) ni dobro pretiravati. 

Semena in oreščki

Četudi mlečna industrija oglašuje mleko kot nekaj najbolj zdravega na svetu, po mnenju mnogih strokovnjakov temu ni tako. Mlečni izdelki vsebujejo veliko beljakovin, mineralov pa toliko manj in vsega je veliko več  v oreščkih in semenih. Zato si le privoščite pest oreščkov na dan.

Telovadba

Telesna aktivnost s krepitvijo mišic dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze. Nadvse koristni so vsakodnevni enourni sprehodi, poleg tega je priporočljivo izvajati vaje z utežmi, ki krepijo tako zgornji kot tudi spodnji del telesa. 

Oglejte si tudi