Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
11°C
5°C
Oceni objavo

4. decembra "sejmarila" Barbara

Društvo za oživitev gradu Borl je na praznik župnije Cirkulane, 4. decembra, ko goduje farna zavetnica sv. Barbara, pripravilo že tradicionalni semanji dan. Začelo se je z zgodnjo mašo v župnijski cerkvi, nadaljevalo pa s pritrkovanjem zvonov ter s prihodom grofa Jurija Friderika in grofice Marije Barbare Sauer z gradu Borl. In tako so se Cirkulane za nekaj časa preselile znova v srednji vek in semanji dan je privabil ljudi od vsepovsod.

Grof in njegova milostljiva gosta sta bila najprej pri pozni maši, nato pa sta se točno opoldne sprehodila med stojnicami, kamor so grajski gospodi podložniki prinesli tudi darove. Obiskala pa sta tudi srednjeveški tabor, kjer sta se srečala z baronom Jakobom Breunerjem Markovskim, kjer sta se grof in baron ne preveč prijazno pogovorila okrog prevelike brodnine, ki bi jo moral baron plačati za prevoz svojega vina iz vinogradov v Halozah čez Dravo na Ptujsko polje, v Markovce.

Baron sicer ni bil pripravljen plačati tako visoke brodnine, bil pa je tudi odločen, da vino spije s svojimi možmi in s tem preprosto prihrani visok strošek za brodnino. Dogovor na koncu je bil dokaj dober in gospoda je sedla za skupno mizo. Dogovorila sta se, da eno »štirko« vina pelje na grad, nekaj bokalov gospodu župniku, vse ostalo pa da lahko prepelje na polje.

V duhu srednjega veka je bila tudi glavnina ponudbe na stojnicah, po starem receptu pa so na Barbarino pripravili tudi jüžensko žüpo, baje iz 17. stoletja. Bila je to juha iz svinjskega mesa z nekaj zeliščnimi dodatki, ki naj bi jo v preteklosti v Halozah jedli ob kolinah. 

 

Oglejte si tudi